Finlanda susţine că o navă rusă a intrat în apele sale teritoriale

Navă purtătoare de rachete finlandeză din clasa Hamina (YouTube Screenshot)
Redacţia
27.07.2024

Finlanda a declarat că o navă rusă este suspectată că i-ar fi încălcat teritoriul în estul Golfului Finlandei, aceasta fiind cea mai recentă dintr-o serie de încălcări ale frontierelor de către Moscova.

Presupusa încălcare a apelor naţiunii nordice a avut loc vineri după-amiază şi este investigată de Garda de Frontieră, potrivit unei declaraţii a Ministerului Apărării. Nu au fost oferite detalii cu privire la navă, potrivit Yahoo News.

Încălcările teritoriale pot face parte dintr-un set de instrumente - cunoscut sub numele de război hibrid - menite să pună presiune pe guverne şi să sperie cetăţenii.

În general, nu se încadrează în categoria atacurilor convenţionale care ar putea declanşa răspunsul colectiv al NATO, însă diversele atacuri hibride au crescut în frecvenţă de când Rusia şi-a lansat războiul la scară largă împotriva Ucrainei, la începutul anului 2022.

În Finlanda, precedentul incident a avut loc în iunie, când patru aeronave de stat ruseşti au intrat în spaţiul aerian al ţării.

Finlanda, care a aderat la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord în aprilie 2023, a criticat faptul că mai multe aeronave comerciale au fost împiedicate să aterizeze pe aeroporturi mici din cauza interferenţelor cu sistemul de poziţionare globală.

Frontiera sa de 1.300 de kilometri cu Rusia, care constituie jumătate din flancul estic al NATO, a fost închisă traficului rutier de la sfârşitul anului trecut, după ce Rusia a început să transporte migranţi la frontieră pentru a pune presiune asupra guvernului de la Helsinki.

Guvernul finlandez a reacţionat prin consolidarea armatei sale deja puternice, prin adoptarea unei legislaţii care permite poliţiştilor de frontieră să respingă migranţii în circumstanţe excepţionale şi interzice achiziţiile de proprietăţi dacă securitatea naţională este considerată a fi în pericol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor