Peltea de gutui - o simfonie de culoare şi arome

După culoarea trandafirie şi aroma florală a peltelei de gutui este greu de ghicit că acest minunat jeleu este preparat din cojile şi cotoarele rămase de la pregătirea compotului, marmeladei sau altor preparate din gutui.
Peltea de gutui
Peltea de gutui (Maria Matyiku / Epoch Times)

Acest jeleu de gutui de culoarea granatului poate fi o combinaţie elegantă pentru diverse antreuri, aperitive sau produse de patiserie.

Gutuile au o cantitate mare de pectină naturală, ceea ce face ca pelteaua cât şi celelalte conserve de gutui să se închege foarte bine.

Pentru prepararea peltelei de gutui se cântăresc cojile, sâmburii şi cotoarele ce s-au îndepărtat de la gutuile folosite la gem sau compot.

Peste cojile, sâmburii şi cotoarele de gutui se toarnă apă in cantitate egală greutatea gutuilor
Peste cojile, sâmburii şi cotoarele de gutui se toarnă apă in cantitate egală greutatea gutuilor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se toarnă peste ele o cantitate de apă egală greutatea gutuilor. De exemplu la un kilogram de părţi de gutui se măsoară un litru de apă.

Peste cojile, sâmburii şi cotoarele de la gutui se toarnă apă
Peste cojile, sâmburii şi cotoarele de la gutui se toarnă apă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se pun apoi la fiert la foc mediu mic până când cojile se înmoaie şi se zdrobesc uşor.

Se fierb până când cojile se înmoaie
Se fierb până când cojile se înmoaie (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se strecoară zeama în care au fiert gutuile folosind o sită deasă (opţional se poate pune şi o bucată de tifon, pentru a opri suspensiile de fruct.

Se strecoară zeama
Se strecoară zeama (Maria Matyiku / Epoch Times)

Veţi obţine o zeamă limpede şi aromată care se va folosi în continuare la prepararea peltelei.

Ingrediente:

1 litru de zeamă de gutui,

750 g zahăr,

sucul de la o jumătate de lămâie,

o bucăţică de baton de vanilie de 3-4 cm lungime (opţional)

Modul de preparare:

Zeama de gutuie se măsoară şi se toarnă în vasul în care se fierbe pelteaua. Se adaugă zahăr în proporţia de trei pătrimi din cantitatea măsurată de zeamă de gutui (e.g. la un litru de lichid se adaugă 750 g de zahăr).

Se adaugă zahăr
Se adaugă zahăr (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se pune o bucată de baton de vanilie şi se fierbe la foc mic, amestecând din când în când. După începe să fiarbă, se va forma pe deasupra o spumă, care se poate îndepărta cu o strecurătoare de ceai sau o paletă fină.

Se toarnă sucul de lămâie şi se continuă fierberea până când siropul scade cam o treime, iar pe pereţii vasului se observă că rămân urme îngroşate de la sirop.

Se pune o bucată de baton de vanilie şi se fierbe la foc mic
Se pune o bucată de baton de vanilie şi se fierbe la foc mic (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pelteaua este gata când siropul se îngroaşă iar culoarea devine roşiatică, vibrantă. Se testează folosind o linguriţă: se ia o cantitate mică din compoziţie şi se toarnă înapoi în vas. Dacă siropul curge, mai trebuie fierb. Este gata când picăturile cad una după alta cu o pauză mică între ele. Alternativ, se poate testa folosind o farfurioară care a fost pusă în prealabil la rece ( frigider). Se pun câteva picături din compoziţie pe farfurie. Dacă acestea îşi păstrează cât de cât forma şi încep să se întărească pe margine, pelteaua este bună de pus în borcane.

Pelteaua este gata când siropul se îngroaşă iar culoarea devine roşiatică, vibrantă
Pelteaua este gata când siropul se îngroaşă iar culoarea devine roşiatică, vibrantă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pelteaua se toarnă fierbinte în borcane sterilizate (ţinute în prealabil la cuptor la temperatură mică, pentru a sta fierbinţi). Pelteaua se va închega în borcane după ce s-a răcit complet.

Pelteaua se toarnă fierbinte în borcane sterilizate
Pelteaua se toarnă fierbinte în borcane sterilizate (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se pun capacele la borcane. Borcanele se învelesc în pătură, pentru a se răci lent. După ce s-au răcit, borcanele cu peltea se vor transfera în cămară la rece. Vă dorim să le savuraţi cu plăcere!