Fost şef al agenţiei americane de sănătate: Cercetările de tip 'câştig de funcţie' asupra gripei aviare ar putea declanşa o "mare pandemie"

USDA colaborează cu Academia Chineză de Ştiinţe încă din 2021 la cercetări care includ antrenarea virusului H5N1 pentru a infecta raţe sălbatice
Dr. Robert Redfield, fostul director al CDC, depunând mărturie în faţa Congresului, 8 martie 2023 (Chip Somodevilla/Getty Images)
Tom Ozimek
18.05.2024

Fostul director al Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), Dr. Robert Redfield, a lansat un avertisment sumbru cu privire la pericolele pe care le prezintă cercetarea de tip "câştig de funcţie" ['gain-of-function' - în engleză - un eufemism pentru programele care încearcă să facă virusurile mai letale - n.n.], prezicând că oamenii de ştiinţă care se chinuie să facă virusul gripei aviare mai infecţios sunt exact factorul care va declanşa următoarea "mare pandemie".

Dr. Redfield, care, în trecut, a denunţat utilizarea banilor proveniţi din impozitele americanilor pentru a finanţa cercetările de câştig de funcţii în laboratorul chinez din Wuhan - aflat în centrul controversei privind originea COVID-19 - trage din nou un semnal de alarmă cu privire la pericolele generate de experimentele ştiinţifice riscante.

Citiți și Senator american: 15 agenţii SUA ştiau că laboratorul din Wuhan "încerca să creeze un coronavirus precum SARS-CoV-2"

Într-un interviu recent acordat la NewsNation, dr. Redfield a amintit un articol de opinie recent pe care l-a scris în The Wall Street Journal, în care cerea un moratoriu asupra cercetării privind câştigul de funcţii, care presupune modificarea proprietăţilor unui agent patogen, cum ar fi virulenţa sa - pentru a studia impactul potenţial al acestuia asupra sănătăţii umane.

Susţinătorii unor astfel de programe afirmă că acestea îi pot ajuta pe oamenii de ştiinţă să înveţe mai bine modul în care se comportă şi se răspândeşte virusul şi, astfel, să elaboreze contramăsuri mai eficiente. Cei care se opun spun că beneficiile potenţiale sunt depăşite de riscurile pe care le prezintă astfel de cercetări, deoarece fac virusurile mai letale.

Citiți și Cercetătorii americani şi chinezi îşi propuseseră să creeze viruşi asemănători cu SARS-CoV-2 înainte de pandemia COVID

"Nu cred că această cercetare ar trebui să fie făcută. Aceasta este adevărata ameninţare. Aceasta este adevărata ameninţare la adresa biosecurităţii, faptul că aceste laboratoare universitare fac aceste experimente care modifică în mod intenţionat virusurile - şi cred că gripa aviară va fi cauza unei mari pandemii - în aceste programe virusurile sunt pregăite să devină mai infecţioase pentru oameni", a declarat Dr. Redfield pentru publicaţia amintită.

Observaţiile doctorului Redfield survin în contextul în care în mai multe state din SUA a apărut un focar de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) H5N1, cunoscută sub numele de gripă aviară, la vacile de lapte. Virusul a fost detectat în 42 de efective de bovine din nouă state până la data de 13 mai, potrivit Departamentului american al Agriculturii (USDA). A fost raportat un singur caz de infectare umană cu acest virus.

Citiți și COVID. Cercetătorii din Wuhan intenţionau să pulverizeze proteine spike modificate în populaţiile de lilieci folosind nanoparticule care penetrau pielea [Telegraph]

Cercetarea de tip "câştig de funcţii" pentru gripa aviară?

Dr. Redfield a declarat că deşi există o barieră de specie "destul de importantă" (constând într-o schimbare de cinci aminoacizi) pe care virusul trebuie să o depăşească prin mutaţii naturale pentru a deveni infecţios pentru oameni, această barieră ar putea fi uşor ştearsă de intervenţia umană.

"În laborator, aş putea să-l fac foarte infecţios pentru oameni în câteva luni", a spus el, îndemnându-şi totodată colegii din comunitatea ştiinţifică să nu se joace cu focul şi să respingă cercetările de "câştig de funcţii" asupra virusului gripei aviare.

Citiți și EcoHealth, organizaţia care a finanţat cercetările la Institutul Wuhan, lucra pentru CIA [raport]

Avertismentul doctorului Redfield vine la doar câteva săptămâni după ce colegii cardiologului Dr. Peter McCullough au afirmat într-o postare pe blogul Courageous Discourse că USDA colaborează cu Academia Chineză de Ştiinţe încă din 2021 la cercetări care includ procedee de îmbunataţire a letalităţii virusului pentru a ataca raţe sălbatice - prin iteraţii de tip "serial passage".

"Trecerea în serie este considerată o cercetare de 'câştig de funcţii', deoarece imită un salt zoonotic natural într-un mod accelerat, ceea ce duce la o transmisibilitate sporită între diferite specii. Această metodă are un istoric de introducere artificială a unor agenţi patogeni noi în mediul sălbatic", au scris John Leake şi Nicolas Hulscher.

Leake şi Hulscher au declarat că cea mai mare parte a cercetărilor USDA privind virusurile gripei aviare se desfăşoară la Centrul Naţional de Cercetare Avicolă al SUA, la instalaţia Southeast Poultry Research Laboratory (SEPRL) din Athens, Georgia.

Citiți și Bombă: Conform unor documente ale Departamentului Apărării se ştia că ivermectina şi hidroxiclorochina inhibau dezvoltarea COVID

Un proiect de cercetare în curs de desfăşurare privind virusul gripei aviare, care implică colaborarea dintre USDA şi Academia Chineză de Ştiinţe, presupune efectuarea de "lucrări de provocare in vivo" la instalaţia SEPRL, care implică introducerea virusului gripei aviare într-un organism viu - de obicei un animal - pentru a observa comportamentul acestuia, răspunsurile imune declanşate de virus, precum şi dinamica replicării şi patogenitatea.

Leake şi Hulscher au susţinut că, la câteva luni după începerea "acestei încercări de câştig de funcţii" în 2021, un nou virus H5N1 (clada 2.3.4.4.4b) a apărut la păsările sălbatice din Statele Unite, ceea ce a dus la apariţia focarelor actuale.

În timp ce o serie de cercetători propun teoria potrivit căreia actualele virusuri H5N1 ar fi fost aduse în America de Nord de către păsările migratoare sălbatice din Asia, Leake şi Hulscher au declarat că acest lucru este "discutabil" şi îndeamnă la investigarea posibilităţii să fi existat o scurgere la instalaţia SEPRL.

Citiți și The Intercept publică noi documente despre finanţarea, de către dr. Anthony Fauci, a programelor de generare a coronavirusurilor mutante de la Institutul Wuhan

"Este necesară o investigaţie urgentă pentru a ne asigura că nu au existat scurgeri de laborator la instalaţia SEPRL din Athens, Georgia, sau la orice altă instalaţie care ar putea duce la scăparea tulpinilor de gripă aviară H5N1 modificate în laborator", au scris ei.

The Epoch Times a contactat USDA pentru a solicita un comentariu cu privire la avertismentul doctorului Redfield, la afirmaţiile făcute în articolul din Courageous Discourse şi la faptul dacă USDA consideră că studiile SEPRL privind virusurile gripei aviare sunt cercetări de tip "câştig de funcţii".

'Câştig de funcţii' şi COVID-19

Întrebarea dacă banii din impozitele americane au fost folosiţi pentru a finanţa cercetări de tip "câştig de funcţie" în China asupra coronavirusurilor este în centrul atenţiei de ceva timp şi rămâne plină de controverse, în parte pentru că definiţia a ceea ce constituie exact o astfel de cercetare este un subiect de dezbatere.

Citiți și Tot ce trebuie să ştiţi despre scurgerea din laborator a virusului (dar nu aveaţi voie să întrebaţi)

Dr. Redfield a insistat asupra faptului că contribuabilii americani au ajuns să finanţeze, fără să ştie, cercetări riscante de obţinere a funcţiilor la Institutul de Virologie din Wuhan (WIV), laboratorul chinez care se află în centrul teoriei privind originea de laborator a virusului care a provocat COVID-19.

El a făcut această remarcă în timp ce răspundea la întrebări în timpul unei sesiuni din 8 martie 2023 a Subcomitetului select al Camerei Reprezentanţilor privind pandemia de coronavirus.

"Cred că nu există niciun dubiu că NIH finanţa cercetări de tip 'câştig de funcţii'", i-a spus Dr. Redfield reprezentantului Nicole Malliotakis (R-N.Y.), care l-a întrebat apoi pe fostul oficial al CDC: "Este probabil ca banii din impozitele americane să fi finanţat cercetările de tip 'câştig de funcţii' care au creat acest virus?", referindu-se la ipoteza că agentul patogen care a stat la baza COVID-19 s-a scurs dintr-un laborator din Wuhan.

Redfield a răspuns afirmativ, adăugând că el crede că finanţarea a venit de la National Institutes of Health (NIH) şi de la alte agenţii federale.

Acest lucru a fost contestat de Dr. Anthony Fauci, fostul director al Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID), precum şi de fostul director al NIH, Dr. Francis Collins, şi de alţii.

"NIH nu a finanţat niciodată şi nu finanţează în prezent cercetări de 'câştig de funcţii' în cadrul Institutului de Virusologie din Wuhan", a declarat Dr. Fauci în cadrul unei audieri în Senat la 11 mai 2021.

Dr. Collins a afirmat într-o declaraţie din 19 mai 2023 că "nici NIH, nici NIAID nu au aprobat vreodată vreo subvenţie care ar fi sprijinit cercetarea 'câştig de funcţii' asupra coronavirusurilor care ar fi crescut transmisibilitatea sau letalitatea acestora pentru oameni".

În mărturia sa la Capitol Hill, Dr. Redfield a declarat că pandemia COVID-19 a prezentat un "studiu de caz" privind pericolele potenţiale ale cercetării de tip 'câştig de funcţii' şi a cerut ca astfel de lucrări să fie oprite.

"În timp ce mulţi cred că cercetarea de tip 'câştig de funcţii' este esenţială pentru a devansa virusurile prin dezvoltarea de vaccinuri, în acest caz, cred că a fost exact opusul, dezlănţuind un nou virus în lume fără niciun mijloc de a-l opri şi ducând la moartea a milioane de oameni", a spus el.

"Din acest motiv, sunt de părere că ar trebui să solicităm un moratoriu asupra cercetării privind 'câştigul de funcţii' până când vom avea o dezbatere mai amplă şi vom ajunge la un consens al comunităţii cu privire la valoarea cercetării privind 'câştigul de funcţii'", a adăugat el.

Între timp, Food and Drug Administration (FDA) se pregăteşte pentru un scenariu în care gripa aviară începe să se răspândească printre oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor