Bani cash pentru studentele care nasc. Cum luptă Rusia cu rata extrem de scăzută a natalităţii

(Getty Images)
Redacţia
09.01.2025

Anul 2025 aduce cu sine noi legi în Rusia, unde aproximativ 11 guverne regionale vor plăti acum studentele pentru a da naştere unor copii sănătoşi, potrivit Fortune.com.

În Republica Karelia din nord-vestul Rusiei, de exemplu, legislatorii au adoptat un proiect de lege în iulie pentru a începe în acest an plăţi de 100.000 de ruble, sau aproximativ 910 USD la cursul de schimb actual.

Femeile trebuie să fie studente cu normă întreagă la o universitate locală, să aibă sub 25 de ani şi să locuiască în Karelia. Dar nu vor fi plătite în cazul în care copilul se naşte mort, potrivit cotidianului independent Moscow Times.

Tomsk, din centrul Rusiei, are un stimulent similar, iar cel puţin 11 guverne regionale ar plăti studentele pentru naştere.

Între timp, guvernul federal al Rusiei oferă plăţi de maternitate care au crescut la începutul anului. Mamele care nasc pentru prima dată pot primi acum 677.000 de ruble (6.150 USD) în 2025, faţă de 630.400 anul trecut. Iar femeile care au un al doilea copil pot primi 894.000 de ruble (8.130 USD), faţă de 833.000 de ruble.

Plăţile vin pe măsură ce Kremlinul caută modalităţi de a inversa actuala criză demografică a Rusiei.

În prima jumătate a anului 2024, doar 599.600 de copii s-au născut în Rusia - cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani şi cu 16.000 mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2023. Acest total a inclus o lună iunie la un nivel istoric de scăzută, când rata lunară a natalităţii a scăzut sub 100.000 pentru prima dată în istorie.

„Acest lucru este catastrofal pentru viitorul naţiunii”, a declarat în iulie purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Populaţia Rusiei se situează în prezent la aproximativ 146 de milioane de locuitori, în scădere de la 148 de milioane la începutul anilor 1990, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a preconizat că aceasta ar putea scădea la 74-112 milioane până în 2100.

În acelaşi timp, războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei s-a soldat cu un număr de morţi şi răniţi estimat la peste 600.000. Lansarea invaziei la scara largă în 2022 a determinat, de asemenea, mai mult de 1 milion de ruşi, majoritatea tineri şi educaţi, să părăsească ţara.

Eforturile Rusiei de a-şi inversa tendinţele demografice se extind dincolo de stimulentele financiare. De asemenea, guvernul a restricţionat accesul la avorturi şi a incriminat propaganda „fără copii”.

Potrivit Washington Post, chiar şi un reality show rusesc inspirat din emisiunea "16 and Pregnant" de la MTV a trecut de la prezentarea unor poveşti de avertizare cu privire la sarcina la adolescente la sublinierea "frumuseţii maternităţii".

Potrivit lui Ivan Krastev, preşedintele Centrului pentru Strategii Liberale din Bulgaria, şi lui Stephen Holmes, profesor de drept la Universitatea din New York, Putin este atât de obsedat de scăderea populaţiei Rusiei, încât acesta a fost un factor în decizia sa de a invada Ucraina.

„Putin înţelege că, în lumea de mâine, Rusia va fi un gigant teritorial şi un pitic demografic”, au scris aceştia în revista Foreign Policy luna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor