Un tribunal din Moscova decide sechestrul pe 1,4 miliarde de ruble din conturile lui Hodorkovski şi Lebedev

Mihail Hodorkovski şi asociatul său, Platon Lebedev asistă, din spatele unui perete de sticlă, la citirea verdictului în cel de-al doilea proces, Moscova 27 dec 2010. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Redacţia
24.06.2024

Tribunalul Meşceansky din Moscova a admis cererea Procuraturii Generale a Rusiei, care a cerut ca 1,4 miliarde de ruble să fie confiscate ca venit al statului din conturile fostului şef al YUKOS Mihail Hodorkovski, ale partenerului său de afaceri, fost şef al Menatep Platon Lebedev şi ale companiei Siberian Leasing Company (SLK), relatează Interfax.

Este vorba despre bani de la nouă companii care au fost păstraţi în conturi la Trust Bank. Potrivit Parchetului General, aceste companii nu au desfăşurat activităţi reale, ci au acţionat ca mijloc de tranzit de capital în favoarea lui Lebedev şi a lui Hodorkovski - omul de afaceri rus aflat în exil, militant al opoziţiei ruse şi unul dintre cei mai fervenţi critici ai lui Putin. În prezent, toate acestea, cu excepţia Siberian Leasing Company, au fost lichidate. Centrul de Dosare a raportat că SLK aparţine fostului şef al Rosneft, Serghei Bogdanchikov.

Potrivit procesului intentat de Procuratura Generală, în 2005, Hodorkovski şi Lebedev au fost găsiţi vinovaţi de diverse infracţiuni, inclusiv de evaziune fiscală la scara largă. În acelaşi timp, instanţa a aprobat cererea civilă a Serviciului Fiscal Federal al Federaţiei Ruse de a recupera de la oamenii de afaceri 17,4 miliarde de ruble din prejudiciul cauzat statului.

Inculpaţii din acest caz, după cum se susţine în proces, nu au compensat voluntar prejudiciul, după care Serviciul federal de executor judecătoresc a iniţiat procedurile de executare silită, care nu au fost încă finalizate. În acest sens, Procuratura Generală a cerut instanţei să transforme banii din conturile companiilor lui Hodorkovski şi Lebedev în venituri ale statului.

În 2005 şi 2010, instanţele ruseşti i-au condamnat pe Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev la pedepse lungi cu închisoarea pentru fraudă, spălare de bani şi evaziune fiscală în cazul Iukos. Compania petrolieră pe care o deţineau a trecut prin procedura de faliment şi a fost efectiv naţionalizată. Putin l-a graţiat pe Mihail Hodorkovski în 2013, după care omul de afaceri a părăsit Rusia. Platon Lebedev a fost eliberat în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor