Fost oficial CIA avertizează: Este nevoie de un sentiment de urgenţă în ceea ce priveşte ameninţările teroriste

Michael Morell (Win McNamee/Getty Images)
Redacţia
24.06.2024

Există "o lipsă a sentimentului de urgenţă" în rândul administraţiei Biden şi al Congresului pentru a preveni ameninţarea tot mai mare a terorismului în Statele Unite, a avertizat fostul director adjunct al CIA Mike Morell.

"Trebuie să existe un sentiment de urgenţă în această privinţă şi cred că populaţia trebuie să înţeleagă care este ameninţarea. De aceea am solicitat o audiere publică în Congres doar cu privire la ameninţările teroriste la adresa ţării.

Trebuie să auzim ce face administraţia în legătură cu acest lucru în sens larg", a declarat Morell, duminică, la CBS, potrivit Politico.

Morell a fost coautor al unui articol intitulat "The Terrorism Warning Lights Are Blinking Red Again" (Luminile de avertizare privind terorismul clipesc din nou în roşu) publicat la începutul acestei luni în Foreign Affairs, comparând preocupările actuale privind securitatea naţională cu perioada premergătoare atacurilor de la 11 septembrie 2001.

În articolul respectiv, el a subliniat potenţialul unor atacuri pe teritoriul SUA, motivate de atacurile Hamas din 7 octombrie şi de războiul Israelului din Gaza, precum şi vulnerabilitatea graniţei de sud.

În calitate de analist CIA, Morell i-a transmis preşedintelui de atunci, George W. Bush, Rezumatul Zilnic al Preşedintelui, inclusiv în dimineaţa zilei de 11 septembrie. Oferind avertismente similare cu cele ale directorului CIA de atunci, George Tenet, şi ale coordonatorului naţional pentru combaterea terorismului, Richard Clarke, cu privire la Osama bin Laden şi Al-Qaeda în perioada de dinaintea 11 septembrie, Morell a scris în articolul din Foreign Affairs că actualul director al FBI, Christopher Wray, şi alţi oficiali de rang înalt trag acum un semnal de alarmă.

Duminică, Morell a declarat că, după publicarea articolului, răspunsul a fost "aproape universal" din partea actualilor şi foştilor ofiţeri de informaţii şi a factorilor de decizie politică, ceea ce, potrivit acestuia, i-a semnalat că nu există suficientă urgenţă din partea administraţiei Biden în abordarea acestor ameninţări.

El a fost de acord că există o problemă de resurse, mai ales că atenţia s-a mutat de la combaterea terorismului la China. Deşi Morell a spus că acest lucru este "de înţeles într-o anumită măsură", el a recunoscut că "există un cost pentru informaţiile pe care le colectăm".

Morell s-a referit, de asemenea, la un raport al Biroului Inspectorului General al Departamentului pentru Securitate Internă din 7 iunie, care a exprimat necesitatea ca departamentul să îmbunătăţească verificarea solicitanţilor de azil şi a celor fără cetăţenie care solicită admiterea în SUA.

Opt bărbaţi din Tadjikistan, consideraţi ca fiind potenţiale ameninţări teroriste, au fost arestaţi la începutul acestei luni în diferite oraşe americane; rapoartele au indicat că aceştia au trecut graniţa sudică a ţării.

"Sistemul de verificare, dincolo de faptul că nu dispune de informaţii, sistemul de verificare nu oferă toate informaţiile pe care le are guvernul. Deci este vorba de lipsa de informaţii şi este vorba de sistemul în sine. Sunt tot felul de probleme aici care trebuie rezolvate", a declarat Morell.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor