Candidat la şefia Interpolului, acuzat de implicare în răpirea unor oameni de afaceri indieni

Mubita Nawa, comisar adjunct de poliţie în Zambia, candidat la şefia Interpol (X - Mubita Nawa)
Redacţia
24.06.2024

Unul din cei patru candidaţi la funcţia de viitor şef al Interpol a fost acuzat de implicare în răpirea, reţinerea, agresarea şi tentativa de extorcare a doi oameni de afaceri indieni, relatează The Guardian.

Avocaţii cuplului Vinod şi Uddit Sadhu au trimis o scrisoare către Interpol în care afirmă că acuzaţiile aduse lui Mubita Nawa, comisar adjunct de poliţie în Zambia, sugerează că acesta este "în mod evident nepotrivit" pentru a fi următorul secretar general al organizaţiei.

Nawa, susţinut de statele membre ale Uniunii Africane, este una dintre cele patru persoane aflate pe lista scurtă pentru acest rol, iar candidatul câştigător ar trebui să fie anunţat în curând.

Într-o scrisoare trimisă la Interpol de firma de avocatură Leverets Group, cu sediul în Marea Britanie, în numele soţilor Sadhu, se afirmă că clienţii săi "au motive întemeiate să creadă că Nawa a jucat un rol esenţial într-o conspiraţie care a dus la răpirea ilegală, detenţia, agresiunea şi tentativa de extorcare a acestora" în septembrie 2022, când era director adjunct în cadrul CID din Zambia.

Se spune că cei doi, Vinod şi Uddit Sadhu, au fost "prinşi într-o ambuscadă de atacatori care s-au dat drept ofiţeri de poliţie autorizaţi în mod corespunzător şi au fost îmbarcaţi într-o dubă neînmatriculată înainte de a fi duşi la o reşedinţă privată din Lusaka, unde au fost supuşi la ameninţări şi constrângere, înainte ca unul dintre captivi să reuşească să dea alarma cu ajutorul unui telefon mobil ascuns.

"Ulterior, au fost transferaţi la o secţie de poliţie, unde au continuat să fie supuşi ameninţărilor şi constrângerilor din partea unor noi răpitori, agresori şi şantajişti, inclusiv a lui Nawa."

Soţii Sadhu sunt proprietarii Sun Pharmaceuticals, o companie care a primit aproximativ 117 milioane de franci elveţieni (circa 122 milioane euro) de la Curtea Supremă din Zambia pentru plata în plus a unui împrumut de la Banca de Dezvoltare din Zambia. Plata, pentru care guvernul Zambiei poartă răspunderea, nu a fost încă efectuată.

În scrisoare se afirmă că, de la pronunţarea hotărârii, pentru a renunţa la plată, cuplul Sadhu a fost supus "unor presiuni extreme şi ilegale" de către persoane apropiate statului zambian, "cum ar fi Nawa şi asociaţii săi".

Potrivit acuzaţiilor din scrisoare, cei doi oameni de afaceri au iniţiat proceduri legale împotriva ofiţerilor de poliţie în funcţie şi a oficialilor guvernamentali pentru daune legate de evenimentele din 20 septembrie 2022, iar cazul urmează să fie audiat în luna octombrie a acestui an, când Nawa "va fi un martor critic".

Într-o declaraţie, serviciul de poliţie din Zambia a declarat: "Respingem categoric acuzaţiile răuvoitoare [...] Aceste acuzaţii sunt complet nefondate şi sunt menite să păteze imaginea domnului Mubita Nawa înainte de viitoarele alegeri ale secretarului general al Interpol".

Acesta a declarat că soţii Sadhu sunt suspecţi într-o anchetă privind comiterea unei fraude prin presupusa modificare a structurii acţionariatului Sun Pharmaceuticals.

"Afirmaţiile lor sunt fabricate şi reprezintă o încercare disperată de a distrage atenţia de la acţiunile lor criminale şi de a se sustrage justiţiei din Zambia. Aceste acuzaţii fac parte dintr-o campanie de defăimare calculată pentru a submina candidatura domnului Nawa şi a-i afecta reputaţia", a mai spus serviciul de poliţie din Zambia.

Un purtător de cuvânt al cuplului Sadhu a declarat în replică: "Sadhu nu au fugit din ţară. Ei au rămas în Zambia timp de un an după răpire, dar acum sunt plecaţi din Zambia deoarece se tem de răpiri şi violenţe din partea sindicatului care încearcă să fure banii Sun Pharma. Niciun mandat de arestare nu a fost emis pe numele familiei sau al avocaţilor lor."

El a declarat că instanţele au respins acuzaţiile aduse împotriva soţilor Sadhu şi că Ministerul zambian al Justiţiei a recunoscut că aceştia datorează 117 milioane de franci elveţieni către Sun Pharma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor