ONU cere Rusiei, printr-o rezoluţie, să pună capăt „ocupaţiei temporare” din Crimeea
alte articole
Adunarea Generală a ONU a adoptat, luni, o rezoluţie prin care solicită Rusiei să pună capăt „fără întârziere” ocupaţiei „temporare” a Crimeei, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014, conform AFP.
Rezoluţia se concentrează asupra militarizării Crimeei, Sevastopolului şi a unor părţi din Marea Neagră şi Marea Azov, şi a fost adoptată de 63 de ţări, cu 17 voturi împotrivă şi 62 de abţineri.
În 2018, Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU a adoptat o rezoluţie prin care condamnă „ocuparea temporară” a Crimeei de către Rusia. Atunci a fost pentru prima oară, după patru ani, când într-un document oficial al Naţiunilor Unite se stipula că Peninsula Crimeea este un „teritoriu ocupat temporar”.
ONU a afirmat în mai multe rânduri că teritoriul Peninsulei Crimeea aparţine Ucrainei.
Rezoluţia adoptată luni nu are un caracter obligatoriu, dar are semnificaţie politică. Ea a fost supusă la vot fiind susţinută de aproape 40 de ţări, inclusiv europene (Marea Britanie, Franţa, Germania, statele baltice etc.), Statele Unite, Australia, Canada şi Turcia.
Rezoluţia „îndeamnă Rusia, ca putere ocupantă, să îşi retragă imediat, complet şi necondiţionat forţele militare din Crimeea şi să înceteze, fără întârziere, ocupaţia temporară a teritoriului Ucrainei”.
În faţa „destabilizării continue a Crimeei ca urmare a transferurilor de către Rusia a unor sisteme avansate de armament, inclusiv avioane şi rachete cu capacitate nucleară, arme, muniţii şi personal militar pe teritoriul Ucrainei”, rezoluţia îndeamnă Moscova „să pună capăt acestor activităţi fără întârziere”.
Imediat după căderea preşedintelui Viktor Ianukovici în urma manifestaţiilor cunoscute sub numele de Euromaidan, a fost relansat conflictul îngheţat dintre luptătorii separatişti din Donbass, susţinuţi de Rusia şi trupele ucrainene. Conflictul a generat moartea a peste 13.000 de persoane începând din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, apoi a organizat în grabă un referendum cu ajutorul căruia a legitimat anexarea teritoriului.