O grupare susţinută de Iran ucide aliaţi ai SUA în Siria, pe fondul unor schimburi de replici cu miză mare

Rebelii Houthi, luând cu asalt o navă străină (Youtube - screenshot)
D.B.
06.02.2024

O miliţie din Irak, susţinută de Iran, a revendicat luni un atac cu dronă împotrivă unei baze din estul Siriei, folosită de trupele americane, care a ucis şase luptători kurzi aliaţi ai americanilor, informează CBS News.

Atacul, care nu a provocat nicio victimă americană, pare să fie primul răspuns semnificativ din partea a ceea ce SUA numeşte grupurile care acţionează sub controlul Iranului la atacurile aeriene americane împotriva miliţiilor din regiune.

Vineri, SUA au început să lovească miliţiile unui grup nucleu cunoscut sub numele de Rezistenţa Islamică din Irak, ca răspuns la intensificarea atacurilor acestor grupuri asupra bazelor americane din regiune - inclusiv atacul mortal cu dronă asupra unei baze din Iordania, care a ucis trei membri ai serviciilor americane la 28 ianuarie.

Forţele Democratice Siriene conduse de kurzi au declarat luni că o dronă a lovit un teren de antrenament în noaptea precedentă la baza al-Omar din provincia estică siriană Deir el-Zour. FDS antrenează comandouri acolo, iar o parte din cei aproximativ 900 de soldaţi americani desfăşuraţi în Siria ca parte a misiunii în curs de desfăşurare împotriva ISIS au fost concentraţi acolo.

Rezistenţa Islamică din Irak a publicat un videoclip în care revendică responsabilitatea pentru atac, şi care includea presupuse imagini cu drona lansată dintr-un loc nespecificat.

Cu atacurile din weekend împotriva miliţiilor din Irak şi Siria - şi cu atacurile în curs de desfăşurare împotriva rebelilor Houthi din Yemen, care ţintesc de luni de zile nave în Marea Roşie - SUA şi-au continuat represaliile împotriva afiliaţilor Iranului într-o zonă geografică extinsă. Toate aceste grupuri susţin că au atacat interesele americane şi israeliene în semn de solidaritate cu palestinienii, în timp ce Israelul îşi continuă războiul împotriva Hamas, care este, de asemenea, sprijinit de Iran, în Fâşia Gaza.

SUA şi Marea Britanie au lansat sâmbătă târziu lovituri împotriva a 36 de ţinte ale militanţilor Houthi, vizând sisteme de lansare de rachete şi radare în marea parte a Yemenului controlată de rebelii musulmani şiiţi.

Sloganul grupării Houthi include apeluri la "moarte Americii" şi "moarte Israelului". Grupul a promis că loviturile "nu vor rămâne nepedepsite", iar câteva ore mai târziu, forţele americane au declarat că au lovit mai multe rachete de croazieră ale Houthi care erau pregătite să fie lansate împotriva navelor din Marea Roşie, unde sunt desfăşurate în prezent nave militare americane.

Gruparea Houthi primeşte cea mai mare parte a echipamentelor şi a finanţării lor de la Iran, potrivit guvernului american.

Atacul pentru a elimina rachetele de croazieră Houthi - unul dintre mai multe atacuri preventive în Yemen ale forţelor americane şi britanice din ultimele săptămâni - a avut loc la doar o zi după ce SUA a declarat că a lovit 85 de ţinte în Irak şi peste graniţă, în Siria. Aceste lovituri au fost lansate ca represalii pentru atacul mortal asupra soldaţilor americani de acum o săptămână din Iordania, iar preşedintele Biden a promis că va continua să riposteze împotriva miliţiilor atunci când armata americană va considera necesar.

SUA au raportat aproximativ 170 de atacuri împotriva forţelor americane din această regiune de către grupuri susţinute de Iran de când războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de atacul terorist brutal al grupării militante palestiniene din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

Iranul a negat în repetate rânduri orice rol în creşterea violenţelor, iar când a fost intervievat în noiembrie, ministrul de Externe al ţării a respins ideea că Iranul ar avea grupuri militante pe care le susţine şi a declarat că miliţiile din Irak şi Siria care atacă interesele americane "au luat propriile decizii".

Oficiali de rang înalt atât din SUA, cât şi din Iran au declarat că nu doresc ca războiul dintre Israel şi Hamas să se extindă şi să cuprindă întreaga regiune. Dar grupurile susţinute de Iran au promis că vor continua să riposteze împotriva Israelului şi a celui mai apropiat aliat al acestuia, SUA, pentru ceea ce ei spun că este un război nedrept în Gaza. SUA a promis că va continua să riposteze pentru orice atac al acestor grupuri care îi pun pe americani în pericol.

Pe lângă cei aproximativ 900 de soldaţi americani desfăşuraţi în Siria, există aproximativ 2.500 în Irak. Aşadar, prevenirea oricărei escaladări suplimentare a conflictului într-o regiune atât de tensionată, cu atât de multe puncte de focar potenţiale, va necesita un echilibru foarte delicat, atât în cuvinte, cât şi în acţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor