Moscova raportează câştiguri în Ucraina, dar vestul ei este răvăşit de atacurile ucrainene
Rusia a declarat, luni, că forţele sale au înregistrat câştiguri importante în estul Ucrainei, continuând în acelaşi timp să respingă o nouă ofensivă ucraineană în interiorul regiunii Kursk din vestul Rusiei, unde a avut loc o a doua zi de lupte crâncene, potrivit Reuters.
Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au capturat oraşul Kurahove, la 32 km sud de Pokrovsk, un centru logistic ucrainean spre care forţele ruse avansează de câteva luni.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Moscova a suferit pierderi mari în cinci luni de lupte în regiunea rusă Kursk, cu aproape 15.000 de morţi. Totuşi, el nu a făcut nicio referire la Kurahove.
Ministerul rus a declarat că preluarea oraşului strategic Kurahove, care a rezistat mai multe săptămâni, ar permite forţelor sale să accelereze ritmul avansului lor în regiunea Doneţk din Ucraina. De asemenea, a declarat că a capturat Dacenske, un sat aflat la opt kilometri de Pokrovsk.
Viktor Trehubov, purtătorul de cuvânt al grupului de forţe ucrainene Kortiţia, a declarat că, luni dimineaţă, forţele Kievului încă se luptau cu trupele ruse în interiorul Kurahove.
Statul Major General al armatei Ucrainei, într-un raport publicat târziu seara, a declarat că forţele ruse au lansat 25 de atacuri asupra poziţiilor ucrainene din jurul oreşului Kurahove, dar nu a menţionat nimic despre schimbarea controlului asupra oraşului.
Bloggeri ucraineni au declarat că militarii au fost supuşi unui tir constant din partea lansatoarelor de rachete multiple şi a bombelor ghidate. Un raport a afirmat că Kurahove a fost „practic pierdut”.
Grupul ucrainean de monitorizare DeepState, care urmăreşte linia frontului folosind surse deschise, a arătat că cea mai mare parte din Kurahove se află sub control rusesc.
Ambele părţi luptă pentru a-şi îmbunătăţi poziţiile pe câmpul de bătălie înainte ca preşedintele ales al SUA, Donald Trump, care a promis să pună capăt rapid războiului declanşat în urmă cu aproape trei ani, să preia funcţia la 20 ianuarie.
Principala realizare a Ucrainei în ultimele cinci luni de lupte a fost capturarea şi menţinerea teritoriului din regiunea rusă Kursk, care s-ar putea dovedi o monedă de schimb în eventuale negocieri de pace.
Ucraina nu a dezvăluit detalii despre noua ofensivă lansată duminică în Kursk, deşi un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că Rusia „primeşte ceea ce merită”.
În discursul său video nocturn, Zelenski a declarat că forţele ucrainene au stabilit o zonă tampon şi au provocat pierderi grele la Kursk, împiedicând Moscova să îşi desfăşoare trupele în zone-cheie ale frontului de est.
„În timpul operaţiunii Kursk, inamicul a pierdut deja 38.000 de soldaţi numai în această direcţie, aproape 15.000 dintre aceste pierderi fiind ireversibile”, a specificat el.
Ministerul rus al Apărării a declarat că avansul ucrainean a fost dejucat, iar forţa principală a fost distrusă în apropierea aşezării Berdin, aproape de un drum care merge spre nord-est, spre oraşul Kursk.
Un comandant rus de rang înalt a declarat că se aşteaptă la un nou atac.
„Înregistrăm o concentrare de echipamente inamice într-o altă direcţie şi, în mod natural, înţelegem că (Ucraina) va încerca să atace în această direcţie. Acum nu voi spune unde”, a declarat general-maior Apti Alaudinov, comandantul unei unităţi cecene care luptă alături de Rusia în Kursk.
Analistul militar independent Franz-Stefan Gady a declarat că Ucraina încearcă să menţină controlul asupra zonei Kursk cât mai mult posibil, chiar dacă Rusia continuă să avanseze în estul Ucrainei.
„Există probabilitatea să nu fi văzut încă esenţialul acestei operaţiuni ofensive ucrainene. Vorbim, în esenţă, despre atacuri de mărimea unui pluton sau a unei companii, cu câştiguri destul de limitate până acum”, a menţionat el.
Rămâne de văzut dacă forţele Kievului ar putea deschide o altă axă de înaintare, a adăugat Gady.
Evaluările ucrainene şi occidentale sugerează că aproximativ 11.000 de soldaţi din Coreea de Nord, aliată a Rusiei, au fost desfăşuraţi în regiunea Kursk pentru a sprijini forţele Moscovei. Rusia nu a confirmat şi nici nu a infirmat prezenţa acestora.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat luni că peste 1.000 de soldaţi nord-coreeni au fost ucişi sau răniţi.
Reacţionând la ofensiva ucraineană, Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană şi-au reafirmat sprijinul pentru Kiev.
„Ucraina are dreptul de a se apăra şi, în conformitate cu dreptul internaţional, acest drept se extinde dincolo de frontierele sale. Războiul ilegal al Moscovei împotriva Ucrainei a inclus numeroase atacuri ruseşti provenind din regiunea Kursk”, a declarat şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat duminică: "Ne-am angajat să punem Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă pe câmpul de luptă, inclusiv prin sporirea asistenţei pentru securitate şi prin utilizarea tuturor resurselor disponibile autorizate de Congres".