Fostul şef al Marelui Stat Major din R. Moldova, spion al agenţiei ruse de informaţii GRU, pus sub învinuire pentru trădare de patrie

Igor Gorgan, fost şef al Statului Major al Republicii Moldova (army.md)
Maria Maevschi
21.09.2024

Procurorii de la Chişinău consideră că au adunat suficiente probe pentru a-l pune sub învinuire pe fostul şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale Igor Gorgan cercetat pentru trădare de patrie după ce s-a aflat că a raportat în mod regulat agentului său de legătură din Serviciul de Informaţii militare al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse (GRU) - colonelul Alexei Makarov - despre situaţia politică internă din Republica Moldova.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a Republicii Moldova a menţionat că, pe 18 septembrie curent, lui Igor Gorgan „i-a fost atribuit statutul de învinuit în dosarul privind pretinse acţiuni de spionaj în interesul Rusiei”, notează Europa Liberă.

Tot pe 18 septembrie, Guvernul de la Chişinău a solicitat demiterea lui Eduard Ohladciuc, cel care l-a înlocuit în 2021, pe Gorgan la şefia Statului Major. Potrivit Ministerului Apărării, generalului de brigadă Ohladciuc i-a expirat contractul de serviciu militar.

În opinia expertului în politici publice şi securitate de la WatchDog Moldova, Andrei Curăraru, autorităţile de la Chişinău vor să aducă la conducerea Armatei Naţionale o persoană care să gestioneze mai rapid şi mai eficient procesul de „curăţare a sistemului de potenţiale surse de informaţie pentru Federaţia Rusă”, notează sursa citată.

Menţionăm că la 13 iunie, PCCOCS a deschis o cauză penală privind transmiterea datelor ce ţin de sistemul naţional de apărare, în urma unei investigaţii jurnalistice realizată de The Insider, care sugera că generalul Igor Gorgan ar fi fost informator al serviciilor secrete ruseşti.

Potrivit procuraturii, investigaţiile sunt în desfăşurare şi procurorii încearcă să identifice toate persoanele implicate pentru a stabili „caracterul şi conţinutul informaţiei pretins transmise”, fără a da alte detalii sau nume.

Amintim că în urma unei anchete realizate, The Insider a aflat că Igor Gorgan şi Alexei Makarov au avut contacte deosebit de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei ruse pe scară largă împotriva Ucrainei. Întâlnirile confidenţiale aveau loc mai ales în cafenelele din Chişinău sau la pescuit.

Sursa citată a avut acces la corespondenţa de pe Telegram a lui Gorgan cu curatorul său din GRU, şi a descoperit că „Legătura moldovenească” a funcţionat în Statul Major până la sfârşitul anului 2021, când preşedinta Maia Sandu l-a demis.

În ajunul expulzării în masă a diplomaţilor spioni ruşi din R. Moldova, în iulie 2023, a primit un loc de muncă în cadrul ONU şi folosind vechile sale legături în Ministerul moldovean al Apărării, Gorgan a rămas un informator important pentru GRU.

„Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acţiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit şi să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Şi trebuie să facem această poveste!” – scrie generalul într-unul din mesajele sale.

Agentul Igor Gorgan era preocupat şi de furnizarea de arme către Ucraina prin România şi chiar l-a sfătuit pe colonelul Makarov:

„Trebuie să închidem repede graniţa cu România! Aceasta este o gaură mare! Multă marfă intră de acolo în Ucraina. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au nişte fabrici militare care produc arme şi muniţii”, scria Gorgan într-un alt mesaj.

În 2013, generalul a preluat funcţia de şef al Statului Major al Republicii Moldova, dar în urma unui conflict cu ministrul de atunci al Apărării, Anatol Şalaru, a fost nevoit să părăsească departamentul militar. În 2019, după ce protejatul Moscovei Igor Dodon a câştigat alegerile prezidenţiale, Gorgan a condus din nou Statul Major. A ocupat această funcţie până în septembrie 2021, până când noua preşedintă Maia Sandu l-a demis. Între timp, mulţi dintre acoliţii lui Gorgan rămân în Ministerul Apărării al Moldovei, şi îi furnizează informaţii secrete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor