Tort răsturnat de gutui cu nucă şi miere - deosebit de gustos

Vă sugerăm un tort de sezon cu gutui, nucă şi miere - potrivit de dulce şi extraordinar de gustos, din care sunt sigură că abia aşteptaţi să primiţi o felie generoasă acoperită cu frişcă.
Tort de gutui
Tort de gutui (Maria Matyiku / Epoch Times)

Gutuile, cunoscute pentru parfumul distins şi gustul uşor astringent, atunci când sunt fierte au o culoare auriu rozalie, care le face deosebit de apetisante. Vă sugerăm un tort de sezon cu gutui, nucă şi miere, potrivit de dulce şi extraordinar de gustos, din care sunt sigură că abia aşteptaţi să primiţi o felie generoasă acoperită cu frişcă.

Ingrediente:

4-5 gutui gutui proaspete de mărime mijlocie,
750 ml apă,
2 căni de zahăr tos,
câteva fâşii de coajă de portocală proaspătă - partea albă îndepărtată,
opţional pentru culoare - câteva coji de la un măr roşu

Pentru blat:

2 căni de făină,
1 linguriţă de coajă de lămâie rasă fin,
1 pliculeţ de praf de copt,
1 pliculeţ de vanilie,
1 praf de sare,
1/2 cană de nuci măcinate,
125 g de unt la temperatura camerei,
1/2 cană de miere,
4 ouă mari

Modul de preparare:

Pregătirea gutuilor se poate face cu câteva zile înainte. Gutuile se curăţă de coajă şi de sâmburi şi de partea pietroasă şi se taie în felii subţiri, pe lungimea fructului.

Într-o oală mică se face un sirop din apă şi zahăr care se aduce la fierbere. Se adaugă gutuile, cojile de măr şi portocală. Se aduce la fierbere la foc mediu, şi apoi se reduce la foc mic şi se fierbe câteva minute, astfel încât feliile să devină flexibile dar ferme. Dacă se lasă prea mult la fiert, acestea se vor zdrobi.

Vasul se ia deoparte şi se lasă să se răcească la temperatura camerei. După ce s-a răcit, vasul se pune la frigider.

Dacă folosiţi gutui din compot, acesta se aduce la fierbere într-o cratiţă mică, se adaugă cojile de măr şi portocală şi se aduc la punctul de fierbere. Când au dat în primul clocot se iau se foc şi se dau la o parte să se răcească. Gutuile se taie apoi în felii subţiri şi se pun la frigider în siropul în care au fiert.

În cazul în care preferaţi culoarea naturală a gutuilor din compot, varianta cea mai simplă este să tăiaţi gutuile în felii subţiri, pe care apoi le folosiţi la prepararea tortului fără a mai fi nevoie să aşteptaţi.

Cuptorul se încălzeşte la 180ºC. Pentru coacerea tortului se foloseşte o tavă de tort circulară, de preferat detaşabilă de mărimea 25X7 cm. Tava se unge cu puţin unt sau ulei, şi se tapetează cu hârtie pergament tăiată în form de cerc cu un diametru mai mare cu 8-10 cm decât fundul tăvii. Pentru a o putea mula uşor în interiorul tăvii, foaia de pergament se crestează din loc în loc cam 4-5 cm.

Feliile de gutui se scot de la frigider,se scurg de suc şi se aranjează în tavă în cercuri concentrice. Feliile se suprapun uşor una peste cealaltă, continuându-se, până când toată baza tăvii este acoperită. Se toarnă apoi 1/2 cană din siropul în care au fiert gutuile şi se lasă deoparte.

Pentru prepararea blatului, se cerne mai întâi făina într-un castron de mărime potrivită, apoi se adaugă praful de copt, sare, coaja rasă de lămâie şi vanilia şi se amestecă ingredientele. Se adaugă nucile măcinate şi se amestecă în continuare până când se omogenizează.

Separat se bate untul cu miere până când devine ca o cremă puţin spumoasă (aproximativ 2-3 minute). Amestecul se toarnă în vasul cu faină, şi apoi se pune pe rând câte un ou, şi se amestecă până când toate ingredientele se combină.

Aluatul se toarnă peste gutuile din tavă şi se întinde uniform cu o lingură de lemn sau o spatulă.

Tortul se dă la cuptor şi se coace aproximativ 40 de minute pe raftul din mijloc al cuptorului. După ce blatul s-a copt, culoarea devine auriu-maronie şi blatul se desprinde uşor de pe marginile tăvii.

Tava se scoate din cuptor şi se lasă cam un sfert de oră să se răcească. Cât este călduţ, se ia un cuţit de plastic şi se trece uşor pe părţile laterale din interiorul tăvii pentru a desprinde total blatul de tavă.

Pe un platou cu diametru mai mare decât cel al tăvii, se răstoarnă tava cu gura în jos şi apoi se scoate de pe tort. Înainte de servire, tortul se poate însiropa cu o parte din siropul în care au fiert gutuile. Se serveşte ca atare sau cu frişcă.