"Crimeea este pierdută" - Mike Pompeo în Ucraina

„Rusia nu este o ţară de la care poţi lua ceva înapoi”
Mike Pompeo
Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a afirmat că Ucraina a pierdut Crimeea după invazia Rusiei pentru totdeauna, potrivit mărturisirilor făcute de participanţi la o şedinţă care a avut loc cu uşile închise.

Aparent Pompeo a făcut observaţiile vineri, în Ucraina, în timpul discuţiilor avute cu membrii societăţii civile ucrainene în timpul vizitei sale recente în estul Europei.

Relaţiile Ucrainei cu Rusia s-au prăbuşit după ce Moscova a invadat peninsula de la Marea Neagră şi a sprijinit activ războiul dintre rebelii pro-ruşi şi Kiev, în 2014.

"Ne a spus că Peninsula Crimeea a fost pierdută", a declarat, marţi, Elena Trehub, şefa unei agenţii neguvernamentale de monitorizare a corupţiei din Ucraina.

„Actorii internaţionali sunt conştienţi de faptul că Peninsula Crimeea a fost pierdută”, a povestit Trehub. „Rusia nu este o ţară de la care poţi lua ceva înapoi”.

Statele Unite şi ţările occidentale au impus sancţiuni economice Rusiei pentru că a anexat Crimeea, inclusiv o nouă rundă săptămâna trecută, după alegerile din 2019 şi introducerea serviciului feroviar direct din Rusia continentală.

Kremlinul a susţinut că anexarea Crimeei din Ucraina este o „problemă închisă” pentru Rusia.