Lider UMDR: Doar românii şi nemţii pot să fie preşedinţi în România, ungurii nu, indiferent cât de bun e candidatul

Csoma Botond (Facebook - Csoma Botond)
Andrei Pricopie
06.09.2024

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Csoma Botond, şi-a exprimat nemulţumire, la Digi24, că oricât de bun a fost candidatul lor la alegerile pentru Cotroceni, niciodată nu a fost ales preşedinte al României.

Jurnalist: UDMR-ul ce face în aceste condiţii şi în această perioadă? Pentru că vedem o luptă extrem de încinsă, cum spuneam, între partidele din coaliţie, PNL-PSD, dar vine tare din spate şi USR, care vrea să prindă un loc cât mai mare şi cât mai bun la masă după aceste alegeri parlamentare şi prezidenţiale. UDMR ce face în această perioadă?

Csoma Botond: Eu pot să vă spun că pe noi domnul Geoană nu ne-a căutat. Asta e cu certitudine. Poate a fost la toate partidele din România, dar la noi nu a fost domnul Geoană. Am dat candidat la alegerile prezidenţiale din anul 1996, la fiecare alegere am avut candidat, am avut candidat bun, totdeauna a existat această sintagmă. Da, candidatul UDMR era foarte bun, numai păcat că e ungur, ştiţi cum e.

În afară de români, numai germanii pot să fie preşedinţi, sau nemţii pot să fie preşedinţi în România, însă ungurii nu. Aşa, deci totdeauna a fost şi faţă de domnul Frunda, faţă şi de domnul Marko Bela, totdeauna a fost aşa - e un candidat bun, poate că e mai bun decât ceilalţi candidaţi, dar păcat că e ungur, asta e situaţia.

În fine, vedem aceste atacuri reciproce între PSD şi PNL, care din păcate afectează actul guvernării, vedem că e un haos total în guvernare, mai ales dacă privim această guvernare din prisma economică, vedem şi aceste măsuri care se dau aşa pe genunchi, fără o analiză prea profundă.

Credem că de când a plecat UDMR-ul de la guvernare, în foarte multe cazuri a fost actul de guvernare haotic şi cum avem aceste alegeri prezidenţiale, unde sigur şi PSD-ul şi PNL-ul au candidat la Cotroceni, ştiam că lucrurile se vor amplifica, nu în direcţia bună, din păcate.

Noi ne pregătim de alegerile parlamentare, de alegerile prezidenţiale. Avem o viziune pentru toată România, nu numai pentru electoratul nostru. În toate campaniile electorale nu am vorbit numai despre problemele maghiarilor din România, ci am vorbit despre problemele generale ale României şi am avut soluţii bune şi atât timp cât am fost la guvernare. Vom vedea ce se va întâmpla după 1 decembrie, ce majoritate se va contura în Parlamentul României.

Jurnalist: Ce majoritate se va contura şi din ce majoritate va face şi UDMR parte, cel mai probabil, pentru că bănuiesc că asta e foarte probabil să se şi întâmple.

Csoma Botond: Credem că ne-am făcut treaba la guvernare şi sigur dacă există o majoritate şi există un program bun, dorim să ne reîntoarcem la guvernare, dar e prematur să spui acum că nu ştiu cum va arăta Parlamentul după 1 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor