Expert Watchdog: Naraţiunile false promovate la greu de Moscova au drept scop să convingă moldovenii să voteze împotriva UE la referendum

Fake News (radiochisinau.md)
Maria Maevschi
03.10.2024

Vinderea pământului cetăţenilor străini, propaganda LGBT în şcoli, atacuri la adresa Bisericii şi a valorilor tradiţionale sunt doar câteva dintre naraţiunile inventate şi răspândite tot mai intens în ultima perioadă de propagandă de la Kremlin în R.Moldova, a remarcat expertul în monitorizarea spaţiului informaţional de la Watchdog Moldova, Andrei Rusu. Potrivit unor experţi de la Chişinău, aceleaşi naraţiuni sunt preluate şi ca mesaje de campanie ale unor candidaţi la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie, notează Radio Chişinău.

Astfel, naraţiunea care se referă la lupta cu propaganda LGBT în şcolile din Republica Moldova este promovată la greu de candidaţii pro-Kremlin la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie, dar care sunt împotriva referendumului, în încercarea de a o ataca indirect pe Maia Sandu.

„Unul din punctele din programul meu electoral este interzicerea propagandei LGBT în şcoli. Eu nu vreau ca copiii din niciun sat sau oraş din Republica Moldova să fie cumva afectat de acest lucru. De aceea, tot ce e 'roz şi albastru' (LGBT, n.r.), mai bine să rămână la preşedinţie şi la majoritatea parlamentară”, a declarat candidatul pro-rus la prezidenţiale, Renato Usatîi, în cadrul unei întâlniri cu electoratul său.

Nu este foarte clar la ce fel de propagandă se referă Usatîi, întrucât în prezent, în şcolile din Republica Moldova nu există discipline care să conţină astfel de elemente.

În altă ordine de idei, se vorbeşte şi despre ameninţări la adresa valorilor tradiţionale şi se acuză presupuse atacuri ale actualei guvernări asupra Bisericii Ortodoxe. Nu se ştie exact la ce anume se referă aceste naraţiuni, în condiţiile în care libertatea religioasă este garantată de constituţie iar, în ultimii ani, nu a fost înregistrat niciun caz de persecuţie la adresa Bisericii, mai scrie sursa citată.

O altă naraţiune, lansată în actuala campanie electorală, vizează guvernarea care ar intenţiona să vândă pământurile Moldovei unor companii occidentale. Unii dintre candidaţi susţin că vânzarea de terenuri străinilor ar face parte dintr-un plan secret la Maiei Sandu la comanda partenerilor străini, de lichidare a statului Republica Moldova.

Alegerea de către Federaţia Rusă a acestor naraţiuni pe subiecte sensibile sunt menite să sperie cetăţenii Republicii Moldova, care vor să se pronunţe în favoarea aderării la Uniunea Europeană la referendumul din 20 octombrie, consideră expertul Watchdog, adăugând că experienţa ţărilor din spaţiul estic care au aderat la Uniunea Europeană vine să demonteze falsul legat de vinderea terenurilor companiilor străine, odată cu integrarea.

„Ei spun că dacă Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană, moldovenii vor fi nevoiţi să vândă pământul străinilor, ceea ce este un fals, pentru că state din partea de Est a Europei, care au aderat la UE precum România, Ungaria sau Letonia, nu permit ca străinii să cumpere pământurile lor aşa de uşor. De exemplu, în Ungaria a fost impus chiar moratoriu, pentru o perioadă destul de lungă, ca străinii să nu poată cumpăra pământuri.

Cât ţine de propagandă LGBT în şcoli este un fals care nu este nou pentru Republica Moldova. El a fost lansat şi în alegerile din 2010, 2016, 2020. Chiar în ajunul turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2020 a fost lansat un clip video cu o aşa numită profeţie că dacă Maia Sandu va ajunge la guvernare în Republica Moldova va fi impusă propaganda LGBT. Au trecut mai bine de patru ani de ani, şi noi nu avem aşa ceva în şcoli.

Ce ţine de biserică: Nimeni nu vrea să ducă la dispariţia bisericii din Republica Moldova. Mai mult, state precum România, Grecia, state ortodoxe ca şi Republica Moldova, ajută la dezvoltarea şi reconstrucţia bisericilor. Chiar şi Uniunea Europeană oferă fonduri pentru reconstrucţia bisericilor ortodoxe din Republica Moldova.

Aceste naraţiuni false îşi au scopul de a speria moldovenii să nu meargă la referendum, iar dacă merg, să voteze împotriva UE. Acesta este scopul principal al Federaţiei Ruse pentru data de 20 octombrie”, a declarat Andrei Rusu, potrivit sursei citate.

Un raport realizat de experţii Watchdog, în perioada aprilie-august 2024, a identificat peste 1.540 de naraţiuni pe Telegram, cu privire la procesele electorale din această toamnă din Republica Moldova, dintre care peste 300 au drept ţintă discreditarea referendumului pro-UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor