Diana Şoşoacă vrea să reînvie politica externă a lui Ceauşescu / Pretinde că ne-a salvat de la război vorbind la Ambasada Rusiei

Diana Şoşoacă
D.B.
06.09.2024

Candidata la preşedinţia României, europarlamentara Diana Şoşoacă, a afirmat în emisiunea Denisei Rifai de la Gândul că, dacă va ajunge în fotoliul prezidenţial, doreşte să urmeze politica externă a lui Nicolae Ceauşescu, considerând că abordarea avută în diplomaţie de dictatorul comunist ar fi fost „cea mai bună”.

Ce ar însemna acest lucru în concepţia fostei senatoare? Concret, reluarea relaţiilor cu China, cu ţările arabe şi, desigur, cu Federaţia Rusă.

Întrebată dacă este ani-Uniunea Europeană, Diana Şoşoacă a dat un răspuns „pe lângă”, spunând că nu este „anti-Europa”.

Redăm în continuare, parţial, dialogul pe această temă dintre gazda Denise Rifai şi controversatul om politic Diana Şoşoacă:

Denise Rifai: V-am invitat pentru că vreau să înţeleg concret ce plan şi proiect aveţi dumneavoastră pentru ţară.

Diana Şoşoacă: Eu vreau să merg pe politica externă a lui Ceauşescu. Pentru că a fost cea mai bună politică externă.

Denise Rifai: Şi anume?

Diana Şoşoacă: Anume reluarea relaţiilor cu China, reluarea relaţiilor cu ţările arabe. Având în vedere dezastrul economic şi războiul care ne paşte la uşă, reluarea relaţiilor diplomatice cu Federaţia Rusă, că asta nu înseamnă că mă vând ruşilor. Pot aici, în locul acesta, eu deja am demarat acţiuni de peste un an şi jumătate pentru construirea unui pol neutru al României.

Denise Rifai: Deci nu sunteţi anti-UE?

Diana Şoşoacă: Nu sunt anti-Europa.

Denise Rifai: Bun.

Diana Şoşoacă: Dar anti-UE, cum a ajuns în halul ăsta acum, sunt. Pentru că, la început, Uniunea Europeană nu a fost aşa.

Denise Rifai: Vă consideraţi pro-rusă?

Diana Şoşoacă: Niciodată.

În ceea ce priveşte decizia Dianei Şoşoacă de a candida la preşedinţie şi de a face politică, aceasta pare să prefere, cel puţin parţial, retorica folosită în trecut de acelaşi preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu, care prezenta în general Occidentul drept un duşman al poporului român.

Concret, eurodeputata Şoşoacă spune că românii i-ar fi cerut să candideze pentru că „nu are cine altcineva” întrucât „ţara asta a ajuns pe mâinile duşmanilor noştri”.

Denise Rifai: Aş vrea totuşi să văd o consecvenţă din partea dumneavoastră pentru că veniţi în faţa noastră, doamna Şoşoacă, şi cereţi votul românilor.

Diana Şoşoacă: Nu cer eu votul românilor. Românii mi-au cerut să candidez pentru că nu are cine altcineva. Pentru că ţara asta a ajuns pe mâinile duşmanilor noştri.

Denise Rifai: Şi cum v-au cerut să candidaţi? Cum v-au cerut să candidaţi?

Diana Şoşoacă: Foarte frumos, cerându-mi, efectiv, inclusiv să fac partidul SOS România. Eu nu am vrut să fac politică, doamnă.

Denise Rifai: Păi şi de ce faceţi?

Diana Şoşoacă: Pentru că sunt nevoită. Pentru că, altfel, România dispare şi naţiunea română dispare.

Denise Rifai: Dumneavoastră aveţi... Ce scor aţi obţinut la alegeri?

Diana Şoşoacă: Scor furat, de 5%.

Denise Rifai: Care a fost scorul real?

Diana Şoşoacă: Peste 30%. Conform actelor care sunt depuse la parchetul general.

"Salvatoarea României"

Întrebată cu privire la scopul multor vizite pe care le-a făcut la ambasada rusă din Bucureşti, controversata senatoare spune că ar fi fost invitată oficial şi că, ajunsă acolo, ar fi negociat în folosul ţării.

Şoşoacă susţine nici mai mult nici mai puţin că datorită discuţiilor pe care le-a purtat la Ambasada Rusiei, „România nu a intrat în război de două ori”.

Denise Rifai: Este deja de notorietate faptul că aţi avut mai multe vizite la ambasada rusă?

Diana Şoşoacă: Da, şi au fost oficiale, cu invitaţii aduse la Senat. De către Poşta Militară Naţională. Au fost toate oficiale. Nu m-am dus pe ascuns niciodată. Toate sunt făcute publice. Am invitaţiile.

Denise Rifai: Scopul fiind?

Diana Şoşoacă: Au fost recepţiile de la ambasada Rusiei, aşa cum alţii primesc invitaţii la recepţiile de la ambasada Americii, ambasada Austriei care ne distruge pădurile şi petrolul şi gazele. Deci, eu m-am dus la ambasada Rusiei şi, datorită discuţiilor pe care eu le-am purtat la ambasada Rusiei, credeţi-mă, am salvat România de două ori de la un pas foarte grav.

Denise Rifai: Am putea considera că aţi făcut schimb de informaţii?

Diana Şoşoacă: Nu.

Denise Rifai: Dar?

Diana Şoşoacă: Nu există... schimb de informaţii se face când te duci pe ascuns. Nu când te duci de faţă cu toată lumea şi vorbeşti de faţă cu toată lumea. [...]

Denise Rifai: Deci aţi negociat pentru România?

Diana Şoşoacă: Da. Şi, datorită mie, România nu a intrat în război de două ori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor