Haos pe căile ferate franceze. Liniile de tren de mare viteză, paralizate de "acte răuvoitoare"
Operatorul feroviar francez SNCF a anunţat, vineri, că reţeaua de mare viteză a ţării a fost vizată de „acte răuvoitoare”, inclusiv atacuri incendiare, ceea ce a dus la perturbarea sistemului de transport cu doar câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, transmite France24.
O sursă apropiată anchetei a declarat pentru AFP că atacurile au fost acte coordonate de „sabotaj”.
„Este vorba de un atac masiv la scară largă pentru a paraliza reţeaua TGV”, a declarat SNCF, adăugând că multe rute vor trebui să fie anulate.
„SNCF a fost victima mai multor acte maliţioase simultane în cursul nopţii”, a declarat operatorul feroviar naţional, adăugând că atacurile au afectat liniile sale Atlantic, Nord şi Est.
„Au fost declanşate atacuri incendiare pentru a deteriora instalaţiile noastre”, a precizat acesta, adăugând că traficul pe liniile afectate a fost „puternic perturbat” şi că situaţia va dura până la sfârşitul săptămânii, pe măsură ce se efectuează reparaţiile.
Trenurile au fost redirecţionate către alte linii „dar va trebui să anulăm un număr mare dintre ele”, se arată în declaraţie. Linia de sud-est nu a fost afectată deoarece „un act rău intenţionat a fost dejucat”. SNCF a îndemnat pasagerii să îşi amâne călătoriile şi să stea departe de gări, menţionând că atacurile au afectat aproximativ 800.000 de pasageri.
Eurostar a declarat, de asemenea, că serviciile sale feroviare între Londra şi Paris au fost perturbate de actele de vandalism, determinând mai multe anulări şi timpi de călătorie mai lungi.
„Din cauza actelor răuvoitoare coordonate din Franţa, care afectează linia de mare viteză dintre Paris şi Lille, toate trenurile de mare viteză care merg spre şi vin dinspre Paris sunt deviate prin linia clasică astăzi, vineri 26 iulie. Acest lucru prelungeşte durata călătoriei cu aproximativ o oră şi jumătate. Mai multe trenuri au fost anulate”, a transmis Eurostar într-un comunicat.
„Condamn ferm aceste incidente criminale”, a scris într-o postare pe X ministrul Transporturilor, Patrice Vergriete, adăugând că SNCF lucrează pentru a restabili traficul. Şeful Poliţiei din Paris, Laurent Nuñez, a declarat la radio France Info, că va trimite întăriri ale poliţiei în gările supraaglomerate în legătură cu incidentele SNCF.
Securitate sporită pe timpul Jocurilor Olimpice
Atacurile au fost lansate în timp ce Parisul se afla sub o securitate sporită înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară, la care sunt aşteptaţi 300.000 de spectatori şi un public de personalităţi. La parada de vineri seară vor defila până la 7.500 de concurenţi pe o porţiune de şase kilometri a Senei, pe o flotilă de 85 de bărci. Va fi pentru prima dată când Jocurile Olimpice de vară se vor deschide în afara stadionului principal de atletism, o decizie plină de pericole într-un moment în care Franţa este în alertă maximă în ceea ce priveşte atacurile teroriste.
Ministrul Sportului, Amelie Oudéa-Castera, a declarat că autorităţile lucrează pentru a „evalua impactul asupra călătorilor, sportivilor şi pentru a asigura transportul tuturor delegaţiilor la locurile de competiţie” pentru Jocurile Olimpice. Vorbind la televiziunea BFM, ea a spus: „A juca împotriva Jocurilor înseamnă a juca împotriva Franţei, împotriva propriei tabere, împotriva ţării tale”. Ea nu a precizat cine se află în spatele actelor de vandalism.
La gara Montparnasse din Paris, zeci de pasageri aşteptau mai multe informaţii despre călătoriile lor după ce au fost anunţate întârzieri de la 30 de minute la aproape două ore.
„Traficul normal este aşteptat să fie reluat luni, 29 iulie”, scria pe unul dintre panourile din sala de plecări.
„Am ajuns în jurul orei 7 dimineaţa, dar ni s-a spus că este posibil să nu putem pleca înainte de luni.Ne aşteptam să fie un pic de haos la Paris, cu ceremonia de deschidere programată pentru această seară, dar nu credeam că ar putea fi atât de rău”, a declarat Jocelyn, o studentă în vârstă de 27 de ani, care plănuise să călătorească în Bretagne şi a refuzat să îşi dea numele complet.