Pîslaru: Lasconi este în situaţia în care a fost Dacian Cioloş. USR se foloseşte de ea!

Dragoş Pîslaru (Mihuţ Savu)
Loredana Diacu
06.09.2024

Elena Lasconi nu are în partid sprijinul de care are nevoie pentru a intra în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, ea fiind în prezent în situaţia în care a fost Dacian Cioloş în scurta perioadă în care a condus USR-ul, a opinat copreşedintele REPER, Dragoş Pîslaru, după ce negocierile pentru o alianţă electorală între cele două formaţiuni au eşuat.

Pîslaru a punctat, într-un interviu acordat Epoch Times, că Lasconi a avut bune intenţii şi că a simţit momentul dar că nu are parte în sânul formaţiunii pe care o conduce de suportul necesar: "Se folosesc de ea", susţine politicianul.

"Elena Lasconi este în situaţia lui Dacian Cioloş în acest moment. Nu are forţa necesară; de altfel, a pierdut trei momente interne importante, unul după altul, în care a încercat să promoveze ceva. Îmi pare rău pentru ea, pentru că ea chiar ţine la candidatura la prezidenţiale.

Ea acum trage partidul, are scorul peste partid. Se folosesc de ea în acest sens, pentru că trage partidul. Dar atunci când ea are nevoie de lucruri sau crede că sunt importante, ideile ei sunt respinse.

Primul moment a fost încercarea de a avea listele parlamentare stabilite prin votul direct al membrilor, care a fost un dezastru, pentru că şefii de filiale, 'prieteni' între ghilimele, au spus oamenilor să nu voteze. Astfel, au votat doar 10% dintre membrii USR... Deci era o chestie care le dădea membrilor puterea să voteze candidaţii, dar nu au participat la vot decât 10%.

A fost un boicot. După aceea a fost stabilirea poziţiilor din grupurile parlamentare, unde cei din tabăra ei au pierdut. Eşti preşedintele partidului, poate ai vrea şi tu o conexiune mai bună cu ultima agendă legislativă. E firesc să zici: 'Omul ăsta am încredere în el, puneţi-l acolo în Biroul Permanent sau în funcţiile de conducere', dar a fost un eşec total.

Al treilea moment au fost negocierile pentru alianţa cu noi. Ei n-au respins ideea în sine, dar au spus: 'Da, dar nu avem de unde să vă dăm locuri pe listele parlamentare. La Bucureşti nu e loc, la Cluj nu e loc, la diaspora nu e loc', iar astea sunt zonele în care puteam noi contribui cu voturi. Şi atunci, evident, dacă nu poţi să creezi niciun fel de dinamică pozitivă în aceste trei situaţii, unde poţi să mai găseşti lucruri în care să putem contribui?

A fost respinsă şi ideea cu alianţa: 'Uite, suntem la 15%, ne întrebi de 20% să intrăm în turul al doilea'. Pentru asta, problema se pune într-un mod extrem de pragmatic: 'în alianţă cu ei, le aduceam nişte voturi; dacă candidăm noi, le luăm voturi.' Era şi chestiunea de imagine, ca ea să poată arăta că poate coagula. E o chestie de bun-simţ să strângă rândurile în jurul ei şi să arate că ceea ce marii bărbaţi ai ţării nu au fost capabili să facă, ea, ca femeie, a putut.

Elena a încercat, a simţit momentul, dar...

A fost dureroasă această situaţie cu: 'Vă invităm la alianţă', după care ni s-a spus că nu mai e decât, eventual, o alianţă prezidenţială, în care voi o susţineţi pe Elena şi atât", a concluzionat Pîslaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor