Culisele negocierilor PNL-USR-REPER: Lasconi e în situaţia în care era Cioloş / PNL, mult mai serios ca USR-ul

Elena Lasconi
Loredana Diacu
06.09.2024

Negocierile REPER-ului cu USR-ul au eşuat în pofida bunelor intenţii ale Elenei Lasconi care a simţit momentul şi nevoia unei alianţe electorale, a explicat copreşedintele REPER, Dragoş Pîslaru, într-un interviu acordat Epoch Times. Potrivit acestuia, Lasconi nu are în partid sprijinul de care are nevoie pentru a intra în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, ea fiind în prezent în situaţia în care a fost Dacian Cioloş în scurta perioadă în care a condus USR-ul.

Cât despre negocierile cu PNL-ul, în condiţiile în care liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, a acuzat REPER-ul de pretenţii exagerate, mai exact că a cerut 15-16 locuri pe liste pentru Parlament şi constituirea unui grup separat ulterior la Cameră şi la Senat, Pîslaru a ţinut să precizeze că discuţia la care face referire liberalul a fost prima, cea preliminară, discuţie care, ulterior, nu s-a mai materializat în ceva concret.

Referitor la modul în care au decurs negocierile cu liberalii, Pîslaru a apreciat că PNL a fost mult mai serios ca organizaţie decât USR, liberalii comunicând tranşant la a doua discuţie că văd fezabilă o guvernare comună, dar nu pre-alegeri, ci post-alegeri, pe când USR-ul a fluturat ideea unei alianţe pentru ca, în final, să le spună că vor doar ca ei, REPER-ul, să o susţină pe Lasconi şi atât.

Pîslaru a explicat că REPER a militat pentru o "mare coaliţie" între PNL-USR-REPER, în care ei, REPER-ul, puteau aduce un plus de voturi. El a subliniat faptul că a fost imposibil ca USR şi PNL să se înţeleagă şi că Lasconi şi Ciucă n-au reuşit să aibă nici măcar o întâlnire.

Redăm principalele declaraţii ale lui Dragoş Pîslaru:

Negocierile cu PNL

Reporter: Alexandru Muraru a susţinut că aţi venit cu pretenţii exagerate: 15-16 locuri pe liste pentru Parlament şi constituirea unui grup separat ulterior la Cameră şi la Senat.

"Nu poţi să vii, să vorbeşti despre o colaborare şi apoi să constituie un grup. Adică tu, practic, ajungi în Parlament, foloseşti acest partid sau această alianţă, dacă se face o alianţă cu USR, să ajungi în Parlament şi acolo să constituie un grup şi, sigur, nu mai răspunzi aşteptărilor celor care te-au trimis în Parlament", a afirmat el. Cum comentaţi?

Dragoş Pîslaru: Deci, domnul Muraru face referire la prima întâlnire la care am fost invitaţi când a lansat PNL-ul apelul pentru acel pol al dreptei (la începutul lunii august n.r.).

Noi ne-am dus şi am spus foarte clar că, pentru noi, este importantă o decuplare de PSD, o perspectivă de guvernare şi că, da, obiectivul nostru politic este să avem un grup politic în Parlament. Iar în acel context, am spus că pentru noi formula pe care o susţinem cu toată tăria este o mare coaliţie între PNL, USR şi noi şi cine ar mai fi să ni se alăture.

Deci asta este şi ceea ce am agreat şi noi în partid. Deci Muraru face referire la această discuţie, dar atunci discuţia nu era doar cu PNL-ul, să ne înţelegem, era o discuţie de "mare coaliţie", acesta era obiectivul nostru. Obiectivul politic pe care, de altfel, l-am explicat şi USR-ului.

Pentru că noi am primit oferte să intrăm unul pe aici, altul pe acolo. Dacă voiam să devenim europarlamentari, eu sau Ramona Strugariu, ne duceam pe listele PNL cu mult timp în urmă. Nu asta e ideea, să te dizolvi, să-ţi salvezi pielea. Nu a fost vorba de certitudinea unor funcţii, am refuzat asta de mai multe ori.

Partidul REPER e născut pe un principiu, pe un principiu de reprezentare într-o zonă centristă, unde simţim că este nevoie de reprezentare şi credem în acest concept.

Şi de ce spun că este prima discuţie la care face referire Muraru? Pentru că a doua discuţie, care a avut loc şi când ne-au şi filmat, a fost o discuţie foarte elegantă. PNL-ul a spus că, din ce am discutat data trecută, chestiunea legată de o guvernare comună în viitor este o chestiune pe care o văd fezabilă, dar nu acum, pre-alegeri, ci mai degrabă post-alegeri. Noi am insistat şi pe chestiunea legată de apărarea voturilor, în condiţiile în care noi s-ar putea să nu mai avem delegaţi în secţii. Şi au zis că, din punctul lor de vedere, este un lucru pe care îl putem agrea de principiu. Ceea ce a fost îmbucurător şi asta a fost tot.

Noi, în tot acest timp, am discutat cu partenerul cu care probabil avem cea mai mare potrivire pe scena publică, cu USR. A fost o invitaţie de la Elena Lasconi, foarte deschisă să stăm de vorbă.

Negocierile cu USR-ul. De ce au eşuat?

Reporter: Aţi negociat şi cu USR-ul. Cum a decurs şi de ce nu s-a concretizat nimic?

Dragoş Pîslaru: Am agreat că ne trebuie o formulă de alianţă, am spus că obiectivul nostru este să prezervăm identitatea REPER mai departe. Au fost trei luni de discuţii formale. Am început foarte, foarte bine, apoi ni s-a spus că este dificil şi că poate nu merge alianţa, iar la a treia discuţie, care a avut loc miercuri, mi s-a spus că nu merge alianţa şi că, dacă vrem, să intrăm "la bucată".

Am plecat, deci, de la o chestie care părea fezabilă şi am ajuns la o formulă în care de fapt nu doresc alianţa şi, evident, inclusiv cu nişte sugestii... că mai bine ne desfiinţăm şi că ei câştigă.

Ideea în sine este tristeţea că noi, în sondajul USR, suntem cotaţi la 2,5%, în sondajul pe care l-am văzut eu eram la 3,6%, şi la alegeri am luat 3,74%. Chestia asta de a avea grup politic este echivalentul lui 2,2%-2,3% dacă n-ar exista prag. Şi am făcut o schemă chiar din prima zi în care am arătat că, la un 15%, intră toată lumea. Intră toţi 40 şi cei 20 de deputaţi şi senatori pe care îi avem acum şi care sunt marea miză a problemei. Deci, practic, nu au cum să ne "dea", ci pentru că sunt deserviţi actualii parlamentari şi aşa mai departe. Deci nu e problema asta.

Şi cumva ne-au tot amânat până când s-au făcut alegerile şi, după ce s-au făcut şi alegerile în locurile importante, cu atât mai complicat a devenit. Acum ne lovim direct de X şi Y cu nume şi prenume. Şi lucrul ăsta este oarecum trist.

Au fost filiale care au pus problema că, dacă fac alianţa, le e frică de prag. Păi, dacă ţie ţi-e frică de prag, în acelaşi timp vrei să intri cu Lasconi în turul 2, asta e o chestie de disonanţă. Adică nu poţi să ai filiale cărora le e frică de prag, pentru că asta înseamnă că nu cred sub nicio formă în candidatura Elenei Lasconi.

Aici era marea miză de succes, să avem un obiectiv comun prin care ei să aibă un plus la partidul prezidenţial şi noi să ne putem păstra 2,2%-2,3%.

Reporter: Şi cum vă explicaţi refuzul USR?

Dragoş Pîslaru: Elena Lasconi - aş vrea să o felicit că măcar a încercat - ar fi vrut. Părerea mea este că este în situaţia lui Dacian Cioloş în acest moment. Nu are forţa, de altfel a pierdut 3 momente interne, unul după altul, în care a încercat să promoveze ceva şi îmi pare rău pentru ea, pentru că chiar ţine la candidatura asta.

Ea acum trage partidul, are scorul peste partid. Se folosesc de ea pe chestia asta, pentru că trage partidul. Dar atunci când ea are nevoie de lucruri sau crede că sunt lucruri importante pentru imaginea publică, cum a fost încercarea de a da membrilor USR posibilitatea să voteze cine intră pe listele pentru parlamentare, lucru de natură să creeze un curent de mobilizare internă şi, da, o atractivitate din nou a USR-ului, ideea ei a fost respinsă.

A fost respinsă şi ideea cu alianţa: uite, suntem la 15%, ne trebuie 20% să intrăm în turul 2. Pentru asta, problema se pune într-un mod extrem de pragmatic: în alianţă cu ei le aducem nişte voturi, dacă candidăm noi, le luăm voturi. Era şi chestiunea de imagine, ca ea să poată arăta că poate coagula. E o chestie de bun simţ să strângă rândurile în jurul ei şi să arate că ceea ce bărbaţii mari ai ţării nu au fost capabili să facă, ea, ca femeie, a putut.

Elena a încercat, a simţit momentul, dar...

A fost dureroasă chestia asta cu: Vă invităm la alianţă, după care ni s-a spus că nu mai e decât, eventual, o alianţă prezidenţială, în care voi o susţineţi pe Elena şi atât.

Problema este că ei n-au respins ideea în sine, au spus însă: "da, dar nu avem de unde să vă dăm locuri pe listele parlamentare. La Bucureşti nu e loc, la Cluj nu e loc, la diaspora nu e loc", or astea sunt zonele în care puteam noi contribui cu voturi. Şi atunci, da, şi evident, dacă nu poţi să creezi niciun fel de dinamică pozitivă în astea trei, unde poţi să mai găseşti lucruri în care să putem contribui?

Am tot fost acuzaţi că avem pretenţii. Noi nu am avut chestia de pretenţii. Noi am spus că vrem să ne păstrăm identitatea. Am avut aceleaşi discuţii şi cu PNL, şi cu USR. Am spus că susţinem o alianţă în care să intrăm cu toţii, PNL-USR-REPER, am spus că nu avem pretenţii, înţelegem că suntem parteneri juniori mai mici, înţelegeţi-vă între voi, noi vrem doar acest 2,2% cu care suntem cotaţi în sondaje, deşi credem că putem contribui mai mult de atât.

PNL-ul şi USR-ul nu s-au înţeles însă între ei, nu a fost chip. Nici până astăzi nu au avut întâlnire Ciucă şi Lasconi. (...) Noi am vrut să mediem. Dacă tu vrei la un moment dat să guvernezi şi nu înţelegi că celălalt e probabil singurul partener, problema e că nu ai o perspectivă de a servi cetăţeanul. Nu e vorba doar de mandate, ca să ce? Logica este: hai să luăm nişte mandate şi vedem după aceea. Când problema ar trebui să fie cum să proiectezi o majoritate care să ducă ţara spre modernizare.

Reporter: Cum vă explicaţi că nu s-au întâlnit? Unde a fost/este blocajul?

Dragoş Pîslaru: Replicile de la USR nu au fost de natură să ajute deloc. Şi da, nici unii, nici ceilalţi probabil nu au înţeles importanţa momentului şi faptul că, de acum, ar fi trebuit să poţi proiecta o perspectivă de guvernare, că atunci când oamenii votează la parlamentare, tu trebuie să ai o miză de mutare a azimutului pentru guvernare.

Nu s-a pus problema să mergi cu o alianţă cu PNL-ul, pentru că nu exista vreun narativ în care nu se schimbă nimic, PNL-ul rămâne la guvernare şi facem noi alianţă cu ei acum. Însă, spre deosebire de USR, unde ne-am lovit de tot felul de chestii, de emoţii şi alte lucruri, la PNL discuţia a fost foarte clară, limpede şi politicoasă. PNL-ul este mult mai serios ca organizaţie decât USR-ul.

Reporter: Ce va face REPER-ul mai departe?

Dragoş Pîslaru: În acest moment, suntem în formula în care va trebui să mergem pe lista noastră. Avem un concept pe care l-am discutat de mai mult timp, cu mai mulţi civici, mici partide şi aşa mai departe. E drept, unii au fost deja atraşi de mirajul lui Geoană, gen Vlad Gheorghe. Mi se pare că acolo este o oaste de strânsură, de la AUR-işti la pesedişti; eu nu o să înţeleg niciodată chestia asta de oportunism. Dar au mai rămas actori care sunt credibili şi cu care, construind o platformă în jurul REPER, putem avea o campanie bună şi o şansă rezonabilă de a găsi un spaţiu corect pentru cei care nu se regăsesc în ultima evoluţie a USR-ului, în Geoană sau în altcineva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor