Ministrul britanic al Apărării acuză China că vrea să furnizeze ajutor letal Rusiei

Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps (Getty Images)
Redacţia
23.05.2024

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a acuzat miercuri China că a furnizat sau se pregăteşte să furnizeze Rusiei ajutor letal pentru a-l folosi în războiul împotriva Ucrainei, relatează Reuters.

Este pentru prima dată, de la începutul războiului din Ucraina în 2022, când Marea Britanie acuză China că lucrează pentru a furniza Rusiei arme pentru a le folosi în Ucraina.

Shapps a declarat la o conferinţă la Londra că serviciile de informaţii din domeniul apărării din SUA şi Marea Britanie au dovezi că "ajutorul letal curge acum, sau va curge, din China către Rusia şi în Ucraina, cred că este o evoluţie semnificativă".

Shapps nu a furnizat dovezi în sprijinul afirmaţiei sale, dar a spus că a existat o creştere de 64% a volumului comerţului dintre cele două ţări de la începutul Ucrainei şi că "îşi acoperă reciproc spatele".

"Ar trebui să fim îngrijoraţi de acest lucru, deoarece [...] China ar dori să se prezinte ca o influenţă moderatoare asupra" preşedintelui rus Vladimir Putin, a adăugat el.

Ambasada Chinei la Londra nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la comentariile lui Shapps.

China sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina, furnizând Moscovei tehnologie pentru drone şi rachete, imagini din satelit şi maşini-unelte, au declarat luna trecută înalt oficiali americani.

Ambasada Chinei în SUA a susţinut luna trecută că Beijingul nu a furnizat armament, adăugând că "nu este un producător sau o parte implicată în criza din Ucraina".

Putin a vizitat China la începutul acestei luni, unde el şi preşedintele chinez Xi Jinping au promis o "nouă eră" de parteneriat care a proclamat opoziţia faţă de Statele Unite într-o serie de probleme de securitate şi un punct de vedere comun asupra aspectelor legate de Taiwan şi Ucraina.

Rusia şi China şi-au promis una alteia o relaţie "fără limite" cu doar câteva zile înainte ca Moscova să îşi lanseze invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, dar Beijingul a evitat să furnizeze arme şi muniţii reale pentru efortul de război al Rusiei.

Shapps a declarat că Rusia, China, Iranul şi Coreea de Nord au fost încurajate de ceea ce el a numit un sfert de secol de "timiditate occidentală" faţă de represiunea de acasă şi de agresiunea în străinătate.

El a spus că este timpul ca "lumea să se trezească" şi că acest lucru înseamnă că toţi membrii NATO ar trebui să înceapă să cheltuiască 2,5% din produsul intern brut pentru apărare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor