Act istoric: R.Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat Acordul de asociere cu UE

La Bruxelles, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au semnat vineri dimineaţă acordurile de asociere şi liber-schimb cu Uniunea Europeană. UE a schimbat data semnării oficiale a acordului cu Republica Moldova şi Georgia, prevăzute iniţial pentru sfârşitul anului 2014, în contextul crizei din Ucraina şi presiunilor din partea Rusiei.
(photos.com)
Flori Mladin
27.06.2014

La Bruxelles, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au semnat vineri dimineaţă acordurile de asociere şi liber-schimb cu Uniunea Europeană. UE a schimbat data semnării oficiale a acordului cu Republica Moldova şi Georgia, prevăzute iniţial pentru sfârşitul anului 2014, în contextul crizei din Ucraina şi presiunilor din partea Rusiei. Totodată, Ucraina trebuia să semneze acordul la summitul de la Vilnius în noiembrie anul trecut, însă fostul preşedinte de atunci Viktor Ianukovici a refuzat să semneze acordul.

"Este o mare zi pentru Europa (...). Uniunea Europeană se află alături de voi astăzi mai mult decât oricând", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, înainte să semneze acordul cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, cu premierul georgian Irakli Garibaşvili, precum şi cu primul ministru moldovean Iurie Leancă, în cadrul summit-ului european de la Bruxelles.

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a declarat în limba engleză: „Ce zi importantă pentru ţara mea. Documentele nu sunt doar politice şi economice, sunt un tribut adus celor care şi-au dat viaţa şi sănătatea pentru că acest lucru să se întâmple”.

Premierul moldovean Iurie Leancă şi-a început discursul în limba franceză: „Ştim cât este de exigent acest drum (către UE), însă nu avem niciun dubiu legat de determinarea noastră. Mulţumim pentru solidaritate şi ajutor”. Apoi a continuat adresându-se în limba română: „Cred cu tărie că vom merge înainte, şi nu înapoi. Integrarea europeană ne va face mai puternici. În toamnă trebuie să arătăm că ne-am rupt de trecut şi am ales viitorul”.

Preşedintele R.Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că Acordul de Asociere a fost până în prezent sensul activităţii sale în calitate de preşedinte. Oficialul a precizat că pentru Republica Moldova „apropierea de UE înseamnă mai multe locuri de muncă, salarii şi pensii mai mari, garanţia respectării drepturilor şi libertăţilor omului”.

Preşedintele Timofti a accentuat că „alegerea europeană a Republicii Moldova nu înseamnă ostilitate faţă de partenerii din CSI, inclusiv Federaţia Rusă”. „Cred că aceste ţări cu care avem relaţii de cooperare vor avea doar de câştigat având alături o Moldova mai puternică şi mai prosperă”, a specificat Timofti.

După semnarea acordului de asociere, între Uniunea Europeană şi Republica Moldova va exista o zonă de liber-schimb, concretizându-se prin reducerea tarifelor vamale, accesul nelimitat şi fără restricţii tarifare aplicate produselor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene, dar şi transformarea Republicii Moldova într-o piaţă nouă pentru producătorii din spaţiul comunitar. În plus, piaţa internă va fi supravegheată şi supusă controalelor de calitate, la standardele impuse de Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor