Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti: „Nu cred că separatismul din est se va transforma în conflict îngheţat”

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer, a ţinut o conferinţă de presă. 27 septembrie 2013
Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer, a ţinut o conferinţă de presă. 27 septembrie 2013 (Epoch Times România)

„Transformarea Ucrainei într-un conflict îngheţat ar fi cel mai întunecat scenariu posibil dar personal cred că nu se va întâmpla asta pentru că Ucraina are un teritoriu mare şi are capacitatea administrativă să rezolve aceste probleme. Separatismul nu este ceva de masă, ci sunt focare, nu zone întregi ocupate”, a afirmat Teofil Bauer în cadrul conferinţei „Ucraina, un nou început”, organizate de revista Geopolitica.

Ambasadorul Kievului la Bucureşti a arătat că prin protestele de pe Euromaidan „poporul ucrainean a schimbat nu doar puterea, ci şi-a schimbat şi viitorul. El a demonstrat încă odată opţiunea pro-europeană fermă şi dorinţa de a se rupe de trecutul comunist către care îl trăgea vechea conducere”. În opinia sa, regimul Ianukovici era controlat de Rusia, iar dorinţa Moscovei de a opri Ucraina să facă alegerea pro-europeană a dus la protestele populare.

Diplomatul ucrainean consideră că escaladarea conflictului din est cu consecinţe extrem de grave în plan economic şi umanitar nu face decât să „întărească intenţia noastră de a ne apropia de UE”.

Totuşi Bauer recunoaşte că Ucraina nu poate să riposteze adecvat la agresiunea militară rusească pentru că „nu s-a pregătit niciodată de un război cu Rusia şi pur şi simplu a fost pusă în această situaţie iar reacţia SUA şi a Europei a fost întârziată, astfel încât de-escaladarea este mai dificilă acum”. Obiectivul Kievului este ca luptele din estul Ucrainei să nu se transforme într-un conflict îngheţat.

Pe de altă parte, la 16 iunie Rusia a întrerupt furnizarea de gaz către Ucraina, ceea ce înseamnă că ţara va avea nevoie de asistenţa UE. „Ar trebui să facem tot posibilul pentru a renunţa la gazul rusesc astfel încât acesta să nu mai fie folosit ca armă în relaţiile internaţionale”, a spus Teofil Bauer în acest sens. El a mai arătat că dependenţa de gazul rusesc a ţinut în loc Ucraina pe parcursul celor 20 de ani de independenţă şi a subminat suveranitatea ţării. „Pentru orice relaţii economice, Ucraina a trebuit să plătească Rusiei cu o parte din suveranitatea statală. De aceea trebuie să încetăm aceste relaţii frăţeşti cum spun ruşii şi fiecare să se ocupe de interesul său pragmatic”, a explicat diplomatul.

În ciuda situaţiei dificile în care se află ţara sa în prezent, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti s-a arătat optimist arătând că „avem un preşedinte ales legitim, unul dintre cele mai eficiente guverne din istorie şi cred că există voinţa politică a principalelor forţe politice din ţară de a realiza reformele necesare”.

Teofil Bauer a reamintit că peste doar o zi Ucraina va semna şi partea economică a acordului de asociere, iar joia viitoare în Rada Supremă va fi introdus proiectul de modificare a Constituţiei, care prevede o descentralizare şi reforme economice şi administrative. Dacă până acum toţi banii colectaţi din taxe şi impozite la nivel local se duceau către centru, acum vor rămâne în regiuni iar autorităţile locale vor fi alese, nu numite.

”Ar trebui să facem tot posibilul pentru a renunţa la gazul rusesc astfel încât acesta să nu mai fie folosit ca armă în relaţiile internaţionale” - Teofil Bauer

Ambasadorul n-a uitat să menţioneze nici îmbunătăţirea relaţiilor româno-ucrainene pe fondul sprijinului acordat de Bucureşti noului guvern de la Kiev. Bauer a menţionat că s-au făcut progrese în plan economic, unde schimburile au crescut în primele 5 luni ale lui 2014 cu 40%.

Şi Paraschiva Bădescu, fostă ambasadoare OSCE în Turkmenistan şi fost şef adjunct al misiunii în Serbia şi Muntenegru, a subliniat că „România are un interes justificat de a urmări ce se întâmplă în Ucraina cu care are cea mai mare graniţă şi o importantă minoritate”. Diplomatul a mai observat că Ucraina întâmpină aceleaşi dificultăţi ca şi România pe drumul de integrare europeană, pe lângă reforme, poziţia geografică fiind un obstacol. „Noi românii am fost lăsaţi la urmă la aderarea la UE şi la NATO pentru a nu provoca Rusia”, a precizat Bădescu.

Totuşi ea s-a arătat optimistă în legătură cu viitorul Ucrainei, motivând că „alegerea preşedintelui din primul tur arată o opţiune clară pro-europeană care nu mai poate fi pusă în discuţie”. Chiar dacă pacificarea estului va fi o provocare uriaşă pentru Poroşenko, fostul ambasador consideră că Rusia nu va merge mai departe deoarece se confruntă deja cu probleme economice şi nemulţumiri interne.

În încheierea evenimentului, Teofil Bauer a explicat că Ucraina are nevoie de o lege a lustraţiei care să cureţe procuratura, serviciile secrete şi alte sectoare de foştii KGB-işti şi comsomolişti.

La întrebarea reporterului Epoch Times legată de eficacitatea planului de pace al preşedintelui Poroşenko, ambasadorul ucrainean a răspuns că hotărârea Parlamentului rus de a revoca mandatul de intervenţie în Ucraina a fost o consecinţă a acestuia. „Dacă Federaţia Rusă nu i-ar mai ajuta pe separatişti, problema s-ar rezolva într-o zi. Fără planul Poroşenko, era greu să determinăm Rusia să se comporte măcar cum o face azi”, a mai spus Bauer. Mai mult, după prezentarea planului de pace, ruşii nu mai pot spune că noua putere de la Kiev nu vrea să negocieze şi nu caută pacea.