În ce condiţii se poate încheia războiul din Ucraina? Şeful de cabinet al lui Zelenski face noi declaraţii

Soldaţi ucraineni lângă un tanc rusesc distrus (Genya Savilov/AFP via Getty Images)
Redacţia
26.10.2024

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că atât retragerea completă a trupelor ruse cât şi derularea de negocieri de pace sunt esenţiale pentru a pune capăt războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei.

Andrii Iermak s-a adresat unei reuniuni internaţionale consacrate punerii în aplicare a unui plan de pace, una dintre mai multe reuniuni organizate ca urmare a "summitului mondial pentru pace" găzduit de Elveţia în luna iunie.

"Nu vă aşteptaţi ca acest război să se încheie atunci când părţile beligerante încep să vorbească între ele", a spus Iermak adunării. "Nu vă lăsaţi înşelaţi. Acest război se va încheia atunci când ultimul soldat al armatei de ocupaţie se va întoarce acasă".

La discuţii, desfăşurate în persoană la Kiev şi online, au participat reprezentanţi din 56 de ţări şi organizaţii.

Iermak a declarat că presiunea internaţională concertată asupra Rusiei ar trebui să creeze un precedent.

"Acest lucru va dovedi întregii lumi că urmărirea de cuceriri internaţionale în secolul XXI este imorală şi lipsită de sens. Tot ceea ce a fost confiscat va trebui să fie returnat proprietarilor de drept", a continuat el.

Comunitatea internaţională, a spus el, trebuie să se dovedească mai puternică decât orice agresor, "oricât de puternic ar fi agresorul".

Conferinţa a fost dedicată punctelor din "formula de pace" a lui Zelenski, prezentată pentru prima dată la sfârşitul anului 2022, care include, de asemenea, restaurarea frontierelor post-sovietice ale Ucrainei din 1991 şi un mijloc de a trage la răspundere Rusia pentru invazia sa.

În discursul său video nocturn, Zelenski şi-a reafirmat hotărârea de a organiza un al doilea summit pentru a contribui la un "sfârşit echitabil" al războiului. El a solicitat ca o reuniune să aibă loc până la sfârşitul acestui an.

Rusia, neinvitată la summitul din iunie, a declarat că nu va participa la nicio reuniune similară, deşi Zelenski a afirmat că doreşte ca Moscova să fie prezentă la următoarea reuniune.

Preşedintele rus Vladimir Putin, vorbind înainte de summitul din iunie, a declarat că Rusia este dispusă să poarte discuţii, dar Ucraina trebuie mai întâi să recunoască drept teritoriu al Moscovei cele patru regiuni ucrainene pe care le-a anexat la câteva luni după invazia din februarie 2022.

Moscova a exclus de atunci orice discuţii, în timp ce trupele ucrainene rămân în regiunea Kursk din sudul Rusiei, unde au lansat o incursiune în august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor