Scandalul pariurilor electorale din UK. Al patrulea oficial al Partidului Conservator ar fi fost anchetat

Rishi Sunak - premierul Marii Britanii (Facebook - Rishi Sunak)
Redacţia
24.06.2024

Directorul de date al Partidului Conservator din Marea Britanie şi-a luat concediu în urma acuzaţiilor tot mai numeroase potrivit cărora membrii partidului de guvernământ au folosit informaţii privilegiate pentru a paria pe data alegerilor naţionale din 4 iulie din Marea Britanie înainte ca acestea să fie anunţate, a transmis duminică presa britanică, potrivit AP News.

Concret, un al patrulea oficial conservator, Nick Mason, este investigat de Comisia pentru Jocuri de Noroc din Marea Britanie pentru că ar fi pariat pe data alegerilor.

The Sunday Times susţine că au fost plasate zeci de pariuri cu câştiguri potenţiale în valoare de mii de lire sterline.

Rapoartele au venit după dezvăluirile din ultimele zile potrivit cărora doi candidaţi conservatori la alegeri, Laura Saunders şi Craig Williams, sunt anchetaţi de către organismul de supraveghere a jocurilor de noroc. Soţul lui Saunders, Tony Lee, director de campanie al conservatorilor, şi-a luat, de asemenea, un concediu ca urmare a acuzaţiilor că şi el a fost investigat în legătură cu presupusele pariuri.

Poliţia a declarat că una dintre gărzile de corp ale premierului Rishi Sunak a fost arestată luni sub suspiciunea de abuz în serviciu public. Arestarea a avut loc după ce autoritatea de reglementare a jocurilor de noroc a confirmat că investighează "posibilitatea unor infracţiuni privind data alegerilor".

Cu doar două săptămâni înainte de alegerile naţionale, scandalul dă o nouă lovitură Partidului Conservator al lui Sunak, anticipându-se că urmează să piardă în faţa Partidului Laburist din opoziţie după 14 ani la putere.

Sunak a declarat în această săptămână că a fost "incredibil de supărat" la aflarea acuzaţiilor şi a spus că oricine este găsit că a încălcat legea ar trebui să fie exclus din partidul său.

Sunak a anunţat pe 22 mai că alegerile parlamentare vor avea loc pe 4 iulie. Data a fost un secret bine păzit şi mulţi au fost luaţi prin surprindere, deoarece se aştepta un vot în toamnă.

Saunders, candidat în Bristol, în sud-vestul Angliei, a declarat că va coopera pe deplin cu ancheta.

Williams a fost secretarul parlamentar privat al lui Sunak, precum şi membru al Parlamentului care candidează pentru realegere pe 4 iulie. El a recunoscut că a fost investigat de Comisia pentru Jocuri de Noroc pentru că a plasat un pariu de 100 de lire sterline pe alegerile din iulie înainte ca data să fie anunţată.

Înaltul ministru conservator Michael Gove a condamnat presupusul pariu şi l-a comparat cu "Partygate", scandalul de etică ce a contribuit la înlăturarea fostului premier Boris Johnson în 2022.

La vremea aceea, în urma controversei, încrederea publică în conservatori s-a prăbuşit după dezvăluirile potrivit cărora politicieni şi funcţionari au organizat petreceri şi adunări în clădirile guvernamentale în timpul pandemiei COVID-19 din 2020 şi 2021, care nu au respectat legea de izolare.

"Se pare că este o regulă pentru ei şi una pentru noi. Acesta este lucrul potenţial cel mai dăunător", a declarat Gove pentru Sunday Times.

Daisy Cooper, liderul adjunct al liberal-democraţilor, a afirmat că "oamenii s-au săturat de această sordiditate" şi că Sunak trebuie să intervină şi să ordone o anchetă oficială.

Partidul Conservator a declarat că nu poate comenta deoarece investigaţiile sunt în curs de desfăşurare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor