Netanyahu, furios după întâlnirea cu vicepreşedintele SUA

Benjamin Netanyahu şi Kamala Harris (YouTube Screenshot)
Redacţia
27.07.2024

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a fost înfuriat de declaraţia vicepreşedintelui american Kamala Harris, făcută în faţa camerelor de luat vederi după întâlnirea lor de joi, iar acum spune că aceste cuvinte ameninţă să saboteze orice potenţial acord de pace cu Hamas, potrivit Zero Hedge.

Diplomaţii care au vorbit cu Axios au declarat că criticile lui Netanyahu provin din faptul că Harris s-a exprimat ca şi cum o încetare a focului şi un schimb de ostatici ar marca sfârşitul final al războiului din Gaza, în timp ce poziţia Israelului a fost tot timpul că operaţiunile anti-Hamas ar putea fi reluate chiar dacă se ajunge la un acord cu privire la ostatici.

În urma întâlnirii Harris-Netanyahu, care a durat aproximativ 40 de minute, vicepreşedintele american a spus: "Este timpul ca acest război să se încheie într-un mod în care Israelul să fie în siguranţă, toţi ostaticii să fie eliberaţi, suferinţa palestinienilor din Gaza să înceteze şi poporul palestinian să îşi poată exercita dreptul la libertate, demnitate şi autodeterminare".

Ea a adăugat: "Şi, aşa cum tocmai i-am spus prim-ministrului Netanyahu, este timpul să încheiem acest acord. Haideţi să încheiem acest acord. Astfel încât să putem obţine o încetare a focului pentru a pune capăt războiului. Să aducem ostaticii acasă. Şi să oferim ajutorul atât de necesar poporului palestinian".

Oficiali israelieni au declarat pentru Axios că întâlnirea cu Biden a fost mult mai constructivă decât cea cu Harris, dar că au fost "luaţi prin surprindere" de declaraţia ulterioară a lui Harris.

Un oficial israelian a spus că Netanyahu a fost nemulţumit de faptul că Harris a criticat în mod public Israelul pentru criza umanitară din Gaza şi pentru uciderea civililor, în special în momentul actual, pe fondul negocierilor pentru acordul privind ostaticii.

Dar un consilier al vicepreşedintelui Harris a declarat că nu are nicio idee despre ce vorbeşte partea israeliană şi a subliniat că întâlnirea privată dintre Harris şi Netanyahu a fost "serioasă şi colegială".

Deci, precizează sursa citată, pentru moment se pare că Netanyahu este pregătit să dea vina pe vicepreşedintele Harris pentru lipsa de progrese în ceea ce priveşte încetarea focului şi pentru haosul actual din politica americană, după ce Biden s-a retras din cursa prezidenţială.

În plus, oficialii israelieni au încercat să promoveze un scenariu care spune că un armistiţiu este imposibil dacă există vreo diferenţă de comunicare între Washington şi Tel Aviv.

Israelul doreşte însă un "cec în alb” perpetuu din partea contribuabilului american şi face mult zgomot şi se plânge în orice situaţie în care conducerea SUA nu este 100% de acord sau critică într-o oarecare măsură acţiunile militare israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor