Hymera Partidul-Statul-Biserica, tot mai vizibilă. Noul Rasputin, Aleksandr Dughin, vizitează România, întâlnindu-se cu "feţe bisericeşti"

Alexandr Dughin, ideologul Kremlinului, ţine un lansator de rachete. Regiunea georgiană separatistă Osetia de Sud.
Alexandr Dughin, ideologul Kremlinului, ţine un lansator de rachete. Regiunea georgiană separatistă Osetia de Sud. (VoiceofUkraine)

Ideologul neoficial al Kremlinului, Aleksandr Dughin, a vizitat în perioada 22-25 iunie România. Geopolitologul care l-a inspirat pe Putin să pună bazele Eurasiei şi care a fost acuzat în tinereţe de relaţii apropiate cu cercurile sataniste din Rusia s-a întâlnit cu feţe bisericeşti din Biserica Ortodoxă Română, "în cadrul proiectului larg eurastiatic al profesorului de la Moscova", a declarat pentru Hotnews scriitorul Mircea Popa, secretar general al Fundaţiei România - Rusia.

"S-a întâlnit cu mai multe feţe bisericeşti, pentru că are proiectul eurasiatic şi, deci, pe dânsul îl interesează foarte mult feţele bisericeşti", a spus Popa.

"A treia Romă" menţionată de de Mircea Popa este un element central ideologic şi mistic al doctrinei eurasianiste, promovate de Dughin şi de Kremlin în prezent. Cum idealurile marxiste nu prea mai conving pe nimeni, drept dovadă comunismul a fost îndepărtat în '89 din Europa, Dughin vehiculează monstruoasa struţo-cămilă a unui comunism pravoslavnic, vânzând conceptul unui mare imperiu moscovit pravoslavnic care să salveze restul popoarelor creştine din răsăritul Europei.

Conceptul de "a treia Romă" a fost invocat de călugărul Filofei din Pskov, care, în anul 1510, desemna astfel Marele Ducat al Moscovei, într-o scrisoare către marele duce Vasile III şi se leagă de contextul istoric al transformării marelui cnezat al Moscovei în im­periu rus, conform jurnalistului Petre Guran.

Inclusiv Stalin a căutat să-şi întărească şi legitimeze puterea folosindu-se de ortodoxie şi de acest concept. La patru secole după Filotei, "Stalin a ieşit din clădirea Comitetului Central ţi­nându-l de subraţ pe bătrânul mitropolit Serghie, cu care tocmai negociase sus­ţi­nerea morală a războiului împotriva Ger­maniei de către Biserică, în schimbul re­activării Patriarhiei Moscovei, medievistul a exclamat <a treia Romă>, indicând că ţarul roşu, avatar al lui Ivan cel Groaznic, intrase în rolul de hipodiacon susţinător al patriarhului, care era de altfel şi ultimul rol sacru recunoscut împăratului în ecle­ziologia bizantină", scrie jurnalistul Petre Guran.

Noua Romă, concept resuscitat de Dughin, presupune că Rusia ar fi trebuit astfel să-şi asume misiunea şi vocaţia soteriologică "de a salva şi proteja lumea ortodoxă şi creştină, în general, după căderea Romei şi a Constantinopolului".

Cântecul de sirenă pravoslavnică a lui Dughin uită însă să menţioneze atrocităţile ce au avut loc la una din cele mai iubite mănăstirii ruse, Oranki, transformată de comunişti într-unul dintre cele mai crunte lagăre de exterminare. În anul 1918 comuniştii au desfiinţat mănăstirea şi au făcut lagăr de călugări, închizând aici peste 11.000 de călugări din toate mănăstirile Rusiei. În perioada anilor 1919-1920, toţi aceşti călugări şi episcopi au fost ucişi în urma refuzului lor de a colabora cu autorităţile atee.

În ceea ce priveşte România, generos, Dughin propovăduieşte integrarea ţării noastre în spaţiul eurasiatic, sub o zodie a "identităţii culturale ortodoxe".

În cadrul Comunităţii Eurasiatice (unde Ucraina nu a vrut să intre, motiv pentru care Kremlinul a pedepsit-o luându-i Crimeea şi întreţinând război în Est), România îşi va putea rezolva problemele economice şi teritoriale, şi, mai mult, "va fi acceptată cu bucurie, va fi apreciată la justa valoare şi va fi tratată ca un partener egal, ca un partener apropiat din punct de vedere civilizational", a afirmat Dughin.

Alexandr Dughin a vizitat România şi în 2013, când s-a întâlnit cu fostul premier Adrian Năstase, care, altminteri, a şi publicat pe 17 septembrie o fotografie cu el şi ideologul lui Putin pe blogul său personal.

Cine este Dughin

Născut în 1962, fiul unui înalt membru al spionajului militar sovietic, Dughin este un politolog cunoscut pentru teoriile sale despre învierea unui imperiu rus care să reziste intereselor nord-atlantice, simpatizant al multor idei fasciste şi apropiat al Kremlinului şi armatei ruse; este cunoscut pentru cartea sa "Bazele geopoliticii" şi ca un ideolog vocal al revirimentului imperialist rus prin mişcările politice pe care le-a fondat sau organizat, precum Partidul Bolşevic Naţional, Frontul Bolşevic Naţional sau Partidul Eurasia.

În 1979, Dughin s-a înscris la Institutul de Aviaţie al Moscovei, dar a fost exmatriculat în al doilea an de studiu din cauza rezultatelor academice slabe. Acest fapt nu l-a oprit pe Dughin să prezinte o diplomă de absolvire la prezentarea tezei sale în faţa Consiliului Academic al Universităţii de stat Rostov. Diploma respectivă provenea de la Institutul de Inginerie Novorcherkassk, însă nu se cunoaşte nici până în acest moment când l-a absolvit.

În 1980, împreună cu Geydar Dzhemal, Dughin s-a înrolat în cercul ”Ordinului Negru SS”, fondat şi condus de Yevgeny Golovin (aşa-numitul ”Reichsfuhrer”), unul dintre primii membrii ai ”noii drepte” ruseşti. Încă de atunci, Dughin se consideră un discipol al lui Golovin.

Cu venirea lui Vladimir Vladimirovici Putin la putere, activitatea politică a lui Dughin s-a transformat, devenind dintr-un opozant radical al guvernului anterior un loialist al guvernului actual de la Kremlin

În 1988, Dughin şi Dzhemal s-au înrolat în Frontul Naţional Patriotic Memorandum al lui Dimitri Vasilyev, însă, la scurt timp după, Dughin a fost dat afară din cadrul organizaţiei.

Conform comunicatelor oficiale, Dughin a fost dat afară din cauza ”contractelor întreţinute cu reprezentanţii cercurilor oculte şi sataniste dizidente" şi, în particular, cu scriitorul Yuri Mamleyev.

Din 1990 şi până în 1992, Dughin a lucrat la arhivele declasificate ale KGB, pe care le-a folosit la publicarea unor serii de articole, a unor cărţi şi la lansarea unui program de televiziune denumit ”Secretele Secolului”.

Un an mai târziu, reconstrucţia şi distrugerea Uniunii Sovietice l-au determinat pe Dughin să-şi schimbe atitudinea faţă de regimul sovietic şi comunist. Acesta a analizat înfrângerea USSR-ului în timpul Războiului Rece dintr-un punct de vedere geopolitic degenerat – ”civilizaţia maritimă” (atlantică) a câştigat în faţa ”civilizaţiei terestre”.

Treptat Dughin şi-a alcătuit o nouă ideologie bazată pe un talmeş-balmeş de idei marxiste, bolşevic-naţionaliste combinate cu ortodoxia pravoslavnică, bazată pe ideologia noii stângi şi pe "metafizica consumerismului", ducând un pas mai departe coruperea religiei de către comunişti prin implicarea acesteia în geopolitică.

În 1993, Dughin a apărat Sovietul Suprem al Rusiei, iar căderea Parlamentului a devenit pentru el o tragedie personală. La scurt timp după, Dughin a creat Partidul Naţional Bolşevic (PNB) împreună cu Eduard Limonov şi Yegor Letov, aflându-se într-o opoziţie ireconciliabilă cu preşedintele de atunci, Boris Elţin. La acel timp, partidul acestora era binecunoscut pentru viziunile radicale, antiliberale şi antiamericane.

În anii următori, Dughin a publicat, în calitate de lider ideologic al PNB, un număr mare de texte radical-politice şi "metafizice" ce se diferenţiau de restul scriiturilor prin natura lor metaforică.

Pe parcurs, Dughin a dezvoltat şi un interes în aşa-zisele ritualurile vechi al ortodoxiei ruseşti, ce l-ar fi făcut să promoveze păstrarea mai multor ritualuri şi credinţe vechi.

În 1998, Dughin şi Limonov au luat-o pe drumuri diferite. După despărţire, Dughin a devenit consilierul lui Gennady Seleznyov, şeful Dumei de Stat, iar din 1999 a condus Centrul de Expertize Geopolitice al Consiliului Securităţii Naţionale afiliat şefului Dumei de Stat. În tot acest timp, Dughin lectura pentru membrii Statului Major al Rusiei.

Cu venirea lui Vladimir Vladimirovici Putin la putere, activitatea politică a lui Dughin s-a transformat, devenind dintr-un opozant radical al guvernului anterior un loialist al guvernului actual de la Kremlin, iar în prezent, acesta coordonează din cercul intim al lui Putin ambiţiile eurasiatice ale Federaţiei Ruse şi chiar mai mult.

La finele lunii martie, publicaţia online BY24.org a difuzat o înregistrare video în care pravoslavnicul analist politic al Moscovei, Alexei Dughin, o instruieşte pe Katerina Gubareva cu privire la noile directive ale grupărilor extremiste din estul Ucrainei. Katerina Gubareva este soţia lui Pavlo Gubarev, unul dintre liderii separatiştilor din regiunea Doneţk. Gubarev a fost reţinut recent de Serviciile Secrete Ucrainene (SBU) pentru tulburări.