Ayatollahul Khamenei l-ar fi avertizat pe Nasrallah cu privire la planul israelian de a-l ucide [Surse]

Ayatollahul iranian Ali Khamenei (Anadolu Agency / Getty Images)
Redacţia
03.10.2024

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Alí Khamenei, l-ar fi avertizat pe liderul Hezbollah, Syyed Hassan Nasrallah, să fugă din Liban cu câteva zile înainte ca acesta din urmă să fie ucis într-un atac israelian şi este acum profund îngrijorat de înfiltrarea israeliană în rândurile guvernamentale de rang înalt din Teheran, au declarat trei surse iraniene citate de Reuters.

Imediat după atacul asupra pagerelor capcană ale Hezbollah din 17 septembrie, Khamenei a trimis un mesaj cu un emisar pentru a-l ruga pe secretarul general al Hezbollah să plece în Iran, citând rapoarte ale serviciilor de informaţii care sugerau că Israelul avea agenţi în cadrul Hezbollah şi plănuia să-l ucidă, a declarat una dintre surse, un înalt oficial iranian.

Mesagerul, a spus oficialul, era un comandant de rang înalt al Gardienilor Revoluţiei Iraniene, generalul de brigadă Abbas Nilforoushan, care se afla cu Nasrallah în buncărul său când acesta a fost lovit de bombe israeliene şi a fost, de asemenea, ucis.

Khamenei, care a rămas de sâmbătă într-o locaţie securizată din Iran, a ordonat personal ca marţi un baraj de aproximativ 200 de rachete să fie lansat asupra Israelului, a declarat un înalt oficial iranian. Atacul a fost lansat drept represalii pentru moartea lui Nasrallah şi Nilforoushan, au declarat Gardienii Revoluţiei.

Declaraţia a menţionat, de asemenea, uciderea în iulie a liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran şi atacurile Israelului asupra Libanului. Israelul nu a revendicat moartea lui Haniyeh.

Israelul a început marţi ceea ce a catalogat drept o incursiune terestră „limitată” împotriva Hezbollah în sudul Libanului.

Asasinarea lui Nasrallah a avut loc după două săptămâni de lovituri israeliene precise care au distrus depozite de arme, au eliminat jumătate din consiliul de conducere al Hezbollah şi au decimat comandamentul militar de vârf.

Temerile Iranului cu privire la siguranţa lui Khamenei şi pierderea încrederii, atât în cadrul Hezbollah, cât şi în cadrul instituţiei iraniene şi între acestea, au apărut în conversaţiile cu 10 surse pentru acest articol, care au descris o situaţie care ar putea complica funcţionarea eficientă a alianţei iraniene Axa rezistenţei, formată din grupuri armate neregulate anti-Israel.

Fondat cu sprijinul Iranului în anii 1980, Hezbollah a fost mult timp membrul formidabil al alianţei.

Dezbinarea face, de asemenea, dificilă alegerea unui nou lider de către Hezbollah, care se teme că infiltrarea continuă îl va pune în pericol pe succesor, au declarat patru surse libaneze.

„Practic, Iranul a pierdut cea mai mare investiţie pe care a avut-o în ultimele decenii”, a declarat Magnus Ranstorp, expert în Hezbollah la Universitatea Suedeză de Apărare, cu privire la daunele profunde cauzate Hezbollah, care, potrivit acestuia, au diminuat capacitatea Iranului de a lovi la graniţele Israelului.

„A zguduit Iranul până în măduva oaselor. Arată cum Iranul este profund infiltrat: nu l-au ucis doar pe Nasrallah, l-au ucis şi pe Nilforoushan”, a spus el, care a fost un consilier militar de încredere al lui Khamenei.

Pierderea capacităţii militare şi a cadrelor de conducere ale Hezbollah ar putea împinge Iranul către tipul de atacuri împotriva ambasadelor şi a personalului israelian din străinătate, în care s-a angajat mai frecvent înainte de apariţia forţelor sale proxy, a declarat Ranstorp.

Pierderea încrederii

Ofensiva israeliană şi teama de noi atacuri asupra Hezbollah au împiedicat, de asemenea, gruparea susţinută de Iran să organizeze funeralii la nivel naţional la o scară care să reflecte statutul religios şi de lider al lui Nasrallah, potrivit a patru surse familiare cu dezbaterea din cadrul Hezbollah.

„Nimeni nu poate autoriza o înmormântare în aceste circumstanţe”, a declarat o sursă Hezbollah, deplângând situaţia în care oficialii şi liderii religioşi nu s-au putut prezenta pentru a-l onora în mod corespunzător pe liderul decedat.

Mai mulţi comandanţi ucişi săptămâna trecută au fost înmormântaţi discret luni, cu planuri pentru o ceremonie religioasă adecvată la încheierea conflictului.

Hezbollah analizează opţiunea de a obţine un decret religios pentru a-l îngropa temporar pe Nasrallah şi a organiza o înmormântare oficială atunci când situaţia o va permite, au declarat cele patru surse libaneze.

Hezbollah s-a abţinut de la numirea oficială a unui succesor al lui Nasrallah, probabil pentru a evita ca înlocuitorul său să devină o ţintă pentru un asasinat israelian, au spus acestea.

„Numirea unui nou secretar general ar putea fi periculoasă dacă Israelul îl asasinează imediat după aceea. Grupul nu poate risca mai mult haos prin numirea cuiva doar pentru a-l vedea ucis”, a declarat Amin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor