Ce spun experţii despre proiectul "Coridorul Verde" - o linie de energie electrică din Azerbaidjan până în Ungaria

(YouTube - Screenshot)
Andrei Pricopie
06.09.2024

Ana Otilia Nuţu, expertă pe energie în cadrul Expert Forum, a vorbit, într-o intervenţie la TV, despre aşa-numitul Coridor Verde – o linie de energie electrică din Azerbaidjan până în Ungaria, prin care să aducem energie regenerabilă din zona Mării Caspice în UE. România joacă un rol esenţial în implementarea şi dezvoltarea acestui proiect.

"Lucrurile de care se discută astăzi, la această întâlnire care a fost a opta dintr-o lungă serie, sunt legate de un cablu submarin pentru energie electrică, care ar urma să unească Azerbaidjanul, Georgia, să treacă pe sub Marea Neagră, iar din România să transporte energie electrică spre Ungaria şi se discută dacă s-ar putea să se conecteze şi Bulgaria la acest proiect. Proiectul este mai vechi. Iniţial a fost o idee de a face un coridor între Georgia şi România.

A fost un studiu preliminar făcut de Banca Mondială cândva prin 2018-2019. Însă acum proiectul este foarte mult împins de Azerbaidjan, care consideră că are potenţial de energie regenerabilă destul de mare în zona Mării Caspice şi ar vrea să intre pe piaţa din Europa, mai ales în condiţiile în care, chiar dacă vor deveni exportatori de gaz, Europa îşi va reduce în următorii 20-30 de ani destul de mult cererea pentru gaz, şi atunci este bine să rămână cu o sursă alternativă de energie pe piaţa europeană", a declarat Ana Otilia Nuţu.

Experta a opinat că, din punct de vedere tehnic, pare un proiect fezabil, însă nu în forma în care este el gândit astăzi.

"Adică, într-adevăr, dacă am avea o reţea pan-europeană cu linii de curent de foarte înaltă tensiune care să unească zonele în care există energie regenerabilă în cantităţi foarte mari, Marea Nordului, Nordul Africii, Ucraina şi zona Mării Caspice şi Oceanul Atlantic, atunci într-o asemenea constelaţie ar avea sens acest proiect, însă ar fi nevoie de o companie europeană care să facă un asemenea proiect.

Pentru noi, problema cea mai mare în România este faptul că majoritatea resurselor de energie electrică sunt concentrate în zona Dobrogea şi intenţionăm să facem încă două reactoare nucleare plus eolian offshore. Deci, întâi şi întâi, cred că noi am fi mai curând preocupaţi de bucata de cablu care ar traversa România şi care ar facilita exportul energiei existente sau planificate în România spre Ungaria înainte de conectarea cu Georgia", a punctat Ana Otilia Nuţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor