Mini colecţie de reţete tradiţionale cu gutui

Gutuia, deosebit de populară în ţările balcanice şi asiatice, a fost folosită din vremuri străvechi la prepararea diferitelor bunătăţi culinare, de la tarte, plăcinte, gemuri, paste, marmelade, peltea, compot, sirop şi multe altele.
Reţete traditionale cu gutui
Reţete traditionale cu gutui (Maria Matyiku / Epoch Times)

Gutuile sunt unice şi minunate în felul lor. Greu de consumat atunci când sunt crude, din cauza astringenţei şi pulpei noduroase, prin gătire, gutuile devin gustoase şi fragede. Pe măsură ce se gătesc, pulpa lor devine moale şi dulce iar culoarea se transformă din alb maroniu, în roz prăfuit; iar în cele din urmă, într-o culoare roşiatică profundă, asemenea apusului de soare.

Gutuile culese se vor coace la temperatura camerei, iar când sunt coapte, parfumul lor devine delicat, floral şi luxuriant. Cine nu-şi aduce aminte cu plăcere de gutuile puse de bunicile noastre în cutii în interiorul dulapurilor sau direct deasupra dulapurilor. Pe măsură ce se coceau, din verde pal, culoarea se schimbă în auriu şi parfumau tot ce era în jurul lor.

În trecut, conservarea gutuilor era un eveniment de familie mult aşteptat, la care se participa cu mic cu mare. Casa se umplea de parfumul gutuilor pe măsură ce acestea se transformau în compot, gem şi peltea sau alte bunătăţi.

Este un fruct deosebit de versatil, din aceleaşi fructe se pot prepara cel puţin două sau trei feluri de conserve. Nimic din ce este comestibil la gutuie nu se aruncă. Din cojile curăţate, părţi de pulpă, cotoare şi sâmburii gelatinoşi, se poate prepara o peltea delicioasă de culoarea granatului. Reţeta o puteţi găsi aici.

Peltea de gutui
Peltea de gutui (Maria Matyiku / Epoch Times)

Din pulpă se poate prepara un compot delicios simplu sau cu arome de scorţişoară sau vanilie (reţeta completă o puteţi găsi aici).

Compot de gutui
Compot de gutui (Maria Matyiku / Epoch Times)

Părţile de pulpă ce cad de la pregătirea compotului se pot transforma într-un gem gustos, numai bun de întins pe o felie de pâine cu unt şi un pahar cu lapte pentru micul dejun. Reţeta o puteţi găsi aici.

Gem de gutui
Gem de gutui (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pe lângă conserve, din gutui se pot prepara diverse produse de patiserie: plăcinte, cornuleţe, prăjituri sau torturi. Dacă doriţi ceva dulce şi rapid, puteţi încerca acest tort simplu şi deosebit de gustos. Reţeta este aici.

Tort de gutui
Tort de gutui (Maria Matyiku / Epoch Times)

Din gutui, se pot prepara garnituri delicioase, servite alături de friptura preferată. Reţeta o puteţi găsi aici.

Friptură de pasăre la cuptor
Friptură de pasăre la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură