Democraţii se gândesc dacă să participe sau nu la discursul lui Netanyahu în Congresul SUA. E posibil şi un boicot

Preşedintele SUA Joe Biden (st) şi premierul Israelului, Benjamin Netanyahu (Facebook - Benjamin Netanyahu)
Redacţia
24.06.2024

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat Congresului SUA ultima dată în urmă cu nouă ani, iar la acea vreme circa 60 de democraţi au lipsit de la eveniment, numindu-l o palmă dată preşedintelui de atunci Barack Obama, în timp ce acesta negocia un acord nuclear cu Iranul, relatează AP News.

Având în vedere că Netanyahu este programat să se adreseze legislatorilor americani pe 24 iulie, iar guvernul său se află acum în război cu Hamas în Gaza, numărul celor absenţi va fi probabil mult mai mare.

Democraţii din Congres dezbat acum dacă să participe sau nu. Mulţi dintre ei sunt împărţiţi între sprijinul pe care l-au acordat de mult timp Israelului şi neliniştea în legătură cu modul în care Israelul a desfăşurat operaţiunile militare în Gaza.

În timp ce unii democraţi spun că vor veni din respect pentru Israel, o facţiune mai mare şi în creştere nu vrea să participe, creând o atmosferă extraordinar de tensionată la o adunare care, în mod normal, se rezumă la un ceremonial, o demonstraţie bipartizană de sprijin pentru un aliat american.

"Îmi doresc ca el să fie un om de stat şi să facă ceea ce este corect pentru Israel. Cu toţii iubim Israelul. Trebuie să îi ajutăm şi să nu-l lăsăm să stea în calea acestui lucru atât de mult timp", a declarat recent la CNN fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, cu privire la Netanyahu.

Ea a adăugat: "Cred că va atrage mai mult din ceea ce am văzut în privinţa nemulţumirii în rândul nostru".

Tensiunile dintre Netanyahu şi preşedintele democrat Joe Biden au ajuns în spaţiul public, Netanyahu acuzând în două rânduri administraţia Biden de blocarea livrărilor de arme americane către Israel.

Netanyahu a declarat într-un comunicat că a fost "foarte mişcat" de invitaţia de a se adresa Congresului şi de şansa "de a prezenta reprezentanţilor poporului american şi întregii lumi adevărul despre războiul nostru just împotriva celor care încearcă să ne distrugă".

Republicanii au lansat pentru prima dată în martie ideea de a-l invita pe Netanyahu după ce liderul majorităţii senatoriale Chuck Schumer, oficial evreu de cel mai înalt rang din Statele Unite, a ţinut un discurs în Senat în care l-a criticat dur pe premier. Schumer, democrat din New York, l-a numit pe liderul israelian "un obstacol în calea păcii" şi a îndemnat la noi alegeri în Israel, chiar dacă a denunţat Hamas şi l-a criticat pe preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Republicanii au denunţat discursul ca fiind un afront adus Israelului şi suveranităţii sale. Johnson a vorbit despre posibilitatea de a-i cere lui Netanyahu să vină la Washington, o invitaţie pe care Schumer şi liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries (D-NY), au aprobat-o în cele din urmă, deşi cu reticenţă. Pelosi, care s-a opus invitaţiei lui Netanyahu în 2015, când era lider al democraţilor, a declarat că a fost o greşeală din partea conducerii Congresului să o prelungească din nou de această dată.

Senatorul democrat Chris Van Hollen din Maryland, care a participat la discursul din 2015 în calitate de membru al Camerei, a spus că nu vede niciun motiv pentru care Congresul "ar trebui să îi întindă un colac de salvare politic" lui Netanyahu.

Reprezentantul Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, a declarat că ar fi "sănătos" ca membrii ambelor partide să participe.

"Cred că mulţi americani primesc o naraţiune unilaterală, în special generaţia tânără, şi cred că este important ca ei să audă de la prim-ministrul Israelului, despre perspectiva sa", a declarat McCaul (R - TX).

Interviurile cu peste 10 democraţi au dezvăluit amploarea nemulţumirilor cu privire la discursul care urmează, pe care mulţi îl consideră o manevră republicană menită să divizeze partidul lor. Unii democraţi spun că vor participa pentru a-şi exprima sprijinul pentru Israel, nu pentru Netanyahu.

Gregory Meeks, reprezentantul din New York, cel mai important democrat din Comisia pentru afaceri externe a Camerei, a declarat că are "obligaţia" de a participa datorită acestei poziţii.

"Nu ar fi trebuit să aibă loc. Dar eu nu pot controla acest lucru. Şi trebuie să îmi fac treaba", a adăugat el.

Senatorul Ben Cardin (D-Md.) care conduce Comisia pentru relaţii externe a Senatului, a semnalat că va fi prezent. Cardin a declarat că ceea ce aşteaptă de la discursul lui Netanyahu este un "tip de mesaj care poate consolida sprijinul din această ţară pentru nevoile Israelului", dar şi să pună bazele păcii în regiune.

Alţi democraţi aşteaptă să vadă dacă Netanyahu va mai fi încă prim-ministru în momentul în care ar trebui să vorbească în faţa Congresului.

Au existat semne deschise de nemulţumire cu privire la modul în care a gestionat războiul guvernul lui Netanyahu, o coaliţie care include membri ai liniei dure de dreapta care se opun oricărui fel de înţelegere cu Hamas.

Benny Gantz, fost şef militar şi politician de centru, s-a retras luna aceasta din cabinetul de război al lui Netanyahu, invocând frustrarea faţă de modul în care premierul a condus războiul. Luni, Netanyahu a dizolvat acest organism. Între timp, un număr tot mai mare de critici şi protestatari din Israel au susţinut o propunere de încetare a focului care ar aduce acasă ostaticii luaţi de Hamas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor