Gem de gutui - simplu dar deosebit de gustos
alte articole
Gemul de gutui este atât de uşor de preparat!
Se folosesc doar 3 ingrediente de bază: gutui, zahăr şi suc de lămâie. Poate că nu este cea mai populară dulceaţă pe care o găsim în magazine, dar odată descoperită, aroma sa unică crează dependenţă.
Gemul de gutui poate fi o umplutură excelentă pentru cornuleţe şi este delicios întins pe pâine cu un unt sau cremă de brânză. Se mai poate folosi ca adaos la baiţul folosit pentru glazurarea pentru fripturii de curcan sau de porc.
Ingrediente:
600 g de gutui curăţate,
400 g zahăr,
100 g apă,
sucul de la o jumătate de lămâie,
1/2 baton de vanilie (opţional)
Modul de preparare:
După ce se îndepărtează puful de pe gutui prin frecare uşoară, gutuile se clătesc cu apă rece şi apoi se curăţă de coajă şi de miezul cotoros având grijă să se îndepărteze eventualele părţi viermănoase sau putrede.
Se prepară siropul de zahăr. Se pune zahărul cu apă la fiert, iar când începe să fiarbă se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie. Siropul se fierbe la foc mic până ce se încheagă. Pentru că sunt cantităţi mici, siropul este gata în 15 minute.
Siropul se dă deoparte pentru a nu se arde, iar între timp gutuile se dau pe răzătoare sau prin robotul de bucătărie, pentru a se mărunţi bine.
Gutuile se adaugă în siropul fierbinte şi se pun la fiert, la foc mic. Opţional, se poate adăuga şi un baton de vanilie.
După ce dă în clocot, gemul se lasă să fiarbă 2-3 minute, după care se ia deoparte cam 5-6 minute, având grijă să se acopere vasul pentru a nu face pojghiţa de deasupra.
Oala cu gem se pune din nou la fiert la foc mic, amestecând din când în când pentru a nu se prinde de fundul vasului. Gemul este gata când gutuile devin moi, iar gemul se încheagă (aprox 15 minute, la o cantitate mică).
Prin fierberea la foc mic, gemul păstrează în mare măsură aroma gutuilor şi se evită arderea zahărului. Gemul nu se închide la culoare, în final rezultând o culoare rozalie, deosebit de plăcută, cu un gust de-a dreptul delicios.
Gemul fierbinte se pune în borcane sterilizate, se pun apoi capacele şi se ţin în pătură la căldură până a doua zi când borcanele se răcesc complet.
Borcanele se pun la rece în cămară.