Heiko Maas respinge propunerea lui Trump de a invita Rusia în G7. Lasă o portiţă de scăpare pentru Kremlin
alte articole
Pe parcursul anului trecut, preşedintele american Donald Trump a provocat furie în rândul aliaţilor europeni prin menţinerea unei poziţii consecvente conform căreia Rusia ar trebui invitată din nou în Grupul celor şapte (G7), transformând grupul celor şapte ţări cele mai industrializate din nou în grupul G8, cum era înainte ca Moscova să invadeze Crimeea.
Pe de altă parte, Trump, spre deosebire de Germania, ridică mereu problema proiectului Nord Stream 2, care va livra gaze ruseşti Germaniei, în ciuda faptului că guvernul de la Berlin minimizează importanţa strategică a influenţei tot mai mari a Rusiei asupra politicii germane.
Rusia fusese exclusă din grupul celor 8 naţiuni în momentul în care relaţiile Kremlinului cu Casa Albă, sub administraţia Obama, s-au destrămat din cauza crizei Ucrainei şi a invaziei ruseşti din Peninsula Crimeei.
Însă încă din luna mai, când Germania, urmată de alte ţări, a respins planurile lui Trump de a găzdui G7 la Camp David începând să dea semnale favorabile unei reapropieri de Rusia, preşedintele american Donald Trump a criticat „grupul foarte învechit de ţări” şi a subliniat că intenţionează să invite patru naţiuni în organizaţie, în special Rusia.
Menţionând temerile pentru coronavirus, Merkel a refuzat invitaţia, care a fost urmată de alţii. Însă problema Rusiei a rămas suspendată în momentul în care preşedintele american a refuzat să renunţe la invitarea unor membri suplimentari.
Potrivit Reuters, Germania a respins propunerea preşedintelui american Donald Trump de a-l invita pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să revină în grupul celor mai avansate economii ale lumii a declarat ministrul german de Externe, Heiko Maas, într-un interviu publicat luni.
Germania a ridicat problemele legate de Ucraina şi Crimeea: "Dar Maas a declarat pentru Rheinische Post că nu vede nicio şansă de a permite Rusiei să revină în G7 atât timp cât nu s-au înregistrat progrese semnificative în soluţionarea conflictului în Crimeea, precum şi în estul Ucrainei ", potrivit articolului.
Cu toate acestea, Heiko Maas a lăsat o portiţă, sugerând că cea mai mare contribuţie a Rusiei la G7 ar putea fi facilitarea unei „soluţii paşnice” la criza Ucrainei. "Rusia trebuie să-şi aducă contribuţia în Ucraina, dar procesul este foarte lent", a spus Maas.
În comentarii anterioare asupra răspunsului american la invadarea Peninsulei Crimeea, Trump a învinovăţit administraţia precedentă - Obama. Trump a remarcat că "Preşedintele Obama a ajutat Ucraina. Crimeea a fost anexată în timpul mandatului său... Preşedintele Obama a fost pur pur şi simplu fraierit ... ar fi putut fi oprită", a declarat Trump în timpul summitului G7 de la sfârşitul verii trecute, organizat la Biarritz, Franţa.