Oficial NATO: Ucraina ar avea motive militare să lovească mai adânc în teritoriul Rusiei

Robert Bauer, preşedintele Comitetului Militar al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (gov.md)
Redacţia
15.09.2024

Ucraina ar avea un bun motiv militar să lovească mai adânc în teritoriul Rusiei folosind arme occidentale, a declarat sâmbătă un oficial militar de rang înalt al NATO, potrivit Reuters.

Premierul britanic Keir Starmer s-a întâlnit vineri cu preşedintele american Joe Biden la Casa Albă, în timp ce aliaţii Ucrainei discută dacă să dea undă verde Kievului să folosească rachete cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor din Rusia.

La o reuniune la Praga a Comitetului Militar al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord - cea mai înaltă autoritate militară a alianţei - preşedintele acestuia, amiralul Rob Bauer, a declarat că legea privind conflictele armate conferă unei naţiuni dreptul de a se apăra şi că acest drept nu se opreşte la graniţa sa. Totodată, a mai spus el, naţiunile care furnizează arme au, de asemenea, dreptul de a impune limitări privind utilizarea acestora.

„În termeni militari, faci (aceste atacuri) pentru că vrei să slăbeşti inamicul care te atacă pentru a putea nu numai să te lupţi cu săgeţile care vin spre tine, ci şi să ataci arcaşul.

Deci, din punct de vedere militar, există un motiv întemeiat pentru a face acest lucru; pentru a slăbi inamicul, pentru a-i slăbi liniile logistice, combustibilul, muniţia care ajunge pe front”, a declarat Bauer.

Cealaltă parte a discuţiei a fost politică, a specificat el, deoarece naţiunile care furnizează arme se pot simţi responsabile pentru acestea, iar aceste discuţii politice continuă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut aliaţilor să permită Ucrainei să folosească rachete occidentale, inclusiv ATACMS americane cu rază lungă de acţiune şi Storm Shadows britanice, adânc în teritoriul rus, pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri.

Declaraţiile vin în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Occidentul ar lupta direct cu Rusia dacă ar permite Ucrainei să lovească cu rachete cu rază lungă de acţiune fabricate în Occident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor