Mai mulţi morţi în urma unor atacuri armate care au vizat două biserici, o sinagogă şi o secţie de poliţie din Daghestan, în Rusia [Video]

Două biserici ortodoxe, o sinagogă şi o secţie de poliţie din Daghestan, republică majoritar musulmană din Rusia, au fost luate cu asalt de atacatori înarmaţi necunoscuţi, 23 iunie 2024 (Youtube - screenshot)
Redacţia
24.06.2024

Două biserici ortodoxe, o sinagogă şi o secţie de poliţie din Daghestan, republică majoritar musulmană din Rusia, au fost luate cu asalt de atacatori înarmaţi necunoscuţi, a anunţat duminică presa de stat, citată de The Moscow Times.

Atacatorii au ucis şase ofiţeri de poliţie, un membru al gărzii naţionale, un preot şi un agent de securitate.

Violenţele au avut loc în capitala Daghestanului, Makhachkala, şi în oraşul de coastă Derbent, unde au avut loc schimburi de focuri.

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a deschis anchete penale privind terorismul în legătură cu atacurile armate. Ministerul de Interne din Daghestan a declarat că poliţia a ucis patru dintre bărbaţii înarmaţi din Makhachkala.

Atacatorii au deschis focul asupra sinagogii şi bisericii din Derbent cu puşti automate în jurul orei locale 18:00, înainte de a părăsi locul faptei cu o maşină Volkswagen Polo albă, au raportat oficialii.

Sinagoga a luat foc la scurt timp după atac, potrivit unor înregistrări video publicate online.

Un preot, în vârstă de 66 de ani, de la biserica ortodoxă din Derbent, a fost ucis într-un atac cu cuţitul, a declarat Shamil Khadulaev, preşedintele Comisiei de monitorizare publică din Daghestan.

Un agent de securitate de la biserica ortodoxă din Makhachkala a fost, de asemenea, ucis, a menţionat Khadulaev.

Separat, un grup de atacatori necunoscuţi a atacat un post de poliţie rutieră din Makhachkala. Cel puţin un ofiţer de poliţie a fost ucis şi alţi şase au fost răniţi în schimbul de focuri care a urmat atacului.

Comitetul Naţional Antiterorism al Rusiei a introdus un regim de combatere a terorismului în Daghestan, un material video postat online arătând că drumurile care intră şi ies din Derbent şi Makhachkala au fost închise.

Forţele de securitate i-au izolat pe militanţi în oraşul Derbent şi se pregăteau să ia cu asalt clădirea în care aceştia s-au stabilit, potrivit Interfax, care citează forţele de ordine regionale.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne din Daghestan a declarat că "atacatori [necunoscuţi] au tras asupra unei maşini de poliţie" în piaţa centrală a satului Sergokal, situat la aproximativ 65 de kilometri de Makhachkala, a relatat agenţia de presă RIA Novosti. Cel puţin un ofiţer de poliţie a fost rănit în atac.

Magomed Omarov, şeful districtului Sergokalinski din Daghestan - ai cărui fii ar fi participat la atacuri - a fost reţinut, au anunţat agenţiile de presă de stat, citând forţele de ordine.

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a declarat în aprilie că a arestat patru persoane în Daghestan, suspectate că au plănuit un atac mortal asupra sălii de concerte Crocus City Hall din Moscova în martie, care a fost revendicat de Statul Islamic.

Se ştie că militanţi din Daghestan au mers pentru a se alătura grupării Stat Islamic în Siria. În 2015, gruparea a declarat că a stabilit o "franciză" în Caucazul de Nord.

Daghestanul se află la est de Cecenia, unde autorităţile ruse au luptat cu separatiştii în două războaie brutale, mai întâi în 1994-1996 şi apoi în 1999-2000.

După înfrângerea insurgenţilor ceceni, autorităţile ruse au fost blocate într-un conflict mocnit cu militanţii islamişti din întregul Caucaz de Nord, care a ucis zeci de civili şi poliţişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor