Franţa şi Germania îl avertizează pe Trump să nu ameninţe "graniţele suverane" ale Groenlandei
Franţa şi Germania l-au avertizat miercuri pe Donald Trump să nu ameninţe „frontierele suverane”, după ce preşedintele ales al SUA a refuzat să excludă o acţiune militară pentru a lua Groenlanda, teritoriu autonom al Danemarcei, membră a Uniunii Europene, potrivit AFP.
„Nu se pune problema ca UE să lase alte naţiuni din lume, oricare ar fi ele [...] să atace frontierele sale suverane”, a declarat ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, pentru postul de radio France Inter.
„Suntem un continent puternic. Trebuie să ne întărim şi mai mult”, a adăugat el.
La Berlin, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat, ca răspuns la remarcile lui Trump, că „aşa ca întotdeauna, se aplică principiul ferm [...] că frontierele nu trebuie mutate prin forţă”.
Barrot a descris Groenlanda drept „teritoriu european”. Groenlanda este asociată cu Uniunea Europeană prin Danemarca, din care este un teritoriu autonom, dar s-a retras din blocul european în 1985 după ce şi-a asigurat autonomia.
Trump a declanşat un nou semnal de alarmă marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, când a refuzat să excludă o intervenţie militară în privinţa Canalului Panama şi a Groenlandei, despre care a declarat că doreşte să fie controlate de Statele Unite.
„Avem nevoie de Groenlanda în scopuri de securitate naţională”, a declarat el.
Comentariile sale au coincis cu o vizită privată a fiului său Donald Trump Jr. în teritoriul danez autonom bogat în minerale şi petrol, marţi.
„Dacă mă întrebaţi: 'Statele Unite au de gând să invadeze Groenlanda?', răspunsul este nu”, a spus Barrot.
Dar el a adăugat: „Am intrat într-o eră în care asistăm la revenirea legii celui mai puternic. Ar trebui să fim intimidaţi? Ar trebui să fim cuprinşi de îngrijorare? Evident, nu. Trebuie să ne trezim şi să ne consolidăm, militar, în competiţie, într-o lume în care legea celui mai puternic prevalează”.
Barrot a declarat că el crede că Statele Unite nu sunt „în mod inerent imperialiste” şi a spus că „nu crede” că se schimbă.
Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Sophie Primas, a declarat reporterilor după o reuniune a cabinetului că a existat o „formă de imperialism” în comentariile lui Trump.
„Astăzi asistăm la creşterea blocurilor, putem vedea acest lucru ca o formă de imperialism, care se materializează în declaraţiile pe care le-am văzut de la domnul Trump privind anexarea unui întreg teritoriu. Mai mult ca oricând, noi şi partenerii noştri europeni trebuie să fim conştienţi, să ne îndepărtăm de o formă de naivitate, să ne protejăm, să ne reînarmăm”, a adăugat ea.
Purtătorul de cuvânt al guvernului german a refuzat să se pronunţe dacă Berlinul ia în serios ameninţările lui Trump la adresa aliaţilor NATO Danemarca şi Canada.
„Nu vreau să evaluez comentariile", a declarat Hebestreit într-o conferinţă de presă, adăugând doar că guvernul german a «luat act» de acestea.
În cadrul conferinţei de presă, Trump a numit graniţa cu vecinul nordic al Statelor Unite, Canada, o „linie trasată artificial” şi a promis să redenumească Golful Mexic în „Golful Americii”.