Marţi, greve pe aeroporturile din Bruxelles

(Pixabay)
Redacţia
01.10.2024

Atât aeroporturile Bruxelles Zaventem, cât şi Bruxelles Charleroi Sud vor fi perturbate masiv de o grevă naţională a personalului de securitate, curăţenie şi catering, scrie Politico.

Vinerea trecută, autoritatea aero din Bruxelles a anunţat anularea tuturor zborurilor de plecare pentru ziua de marţi.

În ultima sa actualizare publicată luni, a transmis că „aproximativ 42.000 de pasageri (32.000 la plecare şi 10.000 la sosire) sunt afectaţi de grevă” şi că se aşteaptă la „14.000 de pasageri la sosire mâine (în loc de cei 24.000 planificaţi iniţial)”.

Pe de altă parte, operaţiunile cargo nu ar trebui să fie afectate de grevă, a asigurat aeroportul.

Aproximativ 200 de zboruri au fost anulate numai de Bruxelles Airlines - filiala belgiană a grupului Lufthansa - care a precizat într-o declaraţie trimisă prin e-mail că are 21.000 de pasageri programaţi pentru 1 octombrie. Zborurile de sosire sunt „încă posibile”, a adăugat compania aeriană.

„Zborurile de pasageri care sosesc pot opera, dar anulările sunt probabile”, a declarat autoritatea pe site-ul său.

Luni, aeroportul Charleroi a fost, de asemenea, forţat să anuleze toate zborurile de plecare de marţi - după ce iniţial a anunţat că va menţine capacitatea la 30% din zborurile programate. Cu toate acestea, a declarat că toate zborurile de intrare vor fi operate.

Decizia actualizată a fost luată deoarece prea puţin personal de securitate va lucra în timpul grevei pentru a opera zboruri, a declarat un purtător de cuvânt pentru presa belgiană

Nu este prima perturbare pentru aeroport. Pe 12 septembrie, aeroportul Charleroi a fost afectat de o grevă surpriză care a dus la anularea tuturor zborurilor şi la perturbări continue în zilele următoare.

Ryanair, cel mai mare operator de la Charleroi, al doilea cel mai aglomerat aeroport din Belgia, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii privind viitoarea grevă de la aeroport.

Greva de marţi a fost convocată ca parte a campaniei sindicatelor europene împotriva a ceea ce acestea au numit o „cădere masivă” a condiţiilor de muncă pentru lucrătorii esenţiali - inclusiv personalul de curăţenie, agenţii de securitate şi angajaţii din serviciile alimentare.

Unul dintre principalele obiective ale protestului - la care vor participa şi lucrători din domeniul curăţeniei şi securităţii din nouă ţări europene care vor veni la Bruxelles- este acela de a avea un cuvânt de spus în revizuirea directivei UE privind achiziţiile publice, anunţată de preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

„Sindicatele solicită noi norme pentru a consolida negocierile colective, a îmbunătăţi condiţiile de muncă şi a asigura servicii de calitate pentru comunităţi”, a declarat federaţia sindicală UNI Europa.

Lucrătorii Aeroportului Bruxelles se plâng de volumul mare de muncă, de lipsa de întreţinere a infrastructurii aeroportuare, de „temperaturi nepotrivite” la locul de muncă, de transportul public deficitar şi de parcarea costisitoare.

„Pe scurt, suntem lăsaţi în frig în timp ce operatorul aeroportului face profituri de milioane în fiecare an”, se arată într-o declaraţie a sindicatului ACV Puls.

„Avem o relaţie contractuală cu o serie de furnizori externi de servicii”, a declarat un purtător de cuvânt al Aeroportului Bruxelles, menţionând că «aceştia sunt selectaţi pe baza licitaţiilor, care includ criterii de preţ şi de calitate».

„Ca parte a acestor licitaţii, ne asigurăm că aceşti angajaţi sunt remuneraţi în conformitate cu baremele aplicabile în sectoarele lor respective”, a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că litigiile ar trebui să fie soluţionate la «nivelul furnizorului de servicii».

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor