Germania, pe cale să interzică AfD. "Verzii" spun că partidul e "un risc de securitate pentru oameni şi democraţie"

Alternativa pentru Germania (AfD). (PHILIPP GUELLAND / AFP / Getty Images)
Redacţia
21.06.2024

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), care este acum al doilea cel mai popular partid din ţară, e pe cale să fie interzis. Deputatul creştin-democrat (CDU) Marco Wanderwitz spune că are suficienţi parlamentari de partea sa pentru a depune o moţiune de interzicere a AfD în Bundestag, potrivit Zero Hedge.

Wanderwitz a precizat că a adunat 37 de parlamentari care vor susţine interdicţia, în timp ce vorbea cu ziarul de extremă-stânga taz.
Wanderwitz aşteaptă în continuare decizia Curţii Administrative Superioare din Munster. Această instanţă a fost de acord cu clasificarea AfD ca organizaţie "suspectă de extremă dreapta" în luna mai. Cu toate acestea, instanţa nu a publicat încă o justificare scrisă în spatele deciziei sale. Wanderwitz spune că aşteaptă ca instanţa să publice raportul său scris înainte de a înainta o propunere de interzicere.

"Odată ce motivaţia hotărârii va fi disponibilă, o vom analiza cu atenţie şi apoi vom depune cererea noastră actualizată şi bine fundamentată de interzicere", a anunţat Wanderwitz.

Instanţa are la dispoziţie cel puţin cinci luni de la data deciziei sale pentru a-şi publica raportul scris, dar nu este clar ce va publica în răspunsul său.

În cazul în care Bundestag-ul votează interzicerea, Curtea Constituţională, cea mai înaltă instanţă din Germania, va avea decizia finală cu privire la legalitatea acelei interdicţii. În orice caz, o interzicere efectivă ar putea provoca agitaţie în cadrul sistemul politic german şi ar putea ridica întrebări cu privire la legitimitatea democratică în Germania.

În special pentru Wanderwitz, care şi-a pierdut propriul loc în favoarea unui politician AfD în timpul alegerilor locale, o interzicere a AfD ar fie una personală pentru el.

Succesul AfD în estul Germaniei, unde este partidul numărul unu şi unde este posibil să câştige mai multe alegeri regionale în toamnă, înseamnă, de asemenea, că partidele aflate la guvernare se confruntă cu perspectiva pierderii totale a puterii într-o serie de state germane. În unele cazuri, numărul lor de voturi ar putea fi atât de scăzut încât să fie scoase complet din parlamentele de stat, ceea ce le oferă un stimulent puternic pentru a căuta o interdicţie a rivalului AfD. Aceste landuri estice ar putea chiar să devină neguvernabile fără participarea AfD la guvernare, ceea ce ridică miza pentru partidele principale de a accelera o interdicţie.

Alte partide, în afară de CDU, se întrec în a asigura o interzicere a partidului, care a crescut datorită popularităţii propunerilor sale anti-imigraţie şi anti-război. Politicianul ecologist Marcel Emmerich solicită conferinţei miniştrilor de interne să înfiinţeze un grup operativ împotriva AfD, care să colecteze dovezi pentru a susţine o interdicţie.

"AfD reprezintă un risc de securitate pentru oameni şi pentru democraţie", a declarat el.

În special, politicile de deschidere a frontierelor ale partidelor principale aflate la putere au alimentat o creştere uriaşă a infracţiunilor violente în Germania, aproximativ 6 din 10 infracţiuni violente fiind comise de străini în 2023, un nivel record.

Criminalitatea violentă a atins, de asemenea, un nivel record în acelaşi an. Recent, un val de atacuri cu cuţitul a ţinut constant prima pagină a ziarelor din Germania, inclusiv un radical afgan care a ucis un ofiţer de poliţie german în Mannheim şi un alt afgan care a atacat fanii germani de fotbal în timp ce urmăreau Campionatul European de Fotbal în Wolmirstedt. Acesta din urmă a înjunghiat mortal un bărbat de 23 de ani şi apoi a atacat o altă petrecere unde a rănit trei bărbaţi, doi dintre ei grav, înainte de a fi împuşcat mortal.

AfD susţine de mult timp că aceste atacuri reprezintă adevărata ameninţare la adresa securităţii în Europa.

Coaliţia de stânga roşu-verde-roşu la guvernare din Bremen susţine, de asemenea, un astfel de grup operativ, iar miniştrii de interne social-democraţi (SPD) vor să discute problema unei interdicţii a AfD în cadrul unei conferinţe care va avea loc miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor