O grevă portuară de proporţii ar putea începe marţi în SUA. Cei mai expuşi sunt retailerii

Macarale stivuiesc containere de marfă în Portul Baltimore din Baltimore, Maryland, SUA, 10 noiembrie 2021 (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images *)
Redacţia
01.10.2024

În SUA, timpul se scurge pentru Internatonal Longshoremen's Association (ILA) şi US Maritime Alliance (USMX) - o coaliţie de operatori portuari şi transportatori - pentru a forma un nou contract de muncă, întrucât cel existent a expirat la miezul nopţii, potrivit Zero Hedge.

Un scenariu fără acord ar însemna că mii de docheri de la aproape 40 de instalaţii din 14 porturi din Golf şi de pe Coasta de Est ar începe greva la ora 12:01 am EST. Ziua de marţi ar marca începutul unei furtuni majore în lanţul de aprovizionare într-un scenariu fără acord.

Analistul Goldman a explicat săptămâna trecută că o grevă a membrilor ILA ar pune în pericol 5 miliarde USD din comerţul internaţional zilnic care intră în porturile din Golf şi de pe Coasta de Est.

„Peste 4,9 miliarde USD pe zi sunt în pericol în comerţul internaţional de-a lungul coastelor de est şi de golf, împreună cu potenţialul ca lanţurile de aprovizionare să devină mai puţin fluide din cauza congestionării emergente, ceea ce, la rândul său, ar putea duce la o reapariţie a inflaţiei preţurilor de transport”, le-a spus clienţilor Jordan Alliger de la Goldman.

„Cea mai mare veste proastă în alegerile prezidenţiale despre care nu vorbeşte nimeni? Greva portuară iminentă care ar putea închide toate porturile de pe Coasta de Est şi de pe Coasta Golfului cu doar 36 de zile înainte de alegeri”, a scris Ryan Petersen, CEO Flexport, pe X la începutul acestei luni.

Luni dimineaţă, cu puţin peste jumătate de zi rămasă, o echipă de analişti Goldman condusă de Brooke Roach a furnizat clienţilor „starea actuală a lanţului de aprovizionare şi a mediului de transport de marfă pentru industria de retail”.

Context

Contractul International Longshoreman Association şi US Maritime Alliance a expirat la 30 septembrie. Analistul de transporturi din SUA, Jordan Alliger, a detaliat potenţialele ramificaţii în cazul în care apar întreruperi de muncă în porturile de pe Coasta de Est / Golf în această notă publicată pe 26 septembrie.

Observaţii din partea asociaţiilor de retail: American Apparel and Footwear Association estimează că 53% din toate importurile de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii din SUA sunt direcţionate prin porturile de pe coasta de est şi de pe coasta Golfului. AAFA a remarcat, de asemenea, riscul ca perturbarea porturilor de pe Coasta de Est / Golf să afecteze operaţiunile portuare de pe Coasta de Vest, creând tensiuni / întârzieri în lanţul de aprovizionare. În mod separat, Retail Industry Leaders Association a declarat, de asemenea, că, deşi comercianţii cu amănuntul au activat planuri de urgenţă pentru a atenua efectele potenţiale ale întreruperii activităţii, acestea devin mai greu de atenuat cu cât o întrerupere a activităţii durează mai mult.

Punct de vedere cu privire la impactul potenţial: Potrivit unui sondaj efectuat în mediul de acoperire a produselor hardlines şi softlines pentru a evalua expunerea şi s-a constatat că majoritatea companiilor care au răspuns au indicat următoarele:

(1) o rată mai mare de dependenţă de porturile de pe Coasta de Vest pentru produsele lor provenite în principal din Asia;

(2) redirecţionare proactivă şi alte planuri înainte de o eventuală întrerupere pentru a se asigura că produsele critice ajung la timp pentru sărbători;

(3) alte planuri de urgenţă în vigoare, inclusiv transport aerian pentru anumite articole.

Multe companii au indicat că au planificat deja cheltuieli de transport mai mari în semestrul al doilea din cauza unei varietăţi de factori de risc, negocierile privind contractele portuare fiind unul dintre factori, alături de perturbarea continuă a Mării Roşii şi de tarifele mai mari pentru produsele spot. Acestea fiind spuse, se observă că amploarea perturbărilor potenţiale depinde probabil de durata oricărei întreruperi a activităţii şi de congestia portuară ulterioară (care ar putea afecta probabil atât porturile de pe coasta de vest, cât şi pe cele de pe coasta de est). Din punct de vedere istoric, o perioadă mai lungă de aglomeraţie pentru comercianţii cu amănuntul a fost de obicei asociată cu un risc mai mare de întârziere a sosirii produselor, ceea ce poate fi un obstacol în calea vânzărilor la preţ întreg pentru articolele de sărbători sau sezoniere.

Iată exemplul istoric de acţiune sindicală prezentat de analişti:

Deşi nu este un corolar exact, dat fiind nivelul mai ridicat de importanţă al porturilor de pe Coasta de Vest pentru industria de retail (o funcţie a lanţurilor de aprovizionare bazate în Asia), observăm un exemplu istoric în 2014/2015. Conflictul de muncă din porturile de pe Coasta de Vest dintre International Longshore and Warehouse Union (ILWU) şi Pacific Maritime Association a durat din iunie 2014 până în februarie 2015, situaţia înrăutăţindu-se în ianuarie şi februarie, când o aparentă încetinire a activităţii a dus la închiderea a 29 de porturi timp de mai multe zile în jurul weekendului de Ziua Preşedinţilor din 2015, înainte de a se ajunge la un acord la 20 februarie 2015. Întârzierea produselor a afectat calendarul sezonier al lansărilor de primăvară ale produselor de îmbrăcăminte, cu o reducere a stocurilor în timpul perioadei iniţiale de perturbare (probabil din cauza expedierilor întârziate) şi apoi o creştere ulterioară a stocurilor care a durat tot anul pentru multe societăţi. Mai multe dintre societăţile noastre au menţionat întârzierile portuare ca fiind un factor de presiune asupra marjei brute, cu preţuri promoţionale la jumătatea anului 2015 în magazine, magazine specializate, retaileri de masă şi mărci de îmbrăcăminte/accesorii.

Analiştii au chestionat apoi comercianţii cu amănuntul în legătură cu riscul la care sunt expuşi în ceea ce priveşte transportul în porturile din SUA. Într-un exemplu, Dollar Tree a avertizat că jumătate din produsele sale trec prin porturile din Golf şi de pe Coasta de Est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor