Medvedev ameninţă că Rusia va transforma Kievul într-o pată gri dacă Ucraina efectuează lovituri la mare distanţă

Dimitri Medvedev (DMITRY ASTAKHOV / AFP / Getty Images)
Redacţia
14.09.2024

Unii dintre oficialii de top ai Rusiei au emis ameninţări la adresa Occidentului şi au declarat că răspunsul către Kiev nu va fi „frumos” dacă Ucraina primeşte permisiunea de a executa lovituri cu rază lungă de acţiune cu arme furnizate de Occident, potrivit The Hill.

„Decizia a fost luată, cecul în alb a fost dat şi toate permisiunile au fost date [Kievului], aşa că suntem pregătiţi pentru orice”, a declarat ministrul adjunct de Externe rus Serghei Riabkov, potrivit agenţiei ruse de ştiri de stat, RIA news.

„Şi vom reacţiona într-un mod care nu va fi frumos”, a adăugat el.

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk, despre care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a încetinit avansul militar al Moscovei pe un alt front, justifică deja utilizarea fie a armelor nucleare, fie a armelor mortale nenucleare.

„Şi asta va fi tot. O pată uriaşă, gri, topită, în loc de „mama oraşelor ruseşti””, a scris el pe Telegram, referindu-se la Kiev.

Ameninţările vin în contextul în care liderii occidentali au discutat în această săptămână dacă vor permite Kievului să folosească armament furnizat de Occident pentru a lovi ţinte aflate în interiorul Rusiei.

Unii dintre aliaţii Ucrainei au fost reticenţi în ceea ce priveşte autorizarea, temându-se că dezvoltarea ar fi văzută ca o escaladare suplimentară împotriva Rusiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a atins subiectul, afirmând joi că Occidentul avansează spre un război direct cu Moscova, în timp ce discuţiile continuau cu privire la posibila utilizare de către Ucraina a armamentului furnizat de NATO pentru a lovi în interiorul teritoriului rus.

„Acest lucru ar schimba într-un mod semnificativ însăşi natura conflictului”, a spus Putin. „Ar însemna că ţările NATO, SUA, ţările europene, sunt în război cu Rusia”.

Kievul, care a cerut permisiunea de ceva timp, a reiterat aceste dorinţe sâmbătă.

„Sunt necesare decizii ferme. Teroarea poate fi oprită prin distrugerea facilităţilor militare de unde provine”, a declarat Andri Yermak, şeful biroului lui Zelenski, pe reţelele sociale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor