Dacă agresiunea rusă va continua, va începe „un adevărat război”, anunţă Poroşenko

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)

Dacă incursiunea rusă în Ucraina va continua, „va fi un adevărat război”, a anunţat, joi, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, adăugând că este „pregătit să colaboreze şi să încheie un acord de pace cu oricine”, conform Mediafax.

„Toate trupele de pe teritoriul ucrainean sunt ruse, în componenţa lor intră cetăţeni ruşi”, a declarat Poroşenko, adăugând că liderii forţelor paramilitare separatiste din Ucraina sunt membri ai serviciilor secrete ruse.

Kievul a acordat vineri, 20 iunie, paramilitarilor pro-Rusia un armistiţiu de şapte zile ce a fost acceptat de liderii forţelor afiliate Kremlinului şi de Moscova. Totuşi, pe perioada încetării focului, armata ucraineană a fost atacată în repetate rânduri de forţele separatiste, inclusiv cu tancuri ruseşti şi artilerie grea.

Armistiţiul acordat separatiştilor pro-Rusia se va încheia vineri 27 iunie, la ora 22:00.

„Dacă asta (incursiunea rusă - n.r.) va continua, va fi un adevărat război", a anunţat preşedintele ucrainean.

În ciuda agresiunilor iniţiate de Rusia în luna februarie, şeful statului ucrainean este pregătit să „încheie un acord de pace cu oricine”, inclusiv cu Moscova.

„Sunt pregătit să colaborez şi să închei un acord de pace cu oricine, pentru a instaura pacea în ţara mea, nu pentru că suntem slabi sau mai puţin patriotici decât alţii (...). Suntem pregătiţi să ne apărăm ţara, deoarece detest ideea de a nu folosi ultima şansă pentru a aduce pacea în regiune”, a declarat Poroşenko.

Totuşi, poziţia liderului de la Moscova, Vladimir Putin, cu privire la Ucraina depinde de moment, spune Poroşenko, ceea ce face ca negocierile de pace cu Rusia să fie mult mai dificile.

„Uneori, poziţia (preşedintelui rus, Vladimir) Putin este destul de pragmatică, alteori este foarte emoţională. Eu, pur şi simplu, încerc să prind momentul când el (Putin) este mai mult pragmatic, decât emoţional", a afirmat Poroşenko.

Kievul va începe vineri o nouă rundă de negocieri cu liderii forţelor paramilitare afiliate Kremlinului, care anunţaseră anterior că nu vor mai participa la negocieri. Liderii din Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa au creat, joi, un cadru pentru continuarea negocierilor cu privire la încheierea conflictului din estul Ucrainei dintre Kiev şi Moscova.

„Sunt optimist şi cred că în câteva săptămâni sau, posibil, luni, vom încheia un acord de pace”, a declarat el.

La final, liderul statului ucrainean a amintit că peninsula Crimeea aparţine Ucrainei, iar acest fapt este „confirmat de întreaga lume”.

Concomitent cu demersurile de pace, vineri dimineaţă, într-un eveniment istoric pentru Kiev, Poroşenko a semnat, la Bruxelles, acordul de asociere şi liber-schimb cu Uniunea Europeană.