Ce le promite Birchall românilor dacă o aleg preşedinte: Recuperarea banilor de la corupţi / Un mare tribunal care să toarne condamnări

24.06.2024
Se încarcă player-ul...

Intrată în cursa pentru Cotroceni, Ana Birchall, fostă ministră a Justiţiei mazilită de Viorica Dăncilă în perioada Liviu Dragnea, a declarat că dacă va fi preşedinte va propune înfiinţarea unei instanţe speciale cu competenţe pe infracţiunile contra umanităţii care să soluţioneze dosarele grele ale acestei naţii, precum Revoluţie, Mineriadă, Gheorghe Ursu.

Scopul unui astfel de demers este restabilirea încrederii românilor în Justiţie.

"Nu am intrat în cursa prezidenţială să mă aflu în treabă, am intrat în această cursă determinată să fac dreptate pentru că vreau dreptate. M-aţi întrebat de ce candidez. Vă mai spun o dată, pentru că vreau dreptate în această ţară. Pe vremea când eram ministru al Justiţiei, de nouă ori au vrut să înfiinţeze Secţia Specială pentru Infracţiuni în Justiţie şi de nouă ori, cu votul meu de ministru al Justiţiei, am blocat înfiinţarea.

Dacă tot erau aşa de disperaţi să avem o secţie specială, eu o să propun şi o să susţin înfiinţarea unei instanţe speciale care să aibă competenţa de a judeca toate infracţiunile care ţin de crime contra umanităţii, care ţin de cercetarea şi condamnarea comunismului, care ţin de încrederea românilor în actul de justiţie.

Nu văd de ce nu am avea o asemenea instanţă specială, cu competenţe speciale în care să se rezolve, în sensul de a se da o hotărâre executivă şi executorie care are impact nu doar în părţile implicate în dosar, ci şi faţă de încrederea fiecărui român în actul de justiţie. Mă refer aici la dosare care trenează în justiţie de ani şi ani de zile, unele dintre ele de 35 de ani, gen Revoluţie, Mineriadă, Gheorghe Ursu.

Deci, eu voi propune şi susţine înfiinţarea unei instanţe speciale cu competenţe speciale pentru a investiga asemenea infracţiuni. Şi mai vreau să fie investigate şi infracţiunile de subminare a interesului naţional al României. (...) Infracţiunile contra umanităţii, cele legate de comunism care nu au efect numai faţă de părţile implicate în dosar, ci faţă de întreaga societate.

Românii au dreptul să ştie ce s-a întâmplat la Revoluţie, au dreptul să aibă condamnări pentru cei ce i-au bătut la Mineriadă etc. etc. Şi nu spun asta pentru a influenţa actul de Justiţie, ci vreau să redau acest sentiment de încredere că în România funcţionează statul de drept.

Avem acum o situaţie în justiţie mult mai gravă decât în 2017, 2018, 2019..." a declarat Birchall.

 

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor