Europa Liberă: Sute de primării sting lumina pe stradă la 12 noaptea. Nu-şi mai permit costurile

Iluminat stradal (Youtube screenshot)
Loredana Diacu
11.07.2022

Multe primării nu îşi mai pot asigura funcţionarea şi solicită, de urgenţă, o rectificare bugetară pentru a suplimenta fondurile pentru administraţiile locale. Cum se reflectă lipsa banilor în viaţa cetăţenilor? Simplu, se taie de la serviciile publice. Astfel, există sute de primării care au decis să întrerupă iluminatul public la 12 noaptea pentru a face economie, scrie Europa Liberă.

„Eu nu am 30.000 de lei să dau la şcoală, cheltuielile cu gazele pentru şcoală sunt neplătite din luna martie. Nu am ce să fac, sunt într-o situaţie de criză. Nu sunt singurul în această situaţie, există sute de cazuri la nivel naţional. Directoarea îmi face demersuri să plătesc, că eu sunt cel care dă banii. Şi eu nu am bani în cont”, dezvăluie primarul Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România şi primar independent în comuna Vulcana Băi, judeţul Dâmboviţa.

Acesta a mai declarat că sute de comune din România au decis să stingă lumina între 12 noaptea şi 5 dimineaţa pentru a face economie. Iluminatul public este oprit în acest interval, deoarece primăriile nu-şi mai permit costurile.

„Comunele nu mai au bani nici pentru funcţionare. În secţiunea de dezvoltare, nu avem bani din cauza creşterii preţurilor la materialele de construcţie. Chiar dacă mărim preţurile pentru proiecte, mărim pe hârtie, nu avem resursa financiară, nu poţi continua lucrarea”, a susţinut edilul.

Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, se vor întâlni, luni, cu toate asociaţiile locale din România: Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Oraşelor şi cea a Comunelor. Tema discuţiei e legată de noul Cod Fiscal, dar aleşii locali vor să ridice o altă problema spinoasă: banii de la rectificare. Multe primării funcţionează deja pe avarie.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor