EXCLUSIV. Mâna Rusiei în Polonia: Mizele scandalului interceptărilor (interviu)

În plină criză ucraineană, Polonia este zguduită de un scandal legat de înregistrarea convorbirilor unor miniştri importanţi ai cabinetului Tusk. Ministrul de Externe Radoslaw Sikorski a fost interceptat spunând că „alianţa polonezo-americană este inutilă, chiar dăunătoare, deoarece îi oferă Poloniei un sentiment de securitate fals. Este o vrăjeală”.
Matei Dobrovie
27.06.2014

focus

alte articole

Premierul polonez Donald Tusk. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Matei Dobrovie
27.06.2014

În plină criză ucraineană, Polonia este zguduită de un scandal legat de înregistrarea convorbirilor unor miniştri importanţi ai cabinetului Tusk. Ministrul de Externe Radoslaw Sikorski a fost interceptat spunând că „alianţa polonezo-americană este inutilă, chiar dăunătoare, deoarece îi oferă Poloniei un sentiment de securitate fals. Este o vrăjeală”. Jurnalistul polonez Hubert Koziel explică într-un interviu pentru Epoch Times cum „ruşii încearcă să slăbească poziţia lui Tusk, aşa cum au subminat guvernul pro-german al lui Boiko Borisov în Bulgaria”. În opinia sa, preşedintele filo-rus Komorowski, artizanul resetării relaţiei polono-ruse, ar putea beneficia de această criză politică. Pe de altă parte, Koziel explică care sunt nemulţumirile polonezilor faţă de politica externă a preşedintelui Obama.

Epoch Times: Care sunt rădăcinile actualei crize politice din Polonia? Ce efecte va avea scandalul interceptărilor telefonice asupra guvernului Tusk?

Această criză politică a fost cauzată de încrederea exagerată în ei înşişi, lăcomia şi stupiditatea surprinzătoare a politicienilor din establishmentul aflat la putere. Ei credeau că pot spune şi face orice fără consecinţe. Au crezut că vor guverna pentru totdeauna, vor păcăli pe toată lumea şi vor evita să fie pedepsiţi chiar şi pentru cele mai neruşinate fapte. Dar au uitat că au duşmani în interiorul şi în afara partidului aflat la guvernare Platforma Civică (PO).

Consecinţele pentru guvernul Tusk vor fi similare cu cele ale scandalului în care a fost implicat guvernul Ferenc Gyurcsany în Ungaria – o scădere graduală în sondajele de opinie şi pierderea respectului, dar nu pierderea imediată a puterii. Tusk se va agăţa de putere până la sfârşit şi va face tot posibilul să-şi menţină puterea. Nu cred că-l va demite pe ministrul de externe Radoslaw Sikorski sau pe ministrul de Interne Bartlomiej Sienkiewicz, care au fost implicaţi în scandal, pentru ca ei ştiu prea multe despre afacerile guvernului şi ar putea începe să vorbească, dacă sunt abandonaţi de Tusk.

Este scandalul discuţiilor publicate de Wprost unul polonez sau sunt implicate serviciile ruseşti de informaţii? Ce interese ar avea Moscova să destabilizeze guvernul Tusk, din moment ce cu siguranţă n-ar prefera o Polonie condusă de Kaczyński, care are o retorică dură anti-Rusia?

Mulţi oameni din Polonia, printre care susţinători fervenţi ai lui Tusk cât şi ai lui Jaroslaw Kaczyński– suspectează „mâna Rusiei” în acest scandal. Există câteva indicii în această direcţie. Ofiţerul BOR (Government Protection Bureau – serviciul de informaţii polonez care se ocupă de antiterorism şi protecţia membrilor guvernului), care este suspect în acest caz, a fost acuzat de presa de dreapta că ar fi întreţinut relaţii „prea apropiate” cu ruşii. Iar proprietarul restaurantului în care au fost interceptate discuţiile politicienilor are biroul într-o clădire deţinută de diplomaţi ruşi. Deci care ar putea să fie motivul? Tusk a fost întotdeauna foarte apropiat de Angela Merkel şi de establishmentul german. Primul său partid KLD a fost acuzat că ar fi primit finanţări secrete de la CDU. Ruşii încearcă să slăbească poziţia lui Tusk, aşa cum au subminat guvernul pro-german al lui Boiko Borisov în Bulgaria. Unul dintre beneficiarii acestui scandal ar putea fi preşedintele Bronislaw Komorowski (care a devenit şef de stat după moartea preşedintelui Lech Kaczyński la Smolensk) şi aliaţii săi politici, inclusiv prietenii din WSI, serviciul de informaţii al armatei desfiinţat în 2006 pentru că fusese infiltrat de ruşi şi era implicat în activităţi de criminalitate precum vânzarea ilegală de arme.

Komorowski face parte din elita filo-rusă a Poloniei, în timp ce Tusk nu face. El a fost unul dintre creatorii politicii de resetare cu Rusia după Smolensk.

Credeţi că Rusia încearcă să submineze Polonia ca actor important în criza ucraineană? Sikorski a fost în centrul eforturilor UE de a soluţiona criza ucraineană iar Polonia a cerut prezenţa trupelor americane pe teritoriul ei ca garanţie de Securitate împotriva unei potenţiale agresiuni ruseşti.

Acesta ar putea fi un motiv, dar reacţia guvernului polonez la criza ucraineană, la agresiunea Rusiei în Crimeea, a părut dură doar din cauza reflectării din media. Radek Sikorski discuta amical cu Serghei Lavrov în timp ce forţele Berkut împuşcau oameni pe Euromaidan. Mai târziu a încercat să-i determine pe liderii opoziţiei ucrainene să accepte înţelegerea care-l salva pe Ianukovici. În ziua următoare, Ianukovici a fugit în Rusia.

Cum vă explicaţi că ministrul de externe polonez Radek Sikorski a spus în termeni vulgari că alianţa Poloniei cu America nu valorează nimic. Ea este chiar dăunătoare, pentru că oferă Poloniei un fals sentiment de securitate şi că „Polonia va intra în conflict cu germanii şi ruşii din cauza acesteia”? Cum de Polonia nu mai crede în garanţiile de securitate ale SUA şi ale NATO?

Politica externă a administraţiei Obama este o mare dezamăgire pentru mulţi oameni din Polonia. „Resetarea” cu Rusia, răcirea relaţiilor cu ţările CEE înaintea crizei cu Ucraina, lipsa de beneficii financiare pentru că ne-am trimis trupele în Irak şi Afganistan – toţi aceşti factori au contat în acest sens. În plus, încă avem nevoie de vize când ne ducem în SUA.

Politica externă a administraţiei Obama este o mare dezamăgire pentru mulţi polonezi. „Resetarea” cu Rusia, răcirea relaţiilor cu ţările CEE înaintea crizei cu Ucraina, lipsa de beneficii financiare pentru că ne-am trimis trupele în Irak şi Afganistan – toţi aceşti factori au contat. În plus, încă avem nevoie de vize când ne ducem în SUA.

Totuşi cum putem înţelege aceste comentarii venind de la oficialul polonez care avea imaginea de a fi cel mai pro-occidental şi pro-american din Estul Europei?

Nu mă surpinde. Sikorski a fost foarte critic faţă de politica externă americană încă din 2007. El n-a fost dornic să semneze un acord legat de apărarea anti-rachetă cu administraţia Bush, dar a fost foarte fericit să sară în vagonul de resetare al lui Obama şi să înceapă o detentă cu Rusia. El consideră că SUA nu este capabilă să garanteze securitatea Poloniei şi de aceea Polonia trebuie să fie mai prietenoasă faţă de Germania şi Polonia.

Într-unul din speech-urile sale ţinute la Berlin, el s-a declarat un susţinător al leadership-ului german în UE. Iar după cum ştim, germanilor nu le place prea multă influenţă americană în Europa. Pe de altă parte, Sikorski este un tip instabil emoţional, cu un ego uriaş.

Cum interpretaţi celelalte dezvăluiri făcute de interceptările telefonice legate de faptul că şeful Băncii Naţionale din Polonia susţinea că va interveni în eventualitatea în care economia poloneză intră în recesiune pentru ca Platforma Civică, partidul lui Tusk, să nu piardă puterea?

Şeful Băncii Naţionale poloneze îşi va salva postul pentru că este imposibil să fie concediat. Dar trocul politic pe care el l-a propus de a propti economia în schimbul concedierii ministrului de Finanţe şi a subminării Consiliului de Politică Monetară a fost în mod clar ceva foarte greşit pentru că el lucra împotriva acestor instituţii esenţiale pentru economie. El şi-a depăşit în mod clar atribuţiile constituţionale iar aceste înregistrări îi distrug credibilitatea ca bancher central. Guvernatorul Băncii Centrale şi ministrul de Interne au vorbit ca gangsterii dintr-un film de categoria B. În mod normal, într-o democraţie occidentală ei ar trebui să demisioneze după acest gen de scandal.

Credeţi că există posibilitatea să fie organizate alegeri anticipate în Polonia în prezent?

Nu. Partenerul de coaliţie al Platformei Civice, PSL – Partidul Agrarian este împotriva alegerilor anticipate. Iar principalul partid de opoziţie PiS- Dreptate şi Justiţie (condus de Jarosław Kaczyński) este în prezent prea slab pentru a înfrânge clar PO în alegeri, aşa cum a făcut Fidesz cu socialiştii în Ungaria. În acest moment, Platforma Civică este cotată cu 20-25% din opţiunile de vot, în vreme ce PiS are între 32% şi 40%, în funcţie de sondaje, dar, dacă alegerile ar fi convocate foarte curând, partidul conservator al lui Kaczyński nu ar avea cu cine face coaliţie pentru că în Parlament n-ar mai intra decât socialiştii şi populiştii.

Hubert Koziel este jurnalist la publicaţiile poloneze "Rzeczpospolita", "Parkiet" şi "Bloomberg BusinessWeek Poland".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor