"HIMARS nu au tăcut toată ziua" - Schimbare de joc după ce SUA a permis Ucrainei folosirea armelor în atacurile peste graniţă

HIMARS lansează o rachetă în direcţia Bakhmut pe 18 mai 2023 în regiunea Doneţk, Ucraina. Fotografie în scop ilustrativ (Getty Images)
Redacţia
24.06.2024

Recenta decizie a Statelor Unite de a autoriza utilizarea de către Ucraina a armamentului occidental pe teritoriul rusesc a schimbat rapid cursul războiului, relatează Kyiv Post.

Potrivit unor surse militare ucrainene citate de Associated Press, aprobarea primită la sfârşitul lunii mai a permis brigăzilor ucrainene să desfăşoare sisteme de rachete HIMARS timp de câteva ore.

În acea perioadă, armata ucraineană s-a confruntat cu presiuni semnificative, deoarece a anticipat un alt asalt asupra regiunii Harkiv, menit să deturneze resursele de la luptele din regiunea Doneţk.

Potrivit ministrului adjunct al Apărării, Ivan Havriliuk, peste 90.000 de soldaţi ruşi poziţionaţi bine în interiorul teritoriului rusesc se pregăteau pentru un nou asalt.

Desfăşurarea rachetelor HIMARS a permis forţelor ucrainene să ţintească imediat şi să întrerupă mişcările trupelor ruseşti şi poziţiile de tragere de-a lungul frontierei.

"HIMARS nu au tăcut toată ziua", a declarat un comandant de artilerie din regiunea Harkiv, cunoscut sub indicativul Hefastus, amintindu-şi de primele ore în care s-a acordat permisiunea de a utiliza sistemele de rachete.

"Încă din primele zile, forţele ucrainene au reuşit să distrugă coloane întregi de trupe de-a lungul graniţei care aşteptau ordinul de a intra în Ucraina.

Înainte, nu puteam să le ţintim. Era destul de complicat. Toate depozitele cu muniţie şi alte resurse erau situate la o distanţă de 20 de kilometri dincolo de ceea ce puteam lovi", a adăugat el.

Cu sistemul HIMARS în funcţiune, forţele ucrainene şi-au stabilizat rapid poziţiile în regiunea Harkiv, zădărnicind potenţiale incursiuni ruseşti.

Cu toate acestea, autorităţile ucrainene sunt frustrate de restricţiile care limitează loviturile la o rază de 100 de kilometri de la graniţă, în ciuda escaladării semnificative a sprijinului american pentru Ucraina.

Această limitare a împiedicat eforturile ucrainene de a viza bazele aeriene ruseşti cheie, de unde sunt lansate operaţiunile de bombardament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor