Scandal la TV. Cristina Prună: Lumea ştie că Ciucă e foarte apropiat de PSD / Fenechiu: Lasconi a avut relaţii cu Timofte

Cristina-Mădălina PRUNĂ (USR) (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
06.09.2024

Alegerile bat la uşă, războiul politic e în plină desfăşurare. Vor sta la masă până la urmă useriştii cu liberalii şi vor forma un Guvern de dreapta după alegeri? Sau PNL va continua guvernarea alături de partenerii lor de coaliţie de la PSD ca şi până acum? Ce îi aşteaptă pe români?

O dezbatere în acest sens a avut loc la Digi24, unde purtătoarea de cuvânt a USR, Cristina Prună, şi senatorul PNL Daniel Fenechiu şi-au împărţit replici acide. În discuţie a intrat şi pesedistul Bogdan Matei.

Jurnalist: Se fac şi se desfac alianţe zilele acestea, inclusiv USR are discuţii cu PNL. Cât de mult vă afectează pe dumneavoastră, ca partid, plecările? Sau sunt doar, aşa cum spunea domnul Fenechiu, oameni care nu mai contau în ecuaţia USR?

Cristina Prună: În primul rând, aţi spus că USR are discuţii cu PNL. Nu este însă cazul, deşi noi am deschis uşa şi ne-am arătat disponibili să putem să ne gândim. Dacă vă amintiţi, a fost episodul acela în care trebuia să aibă loc o întâlnire care a fost contramandată de domnul Ciucă. Oricum, cred că trebuie să ne uităm către viitor, către o guvernare de dreapta, care, până la urmă, să facă ce trebuie anul viitor, astfel încât să nu crească taxe, astfel încât economia României să fie pusă pe baze corecte, ceea ce nu vedem în momentul acesta, dacă ne uităm numai la cifrele bugetare, la deficit, la inflaţie şi la multe altele.

Sigur, avem discuţii ca orice partid politic matur care îşi doreşte un scor foarte bun la alegerile parlamentare, care îşi doreşte să dea preşedintele României, ca Elena Lasconi să ajungă în turul 2. Deci, facem toate demersurile posibile. Credem în şansa Elenei Lasconi care, până la urmă, acum l-am auzit şi pe domnul Fenechiu, dar Elena Lasconi e cam singurul candidat liberal de dreapta din această cursă, pentru că domnul Geoană a avut relaţii cu PSD strânse în trecut, a fost chiar preşedintele partidului, candidat la prezidenţiale.

Domnul Ciucă, din păcate, e foarte apropiat de PSD, de domnul Ciolacu, deci lumea îl vede cam tot acolo. Ne mai uităm la Marcel Ciolacu, care este, evident, exponentul PSD în această ecuaţie. Da, ne uităm către viitor şi ne dorim să venim şi cu un program în care românii să se regăsească. Pentru că foarte mulţi oameni nu o duc atât de bine, precum ni se vinde această idee în spaţiul public.

Daniel Fenechiu: Eu apreciez mult discursul colegei mele de platou, eu o apreciez pe domnia sa, dar s-a făcut o afirmaţie care mă determină să fac două remarci. Prima remarcă este că liberalii sunt în PNL, nu în USR, asta e prima. Şi a doua, da, sunt de acord că doamna Lasconi n-a avut relaţii cu PSD-ul. Domnia sa, doamna Lasconi, a avut relaţii cu domnul Timofte (fost şef SRI - n.r.). Acum, românii trebuie să afle, să ştie care-i problema...

Nu poţi să vii să-mi spui mie că domnul Ciucă are legătură cu PSD-ul pentru că, într-o situaţie complicată în care stabilitatea României era pusă în discuţie şi în care USR-ul îmi face moţiune de cenzură şi îmi dă jos guvernul în care au fost cu ei, ca să asigur guvernarea României, fac guvernarea cu PSD-ul. Nu mă iubesc cu domnul Matei, dar am stabilit, hai să asigurăm stabilitatea României. Pentru că USR-ul mi-a tras preşul de sub picior.

Cristina Prună: Eu cred că suntem într-un punct în care oamenii aşteaptă maturitate. Nu aşteaptă arătări cu degetul, că USR nu ştiu ce a făcut, că PNL nu ştiu ce a făcut. Eu am spus din capul locului că trebuie o guvernare de dreapta. Nu pot să nu mă gândesc la o viitoare guvernare de dreapta care, până la urmă, ştiţi foarte bine că se face printr-o majoritate în Parlament. Şi dacă într-adevăr doriţi să vă rupeţi de PSD, ar trebui să fiţi mai constructivi în această direcţie.

Jurnalist: A fost o guvernare de dreapta, domnule Matei? Au avut majoritate în Parlament. Au venit către dumneavoastră liberalii. Acum sunt atacuri şi între PSD şi PNL, şi între USR şi PNL, dar PNL guvernează cu dumneavoastră şi caută o nouă majoritate de dreapta cu USR.

Bogdan Matei: E şi normal. Abordarea tuturor partidelor în această precampanie şi urmând campania e normal să-ţi cauţi aliaţi, astfel încât să vezi unde te plasezi sau care sunt premisele pentru viitoarele negocieri de după data de 8 decembrie. Noi astăzi avem o alianţă cu PNL.

Am spus, o spun de fiecare dată, că până după finalizarea acestor alegeri suntem împreună. După alegeri vom vedea ceea ce va fi din nou pe un nou set de negocieri, fie cu partenerii noştri, PNL, unde eu am spus şi repet că sunt prima opţiune, aşa cum este normal, pentru că avem un feedback constructiv pe ceea ce s-a întâmplat în această perioadă şi, mai ales, că, din perspectiva mea, am avut doi preşedinţi corecţi, oneşti, care şi-au dus la îndeplinire tot ceea ce au spus, atât Marcel Ciolacu, cât şi Nicolae Ciucă.

Cred că, din această perspectivă a unei guvernări oneste, nimeni nu are ce să le reproşeze celor doi lideri, chiar dacă, pe alocuri, pentru că tot vorbim în termeni militari, oştile celor două partide au mai luat-o şi pe arătură, scuzaţi-mi expresia, dar se întâmplă şi se va mai întâmpla, pentru că, de fiecare dată, există şi oameni contra în cele două partide care nu vor agrea niciodată o astfel de alianţă, aşa cum a spus şi colegul meu, domnul senator Fenechiu. Nu ne iubim. E normal.

Nici nu-mi doresc vreodată ca cele două partide să se contopească pentru a avea o democraţie corectă în România. Cele două partide trebuie să rămână adversari tradiţionali pentru o democraţie corectă în această ţară.

Jurnalist: Acum nu prea par adversari.

Bogdan Matei: Eu vă spun că, în teritoriu, cele două partide sunt adversari foarte puternici şi foarte duri. Dacă mergem în multe judeţe, o să vedeţi că duritatea nu se referă doar la limbaj, ci şi la alte lucruri, dacă mergem, efectiv, la firul ierbii, cum se spune.

În ceea ce priveşte primul discurs cu anumiţi parlamentari care încearcă să migreze, mai sunt pe liste, nu mai sunt pe liste şi aşa mai departe, eu nu îi agreez pe aceştia ce se mută de la un partid în altul şi, mai mult de atât, cred cu tărie că, odată ce mergi pe un cal mort, nu vei câştiga niciodată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor