Polonia avertizează UE şi NATO cu privire la ameninţarea prăbuşirii statului ucrainean

”Vreau să mobilizez toată Uniunea Europeană şi NATO cu privire la riscul sau ameninţarea prăbuşirii statului ucrainean, sau cel puţin a unei divizări foarte dureroase", a declarat, marţi, premierul Poloniei, Donald Tusk, la Varşovia.
Donald Tusk. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)
P. P.
14.05.2014

”Vreau să mobilizez toată Uniunea Europeană şi NATO cu privire la riscul sau ameninţarea prăbuşirii statului ucrainean, sau cel puţin a unei divizări foarte dureroase", a declarat, marţi, premierul Poloniei, Donald Tusk, la Varşovia.

Conflictul din regiunile estice ale Ucrainei, Lugansk şi Doneţk, s-a intensificat treptat odată cu apropierea de alegerile programate pe 25 mai, alegeri care vor avea un rol crucial pentru Ucraina.

"În următoarele zile sau în următoarele luni, soarta Ucrainei va fi tranşată", a adăugat Tusk, cu privire la alegerile din 25 mai.

Referendumurile ”inspirate de Rusia” din estul Ucrainei au ca scop intensificarea tensiunilor şi destabilizarea situaţiei înainte de alegeri, a anunţat preşedintele ucrainean, Olexander Turcinov.

Premierul polonez a denunţat Rusia pentru ultimatumul adresat Ucrainei cu privire la plata în avans a unei facturi de gaze, estimate de Gazprom la 1,66 miliarde de dolari, precizând că Moscova ar fi datoare Kievului în urma anexării militare a Crimeei.

"Ucraina are datorii faţă de Gazprom şi Rusia sau Rusia, în baza dreptului internaţional, are datorii faţă de Ucraina pentru ca şi-a însuşit Crimeea cu infrastructura şi câmpurile sale gazifere?", s-a întrebat premierul polonez.

Rusia se foloseşte de factura la gaze, calculată după un preţ impus unilateral de Gazprom, pentru a face presiuni economice la adresa Kievului, aflat într-o stare financiară precară.

”Există diferite estimări cu privire la costul anexării Crimeii (de către Moscova). Astăzi, este dificil de spus cine datorează bani”, a adăugat Tusk.

Rezervele de gaze aflate pe coasta peninsulei Crimeea sunt de aproape 2.000 de miliarde de metri cubi, iar rezervele de petrol ajung până la aproximativ 430 de milioane de tone.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor