Plăcinta de dovleac cu aluat fraged - bogată şi plină de arome
alte articole
Această plăcintă tradiţională are foi subţiri dintr-un aluat fraged uşor crocant, este gustoasă, plină de arome şi uşor de preparat. Pentru umplutură alegeţi un dovleac pentru plăcinta bun şi copt.
Ingrediente:
Pentru aluat:
500 g făină,
200 g unt (rece),
1 vârf de cuţit sare,
2 linguri zahăr,
1 ou,
1 linguriţă de coajă rasă de lămâie,
100 ml de apă călduţă,
putin ulei pentru întins foile
Pentru umplutură:
50 unt,
1,2-1,5 kg dovleac curăţat de coajă şi sâmburi,
1 linguriţa de scorţişoară,1 pliculeţ de vanilie,10-12 linguri zahăr - în funcţie de cât de dulce doriţi să fie umplutura,
2 linguri griş sau pesmet,
un gălbenuş de ou pentru uns foaia de deasupra (opţional)
Pentru ornat:
zahăr pudră
Modul de preparare:
Mai întâi se începe cu prepararea aluatului pentru foi. Într-un castron, se cerne făina şi se adaugă untul tăiat bucăţele, apoi se frământă până când untul s-a încorporat în făină.
Se adaugă zahărul, sarea, coajă de lămâie rasă şi oul, apoi se toarnă treptat apă călduţă şi se frământă uşor până rezultă un aluat consistent dar care nu se lipeşte de mâini. Aluatul nu se frământa mult, deoarece se va întări.
Aluatul se înveleşte într-o folie de plastic şi se lasă deoparte cam o jumătate de oră.
Dovleacul se curăţă de coajă şi de sâmburi, apoi se dă pe răzătoare cu ochiuri mari sau se poate folosi o mandolină.
Într-o cratiţă întinsă sau o tigaie mare se pune untul la topit, apoi se adaugă dovleacul ras. Se lasă la foc mediu mic, şi se amestecă pentru a căli dovleacul.
Când acesta îşi schimbă culoarea ( aprox 5 minute) se adaugă zahărul, vanilia şi scorţişoara. Se amestecă până când totul se încorporează, apoi dovleacul se ia deoparte să se răcească. Nu este nevoie ca dovleacul să fie pătruns, acesta va continua să fiarbă în cuptor.
Pentru a întinde uşor foile şi a se evita lipirea aluatului, se unge masa de lucru cu puţin ulei. Se întinde foaia din interior spre exterior, menţinând o formă dreptunghiulară.
Aluatul întins se rulează pe sucitor apoi se transferă în tava tapetată, derulând uşor şi având grijă ca marginile aluatului să nu se rupă.
Aluatul se nivelează în tavă, având grijă să fie întins mai ales la colţurile tăvii. Peste foaie se presară 1-2 linguri de griş, pentru a absorbi excesul de lichid din dovleac.
Se întinde compoziţia de dovleac peste aluatul din tavă.
Se întinde a doua foaie de aluat la mărimea tăvii. Se acoperă compoziţia de dovleac cu cea de-a doua foaie de aluat.
Cu ajutorul unei furculiţe se presează puţin pe margini, pentru a lipi marginile foii de jos întinse pe interiorul tăvii cu foaia de deasupra. Foaia de deasupra se înţeapă cu o furculiţa din loc în loc pentru ca aluatul să nu se umfle, iar aburii să iasă uşor. Opţional foaia de deasupra se poate unge cu un gălbenuş de ou, în care s-a presărat un vârf de cuţit de sare.
Se dă prăjitura la cuptor, la foc potrivit (180 grade C/ 350F) pentru 55 - 60 de minute.
Când este gata, prăjitura se desprinde de pereţii tăvii, iar deasupra are o culoare uşor arămie.
Plăcinta se lasă aproximativ o oră să se răcească, după care se pudrează cu zahăr pudră şi se feliază, după preferinţă.
Vă dorim poftă bună!