Donald Tusk: Ucraina este într-un ”război nedeclarat”
alte articole
Conflictul din Ucraina a devenit un ”război nedeclarat”, cel puţin oficial, în urma incidentelor din ultimele două zile soldate cu moartea a aproximativ 60 de persoane, a declarat, sâmbătă, premierul polonez, Donald Tusk.
În timp ce estul ţării este prins între forţele paramilitare pro-ruse şi armata ucraineană, regiunea sud-vestică de la Marea Neagră, Odesa a fost scena unui conflict stradal, soldat cu 46 de persoane decedate şi peste 160 de răniţi.
Regiunea Odesa este mult dorit[ de către Kremlin pentru poziţia strategică dintre Crimeea şi Transnistria. Pe timpul incidentelor, clădirea uniunii comerciale a fost incendiată, o mare parte din victime pierzându-şi viaţa în incendiu.
Statele Unite şi Uniunea Europeană au acuzat Rusia că a ordonat atacul asupra ucrainenilor care manifestau pentru unitatea ţării.
Conflictele din Odesa au dus la arestarea a 130 de persoane. Mai multe persoane au deschis focul asupra ucrainenilor în timpul conflictelor. Incidentul ar fi fost orchestrat din teren de către ofiţerul Directoratul de Informaţii al Armatei Ruse, Igor Gerkin.
Oficialii de la Kiev au recunoscut, sâmbătă, prin intermediului şefului Centrului Antiterorist, Vasil Krutov, că Ucraina se află practic într-un război.
”Ceea ce se întâmplă în estul ţării nu este o acţiune pe termen scurt, este practic un război”, a declarat Krutov.
Forţele armate ucrainene au avansat asupra bazelor pro-Rusia din Sloviansk şi Kramatorsk, securizând mai multe obiective. Numărul total al deceselor din timpul celor două zile de ”operaţiuni antiteroriste”, se ridică la cel puţin 15.
Rusia a orchestrat mişcările separatiste pentru a stopa buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale de pe data de 25 mai, care ar stabiliza situaţia politică din Ucraina, au acuzat oficialii occidentali.
”Acesta este altfel de război, un război nedeclarat”, a declarat premierul polonez, adăugând ca şi-a pierdut speranţa pentru o rezolvare diplomatică a conflictului.
”Dar cu ceea ce ne confruntăm este, de facto, un război. Poţi vedea clar că acţiunile adoptate de către comunitatea internaţională nu au adus rezultate”, a adăugat Tusk cu privire la sancţiunile ineficiente adoptate de Occident.
De asemenea, Alianţa Nord-Atlantică a acuzat Rusia de înarmarea ”separatiştilor” din estul Ucrainei, în timp ce Kremlinul acuză Statele Unite de coordonarea incidentelor care au dus la înlăturarea fostul preşedinte Viktor Ianukovici.
Folosirea armelor avansate arată că forţele pro-Rusia sunt ”grupuri profesioniste de sabotori” şi nu protestatari paşnici. Tactica lor este ”caracteristică armatei străine sau mercenarilor”, a comunicat ministerul Apărării de la Kiev.
În acelaşi timp, Barack Obama şi Angela Merkel au cerut Rusiei să retragă forţele ”separatiste”, avertizând cu mai multe sancţiuni în cazul în care alegerile prezidenţiale, programate la 25 mai, vor fi întrerupte.
”Atunci când ajungi într-un anumit punct critic este greu să te precizezi din timp. Tot ce pot spune este că alegerile de pe 25 mai sunt decisive pentru mine şi dacă vor exista destabilizări viitoare, lucrurile vor deveni mult mai dificile”, a declarat Merkel.
Profitul Germaniei din comerţul cu Rusia pe parcursul anului 2013 a fost estimat la 127 de miliarde de dolari, conform Fondului Monetar Internaţional, făcând Germania al doilea partener de afaceri al Rusiei.
Putin a avertizat că va răspunde sancţiunilor economice, începând astfel un război economic.