Mike Pompeo la Minsk. Bielorusia se depărtează de Moscova, SUA oferă ţiţei

Secretarul american de stat Mike Pompeo (John Thys/AFP via Getty Images)
A.P.
01.02.2020

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a vizitat sâmbătă Bielorusia, căutând să „normalizeze” legăturile într-un moment în care relaţiile dintre Minsk şi aliata sa tradiţională Rusia sunt tensionate.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au criticat deseori în ultimii ani guvernarea autoritară şi încălcările drepturilor omului în Bielorusia, unde preşedintele Alexander Lukaşenko ocupă funcţia din 1994.

Dar puterile occidentale au ridicat cele mai multe sancţiuni asupra Bielorusiei de când preşedintele Lukaşenko a eliberat prizonierii politic şi a arătat mai multă toleranţă faţă de opoziţia politică.

Legăturile s-au îmbunătăţit şi după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, evoluţie pe care Bielorusia a refuzat să o recunoască.

Minsk-ul şi Washington-ul intenţionează să redeschidă ambasade după 10 ani de suspendare a legăturilor diplomatice.

Pompeo, cel mai înalt oficial american care a vizitat ţara în ultimii 20 de ani, a declarat la o întâlnire cu Lukaşenko faptul că SUA a susţinut independenţa Bielorusiei, deşi este conştient de legăturile tradiţionale ale Minsk-ului cu Rusia.

„Există o istorie lungă cu Rusia. Nu este vorba de a alege între cei doi. Vrem să fim aici”, a declarat acesta.

Washingtonul va numi în curând un nou ambasador la Minsk, a precizat Pompeo, adăugând că Statele Unite vor continua să facă eforturi pentru reformele drepturilor omului, promovând totodată legături economice mai strânse.

Rusia consideră Bielorusia o zonă tampon între aceasta şi Occident şi a ajutat la susţinerea lui Lukaşenko cu împrumuturi şi subvenţii pentru energie. Dar a început să reducă acel ajutor anul trecut.

Relaţiile s-au răcit substanţial după ce Vladimir Putin şi omologul său au eşuat să ajungă la un acord privind un contract de furnizare a petrolului pentru acest an.

Ruptura a ajuns chiar în punctul în care Lukaşenko a afirmat că Rusia încearcă să intimideze Bielorusia şi să intre într-o uniune vamală. Acest lucru i-ar fi permis lui Vladimir Putin să rămână la putere după terminarea mandatului actual.

Lukaşenko a declarat că poartă discuţii cu Statele Unite şi alte ţări pentru a găsi alternative la aprovizionarea cu ţiţei. Moscova a suspendat aprovizionările către rafinăriile din Bielorusia de la 1 ianuarie, deşi le-a restaurat parţial pe 4 ianuarie.

„Statele Unite vor să ajute Bielorusia să-şi construiască propria suveranitate. Producătorii noştri de energie sunt pregătiţi să livreze 100% din petrolul de care aveţi nevoie la preţuri competitive”, a declarat Pompeo la o întâlnire cu ministrul de Externe, Vladimir Makei.

„Naţiunea dvs. nu trebuie să fie obligată să depindă de niciun partener pentru prosperitatea dvs. sau pentru securitatea dvs.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor