Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, propus de putinistul Dodon drept candidat comun al opoziţiei la prezidenţiale

Dodon merge după scenariul scris la Moscova, în care Stoianoglo va juca rolul de „victimă a regimului” şi va lovi în principalul candidat pro-european, preşedinta Maia Sandu, încercând să-i strice ratingul, menţionează analistul politic Ion Tabârţă.
Alexandr Stoianoglo şi Igor Dodon (socialistii.md)
Maria Maevschi
09.07.2024

Făcând referire la „doleanţele cetăţenilor” Republicii Moldova de a vedea la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie din „opoziţie” un candidat apolitic, care ar fi în stare să lupte cu fărădelegile şi să promoveze interesele ţării şi ale moldovenilor, putinistul Igor Dodon, liderul socialiştilor, l-a propus pe fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, învinuit de corupere pasivă, activă şi fals în declaraţii.

„PSRM nu va înainta un candidat partinic la aceste alegeri prezidenţiale, PSRM nu va înainta candidatura preşedintelui partidului, Igor Dodon sau a oricărui membru de partid”, a declarat liderul socialiştilor, chemând totodată celelalte formaţiuni politice atât de stânga cât şi de dreapta să urmeze exemplul PSRM, să se dezică de interesele strict personale şi să se gândească la ţară.

În acest sens, Igor Dodon a lansat o invitaţie tuturor liderilor politici de a crea o platformă unică de susţinere a candidatului apolitic Alexandr Stoianoglo. Igor Dodon a propus ca întrevederea să aibă loc miercuri, 10 iulie, ora 10.00, la Biblioteca Civilizaţiilor a lui Marc Tkaciuk.

„O asemenea întâlnire este de neimaginat fără Vladimir Voronin, Renato Usatâi şi Ion Chicu, Ion Ceban şi Irina Vlah, Vlad Filat şi Andrei Năstase, precum şi alţi lideri”, a precizat socialistul Igor Dodon.

Prezent la briefingul organizat de pro-rusul Dodon, Alexandr Stoianoglo a menţionat că a acceptat invitaţia de a candida la prezidenţialele din toamnă din necesitatea de a restabili dreptatea şi Legea în Republica Moldova, de a păstra neutralitatea ţării şi de a folosi integrarea europeană în scopul modernizării ţării, precum şi de a uni toate forţele politice prin identificarea de compromisuri viabile.

Amintim că, la finele lunii februarie a acestui an, Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul în care era acuzat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, decizia fiind luată astăzi de magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani. Potrivit acestora, faptele fostului procuror general nu ar întruni elementele vreunei infracţiuni, notează TV8.

Menţionăm că Stoianoglo este învinuit că a contribuit la „eliberarea din detenţie a condamnatului Veaceslav Platon şi renunţarea ilegală la acuzare”, în rezultatul căruia ar fi fost cauzat bugetului public naţional un prejudiciu în sumă de peste 869 de milioane de lei.

De asemenea, fostul procuror general, ar fi primit şi acceptat „bunuri şi avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin, de la Veaceslav Platon”, în sumă de circa 63 de milioane de lei.

În opinia analistului politic Ion Tabârţă, Stoianoglo ar putea să reprezinte „acea sinergie comună a stângii pro-ruse, care să încerce să lovească în principalul candidat pro-european, preşedinta Maia Sandu”.

Vorbind despre desemnarea fostului procuror general drept candidat comun al „opoziţiei”, Tabârţă a declarat în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chişinău: „Dacă nu este convenită cu Moscova, atunci, cumva, dumnealui va trebui să convingă Moscova că merită să fie candidatul opoziţiei. Dacă este convenită, atunci este clar că jocurile sunt mult mai largi şi Igor Dodon pur şi simplu îndeplineşte un rol pe care cei de la Moscova l-au scris şi-l vor scrie în continuare”.

De asemenea, făcând referire rolul Moscovei şi la şansele oricărui candidat al opoziţiei de a învinge în cadrul prezidenţialelor din toamnă, Ion Tabârţă a mai specificat că îi vine greu să creadă că „Stoianoglo va fi un candidat serios pentru doamna Maia Sandu. (…) Va fi o campanie puternică să-i strice ratingul, să-i creeze o imagine negativă doamnei Maia Sandu. Vor fi acuzaţii că el este ʻvictima regimuluiʼ, că ceea ce face actuala guvernare în frunte cu Maia Sandu nu respectă statul de drept, libertăţile, ş.a.m.d.”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor